El PSOE inicia a Jesús una campanya d’informació ciutadana en contra de l’opció que planteja Vicent Marí de construir una incineradora de residus a Eivissa

El PSOE ha iniciat avui una campanya d’informació ciutadana en contra de l’ opció que planteja Vicent Marí de construir una incineradora de residus a Eivissa. Ramón Roca, candidat socialista a l’alcaldia de Santa Eulària des Riu, i Víctor Torres, actual conseller del grup PSOE i número tres de la candidatura de Josep Marí Ribas ‘Agustinet’ al Consell Insular d’Eivissa, han presentat la campanya en una carpa informativa al poble de Jesús, un dels més afectats pels actuals problemes de la planta de Ca na Putxa i que també patiria directament els efectes negatius d’una incineradora.

Ramón Roca ha garantit que “si som alcalde de Santa Eulària, no es farà la incineradora, i reclamaré davant del Consell Insular una solució als actuals problemes de pudors de Ca na Putxa”. Una situació “innaceptable”, que “Carmen Ferrer no ha sabut resoldre per no enfrontar-se amb Vicent Marí”. “En comptes de defensar l’interès general dels vesins i vesines, Carmen Ferrer no ha fet més que acotar el cap davant de Vicent Marí en totes les qüestions que afecten el municipi”, ha criticat Ramón Roca.

Víctor Torres ha recordat que el Partit Popular “planteja la construcció d’una incineradora a Eivissa per a quan acabi la vida útil de l’actual abocador de Ca na Putxa i no vol fer pública la seva decisió fins després de les eleccions”. Des del PSOE “ens oposam a la incineradora, pels costos socials, ambientals i econòmics que suposaria per a l’illa”. Com ha recordat Víctor Torres, al Ple del Consell Insular celebrat el passat mes de gener, el PP i Cs varen votar en contra de la moció del grup PSOE de rebuig a la incineradora.

El PSOE alerta, en primer lloc, de l’afectació que una incineradora tendria sobre nuclis de població. La incineradora s’hauria de construir a pocs metres de nuclis habitats, en l’actual emplaçament de Ca na Putxa. A més s’arrossegaria la ploma de les emissions cap a àmplies zones de població del municipi de Santa Eulària i de la resta de l’illa.

Una incineradora tendria un cost de construcció de més de 178 milions d’euros: La construcció d’una incineradora suposaria una enorme hipoteca que hauria de pagar el conjunt de la ciutadania. Als costos de construcció s’hi sumarien els costos anuals de funcionament i manteniment.

Una incineradora desincentiva el reciclatge: La instal·lació d’una planta incineradora tendeix a desincentivar el reciclatge de residus; ja que el que fa més rendible a la instal·lació és, precisament, incinerar la major quantitat de residus possible, en particular els procedents d’envasos.

Una incineradora tendria problemes de gestió: A causa de la insularitat, el funcionament i manteniment d’una planta incineradora a Eivissa estaria subjecte a possibles retards en els treballs de reparació o substitució d’equips i sistemes en mal estat, sense que hi hagi alternativa al tractament dels residus mentre es realitzen els ajustos o reparacions necessàries.

Una incineradora obliga a continuar emmagatzemant residus: El 80% del residu dipositat en el contenidor gris anirà a la incineradora (60 a 70 mil tn/any aprox.) i entorn del 5% d’aquest es convertirà en cendres (3.500 tones anuals) que haurà de dipositar-se en abocador, per la qual cosa continuaria sent necessari, encara que la seva capacitat es vegi progressivament limitada.

Una incineradora a Eivissa estaria sobredimensionada. Una planta incineradora a Eivissa, considerant l’estacionalitat, requeriria un sobredimensionament per a l’estiu (300 tn/dia) que estaria infrautilitzat la resta de l’any (150-200 tn/dia), la qual cosa suposaria una menor eficiència en la gestió i majors costos per a la ciutadania.

Comments are closed