El grup PSOE del Consell reclama la suspensió del decret d’habitatge del Govern Balear, ja que “anul·la” les competències insulars i “no resol el problema de preus que pateix l’illa”

El grup PSOE del Consell Insular d’Eivissa reclamarà la suspensió del decret d’habitatge del Govern Balear, ja que “anul·la” les competències de l’administració insular i “no resol el problema de preus que pateix l’illa”. Així ho ha anunciat el secretari general de la FSE-PSOE i portaveu socialista a la institució, Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’, qui també ha anunciat que exigirà a Vicent Marí, com a president d’Eivissa i diputat al Parlament, “que digui si està d’acord o no amb la segregació dels alumnes a les escoles i instituts per raons de llengua”.

El grup PSOE ha explicat avui en roda de premsa les propostes que presentarà en el pròxim Ple del Consell Insular, que tendrà lloc divendres 27 d’octubre, començant per la petició de la suspensió del decret d’habitatge: “Des del PSOE, consideram que l’ús de l’eufemisme “habitatge assequible” en aquest decret no té cap incidència real, ja que els límits de preus establerts en la normativa són excessivament elevats”. A més a més, “aquesta regulació no fa cap menció a l’habitatge protegit, que és l’única forma que garanteix l’accés a l’habitatge per a les persones més vulnerables i en situació d’emergència habitacional”.

El portaveu del PSOE ha assenyalat que el decret del Govern de Marga Prohens “no ofereix solucions concretes per als joves, les persones majors i altres persones i famílies que es troben amb dificultats per obtenir crèdits hipotecaris per adquirir un habitatge o pagar el preu d’un lloguer”. “En lloc d’augmentar l’oferta d’habitatges a preus assequibles, aquest decret aprova una sèrie de dispenses i exoneracions urbanístiques que eliminen els controls i la supervisió pública en la planificació municipal”, ha explicat ‘Agustinet’.

Simplement, “es deixa en mans del lliure mercat i dels propietaris privats la possibilitat d’augmentar densitats, canviar usos i modificar l’aparença dels nostres carrers i places, sense quasi participació dels ajuntaments i mica dels Consells Insulars, que ni tan sols s’esmenten en aquest decret”.

“El senyor Vicent Marí ha permès que aquest Govern, amb el suport del PP i Vox, anul·li completament al Consell d’Eivissa en una qüestió tan important i sensible com és la política territorial i urbanística”, ha dit Marí Ribas.

Davant d’aquesta situació, el grup del PSOE del Consell Insular presentarà al Ple ordinari de la setmana que ve una moció per reclamar “la suspensió de l’aplicació del Decret 6/2023, de 2 d’octubre, de mesures urgents en matèria d’habitatge, fins que es puguin estudiar els seus efectes i es pugui establir un acord amb la col·laboració dels cinc ajuntaments d’Eivissa per determinar les zones d’aplicació de les mesures del decret, així com obrir un procés d’auditoria pública per aportar-hi les seves observacions”, “instar a l’Executiu del Consell d’Eivissa a continuar demanant inversions als pressupostos de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a la realització de projectes d’habitatge públic a l’illa d’Eivissa” i “instar al Govern de les Illes Balears a aplicar la Llei estatal d’habitatge a tota la Comunitat per aconseguir l’efectivitat de les seves mesures de millora del mercat, especialment les restriccions de preus de lloguer d’habitatge a les zones declarades com a tensades de les Illes Balears”.

A part de les propostes d’habitatge, el grup PSOE abordarà en el pròxim Ple del Consell l’ocurrència de Vox, que el Partit Popular ja ha dit que accepta i vol fer seua, de segregar els estudiants a les escoles i instituts en funció de la llengua. Aquesta proposta “no només romp els consensos existents a la nostra Comunitat, sinó que també provocarà conflictes i divisions en la nostra societat que no ens podem permetre”.

“Aquesta setmana, desgraciadament, hem vist que el PP està disposat a fer concessions en matèria de llengua a canvi del suport de l’extrema dreta per governar. Això és greu i inacceptable”, ha explicat el portaveu socialista.

Marí Ribas també s’ha referit a les paraules de Marga Prohens quan va dir demanar als funcionaris que aprenguin català és un “càstig”. “La nostra llengua no és un càstig, sinó un orgull”, ha remarcat ‘Agustinet’.

“És el deure d’aquest Consell defensar la nostra llengua pròpia, el català i, per tant, demanarem en el pròxim al president del Consell que digui si està d’acord o no amb la segregació dels estudiants per motius lingüístics i si està d’acord o no amb les paraules de la senyora Prohens quan va dir que aprendre català és un càstig”.

“No podem permetre que el president del Consell d’Eivissa estigui en mans l’extrema dreta i voti (com a diputat al Parlament) en contra de la cohesió social i en contra de la nostra llengua”, ha advertit el portaveu del PSOE.

Seguretat ciclistes i millora de parades
El conseller del PSOE Víctor Torres ha anunciat que el pròxim Ple es debatran les propostes socialistes per millorar la seguretat dels ciclistes a les carreteres de l’illa, amb un paquet de 10 mesures que pot aplicar el Consell Insular d’acord amb les seues competències. Es tracta d’unes propostes que el PP es va negar a debatre en el Ple del mes passat i que finalment haurà de valorar en el Ple de la setmana que ve.

El grup PSOE també presentarà la petició d’executar sense més demores el Pla integral d’adequació de més 500 parades d’autobús, que costarà uns 6 milions d’euros i que el PP de Vicent Marí té paralitzat des de fa anys. Víctor Torres ha explicat que la millora de les parades “s’ha de fer de manera paral·lela amb el procés d’adjudicació de les noves concessions” i que “el projecte no pot seguir esperant”, amb unes parades d’autobús a moltes carreteres de l’illa d’Eivissa que continuen en una situació “lamentable”.

Comments are closed