Milena Herrera defensa davant del Ple del Congrés que la comissió sobre insularitat “abordi amb contundència el problema de l’accés a l’habitatge”

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat la creació d’una comissió mixta sobre insularitat, proposada pels grups del PSOE, Sumar i Popular, que tendrà com a objectiu “avançar en la igualtat de les nostres condicions de vida amb les de la resta del territori espanyol”, ha dit en la seva intervenció davant del Ple la diputada eivissenca del PSOE, Milena Herrera, qui ha defensat la proposta en representació grup parlamentari Socialista. Una comissió que “abordi amb contundència el problema de l’accés a l’habitatge”, ja que “la nostra classe treballadora, la que sustenta un sector turístic capdavanter en el món, ha de poder viure amb dignitat”, ha dit.

“La discontinuïtat geogràfica amb la península i entre les mateixes illes que conformen els arxipèlags condiciona, de manera total i absoluta, el dia a dia dels residents de Canàries i Balears. Sembla obvi, però sovint es desconeix com es tradueix aquesta circumstància en termes de competitivitat empresarial, renda mitjana o prestació de serveis bàsics”, ha explicat la diputada, remarcant que “per a la ciutadania que viu la doble i la triple insularitat, especialment a Formentera i La Graciosa, la situació és encara més complexa”.

“Qüestions tan quotidianes com una consulta mèdica, un tràmit administratiu o l’accés a determinats estudis i llocs de treball, depenen de desplaçaments diaris per via aèria o marítima”, ha dit la diputada del PSOE.

Milena Herrera ha citat les paraules de Francina Armengol, en la seva compareixença com a presidenta balear en la ponència del Senat sobre insularitat en la legislatura passada, va manifestar que les illes “necessitam ser enteses”.

“I és que la qüestió principal no és merament econòmica, encara que moltes vegades pugui ser econòmica. La qüestió principal és que l’acció legislativa tingui en compte, sempre, la perspectiva de la insularitat”, ha explicat Milena Herrera.

“Als ciutadans i les ciutadanes de les illes ens enorgulleix pertànyer a llocs que sabem que són somiats per molts. Que tenen enormes potencialitats i fortaleses. Però necessitem que s’entengui que els arxipèlags, tan acollidors per als quals els visiten, plantegen també importants desafiaments i desequilibris per als quals residim en ells.”

Dirigint-se en català al Ple, ha dit que “hem de corregir l’anomalia que fa que Formentera sigui, encara avui, l’única illa que no té veu pròpia al Senat”, i ha recollit altres preocupacions com la necessitat de “teixir aliances per una política comuna i corresponsable en matèria migratòria, que respecti els drets humans front els missatges d’odi, conèixer la fragilitat i limitacions dels nostres territoris i com aquestes condicionen el nostre model productiu” i “garantir la cobertura i la qualitat dels serveis públics”.

La diputada ha fet especial esment a la necessitat de “protegir i promoure la cultura pròpia” i, en el cas de les Balears, avui més que mai, la nostra llengua”.

Milena Herrera també ha recordat que “tant la Constitució espanyola en el seu article 138 com la Unió Europea, en l’article 174 del seu Tractat de Funcionament, apel·len a la necessitat d’atendre les particularitats del fet insular”. “Només així podrem garantir la competitivitat de la indústria balear, només així podrem protegir Canàries contra el veto digital al comerç electrònic.

La diputada ha destacat avanços i mesures preses en l’anterior legislatura pel Govern d’Espanya: “La nostra economia va ser especialment protegida en pandèmia, hem avançat en autogovern amb el traspàs de les competències de Costes, s’ha aprovat el primer règim especial fiscal per a les Balears, s’ha incorporat el concepte de la insularitat en el marc de la política agrària comunitària. I tant el Govern d’Espanya com la Comissió Europea estan donant prioritat a les illes en un assumpte transcendental com la transició energètica”.

Milena Herrera ha insistit que “com a illencs i illenques, i com a socialistes, ens sentim plenament interpel·lats en el debat de la diversitat territorial i del tractament singular per a donar resposta a la diferència”. “Quan s’apel·la a la solidaritat, a la comprensió mútua i al diàleg entre territoris, els ciutadans i ciutadanes de les Balears i Canàries necessiten saber que els seus representants coneixen i entenen les dificultats amb les quals conviuen, que les tenen en compte quan legislen”.

La comissió mixta d’insularitat “és una oportunitat per a continuar donant resposta a la realitat que afronten diàriament, no la desaprofitem”, ha dit la diputada del PSOE davant el ple del Congrés.

Comments are closed