Vicent Marí es nega a retirar l’amnistia urbanística a pesar que beneficia les construccions il·legals en zones de risc

El PP del Consell Insular s’ha negat a retirar l’amnistia urbanística, com li ha demanat el PSOE a través d’una moció presentada al Ple d’avui, a pesar que beneficia les construccions il·legals en zones de risc. En el debat, el portaveu del Grup PSOE, Josep Marí Ribas ‘Agustinet’, també ha alertat de la resta d’impactes urbanístics del decret llei de simplificació del PP i Vox, no només per part de l’amnistia, sinó també per la incorporació de les esmenes de la ultradreta.

El portaveu del PSOE ha advertit que el decret genera incerteses i podria tenir conseqüències importants en el planejament territorial i en la gestió del sòl rústic. “El decret permetria la legalització d’habitatges i no sé també si la construcció d’habitatges”, ha declarat.

El portaveu ha qüestionat la compatibilitat del decret amb el Pla Territorial Insular (PTI) i altres normatives sectorials. “El conseller deia que aquí tenim prohibit segons el Pla Territorial, però no em queda tan clar”, ha afegit, fent referència a possibles contradiccions entre les directrius d’ordenació territorial (DOT) i el PTI. “Si es modifiquen les directrius per canviar la matriu de sòl rústic, això em crea certs dubtes, especialment en les zones de prevenció de riscos”.

‘Agustinet’ també ha demanat al PP si pensa “rectificar” les seues crítiques i rebuig frontal a la modificació del PTI que l’últim Consell Insular progressista va aprovar el 2019 i que, entre altres qüestions, va incrementar la protecció de les zones de risc.

El Ple del Consell sí que ha aprovat els altres dos punts de la moció del PSOE referits a “coordinar amb els ajuntaments la redacció de plans d’emergència específics i detallats que incloguin protocols d’actuació davant fenòmens meteorològics extrems, com a pluges torrencials i DANAs” i “promoure una campanya de sensibilització dirigida a la població eivissenca que informi sobre els riscos associats a la construcció en zones inundables i en la resta de les APR (Àrees de Protecció de Riscos) propenses a incendis, erosió o despreniments”.

“El canvi climàtic ens amenaça constantment, encara que hi ha gent que no s’ho vol creure, però lamentablement tendrem capítols perillosos que afectaran les nostres vides”, ha advertit Marí Ribas.

Gestió econòmica “deficient” del Consell Insular
El portaveu del PSOE també ha criticat durant el Ple la gestió econòmica “deficient” de Vicent Marí, referint-se al volum de punts de l’ordre del dia per acordar el pagament de factures de contractes realitzats sense control previ de la Intervenció.

‘Agustinet’ ha recordat que aquestes situacions no són puntuals, sinó que es repeteixen amb freqüència: “Més de la meitat dels punts de l’ordre del dia d’avui són per ratificar aquelles coses que no s’han fet correctament”. En aquest sentit, ha posat èmfasi en l’últim informe de la Sindicatura de Comptes, que va alertar de les irregularitats en la gestió de l’administració insular. “Informes de la mateixa Sindicatura de Comptes diuen el que el Consell ho fa malament”, ha explicat Ribas.

“Crec que hauríem de tenir en compte també el que ens diuen des de fora, com la Sindicatura de Comptes. Per tant, són pràctiques a erradicar”.

Macrovariant de Sant Rafel i cessió de l’E-10
La portaveu adjunta del PSOE, Elena López Bonet, ha reclamat al PP “que escolti a la gent” del poble de Sant Rafel, ja que “han començat la casa pel terrat” imposant com a solució del trànsit el projecte de macrovariant més impactant possible. Una carretera de 21 milions d’euros, d’1,2 quilòmetres per sòl rústic i amb una impactant rotonda elevada a la sortida del túnel i un pas inferior per davall de l’antiga sortida de Sant Rafel cap a Sant Antoni.

A pesar de reconèixer que no ha fet bé el procés de participació i escolta dels vesins, el PP de Vicent Marí ha votat en contra de la moció del PSOE que demanava “retirar el projecte de construcció de la macrovariant de Sant Rafel pels seus impactes ambientals, paisatgístics i territorials inassumibles i es compromet a promoure, en col·laboració amb l’ajuntament i els vesins i les vesines afectats l’estudi d’alternatives de mobilitat que siguin respectuoses amb el territori, coherents amb la Llei de control d’afluència de vehicles i que comptin amb el consens del conjunt de la ciutadania”.

Finalment, en el Ple d’avui, el grup PSOE del Consell Insular ha votat a favor de la cessió del tram de l’E10 entre ses Figueretes i Can Misses a l’Ajuntament d’Eivissa per a la seua reforma, però lamentant que el PP vulgui executar un projecte “desfasat” i sense el tanc de tempestes per evitar inundacions.

La portaveu adjunta del PSOE ha reivindicat la necessitat de mantenir els compromisos adquirits en matèria d’infraestructures en la passada legislatura: “Avui votarem a favor perquè entenem que això s’ha de treure endavant, però no volem deixar de banda demanar d’una manera constructiva que no abandoni el compromís que va adquirir el 2022 amb el Govern Balear, amb Francina Armengol, i l’Ajuntament d’Eivissa, amb Rafa Ruiz”, ha expressat López. La socialista ha recordat l’acord polític que preveia destinar inversions per a un projecte integral de reconversió de la ciutat, i no només el tram de Can Misses, com volen fer ara.

Entre les crítiques, Elena López ha destacat que el projecte que vol fer el PP no contempla actuacions tan necessàries com un tanc de tempestes a la rotonda de Can Misses, una infraestructura urgent davant l’augment de precipitacions intenses. “Estam veient, desgraciadament cada dia més, com aquest tipus d’infraestructures són imprescindibles”, ha subratllat.

Pel que fa a construir una nova entrada d’autobusos al CETIS, la consellera socialista ha dit que “que tots els que estam aquí avui som plenament conscients que no ha passat cap accident ni cap tragèdia”, en tots els anys que l’estació d’autobusos duu en funcionament, posant en dubte que el projecte de reforma de l’E-10 hagi de contemplar aquesta costosa actuació.

Comments are closed