Les conseqüències de la “Llei bomba” urbanística de PP-Vox: Pisos per a rics en sòl rústic, cap habitatge de protecció oficial, doblar la densitat d’habitants a Vila, ordenació urbanística en mans dels promotors… “mai cap govern del PP s’havia atrevit a arribar tan lluny”.

La portaveu socialista al Consell Insular d’Eivissa, Elena López, i la diputada al Parlament i portaveu de la FSE-PSOE, Pilar Costa, han denunciat avui en roda de premsa les greus conseqüències per a Eivissa de la “llei bomba” urbanística impulsada pel Govern del PP amb el suport de Vox. Una norma tramitada per la porta del darrere i que, segons han advertit, suposa “la pitjor agressió urbanística i territorial a Eivissa de les darreres dècades”, ja que “mai cap govern del PP s’havia atrevit a arribar tan lluny”.

Una llei “aberrant”, amb uns greus impactes que ha denunciat Elena López: “Amb l’excusa de l’habitatge, el PP vol permetre construir edificis en sòl rústic, destruir territori i beneficiar determinats promotors. No és una política per garantir habitatge assequible, és una operació per fer pisos de luxe per a rics”. Ha afegit que el nou model “posa en perill tota la feina feta en planificació urbanística des de fa anys”, com el recent Pla General de Vila, aprovat amb criteris de sostenibilitat i decreixement.

Per la seua banda, Pilar Costa ha explicat els detalls de les esmenes aprovades ahir a la Comissió de Territori del Parlament, advertint que “per primera vegada, es permetrà construir edificis plurifamiliars en sòl rústic qualificat d’àrees de transició, sense necessitat d’esgotar abans el sòl urbà o urbanitzable”. I tot, ha afegit, “gràcies a una trampa legal: declarar totes les Balears com a zona d’emergència habitacional per justificar la destrucció de sòl rústic, mentre es neguen a limitar els preus del lloguer o garantir habitatges protegits”.

Entre les conseqüències més greus d’aquesta normativa, les portaveus socialistes han denunciat que es permetrà construir edificis en sòl rústic sense tenir en compte els ingressos dels compradors. “Un multimilionari, per molt resident que sigui, podrà adquirir aquests habitatges que ara es faran de nou construint a sòl rústic”, ha advertit Pilar Costa, subratllant que no es tracta en cap cas d’una mesura pensada per facilitar l’accés a l’habitatge a la població local, sinó per afavorir els que poden pagar.

Aquesta operació, han denunciat, no comporta cap obligació de construir habitatges de protecció oficial. “Tot això que estam parlant ara que es podrà construir de més, inclús en sòl rústic, no és tampoc per a habitatges de protecció oficial”, ha remarcat Costa, insistint que la figura d’“habitatge a preu limitat” que recull la llei no té res a veure amb les HPO, ja que no exigeix tenir en compte els ingressos del comprador, i a més a més els preus dels habitatges podran ser un 30% superiors respecte als protegits.

Una de les mesures que afectarà especialment la ciutat d’Eivissa és l’increment de la densitat de població prevista al planejament. Si la proposta inicial del PP-VOX establia un màxim de 180 habitants per hectàrea, ara la llei recull que a la ciutat d’Eivissa es podrà arribar fins a 225, més del doble dels màxims que preveu el Pla General de l’anterior govern progressista, que en total rebaixava en 50.000 habitants la població del municipi.

“Això és una barbaritat —ha criticat Pilar Costa— perquè estam parlant d’un dels municipis amb més densitat de població de les Illes Balears. Semblarà això formiguetes caminant per dins Vila”.

Un altre canvi introduït pel PP durant el tràmit d’esmenes és la rebaixa del radi d’afectació per poder construir en els terrenys rústics de transició, que passa de 350 a només 100 metres.

Aquesta modificació es va presentar ahir “a última hora i sense debat”, segons Costa, amb l’únic objectiu de permetre que més terrenys puguin ser urbanitzats. “El Partit Popular haurà d’explicar per què ha canviat de 350 metres a cent metres aquest diàmetre”, ha demanat.

A tot això s’hi suma un trasllat de responsabilitats que, segons les socialistes, desmantella la planificació urbanística pública. “Seran els promotors els que podran modificar o inclús reduir els sistemes generals de serveis”, ha explicat Pilar Costa, referint-se a infraestructures com escoles, zones verdes o vials. “És entregar el territori a qui vol fer negoci”, com ha dit Elena López.

Per acabar, les socialistes han denunciat també la pèrdua de competències dels ajuntaments, que es veuen relegats a un paper merament formal. “Una vegada l’Ajuntament decideixi quines zones vol reconvertir, serà el Consell Insular qui farà tota la tramitació”, han exposat, el suposa una “invasió de competències” i tira per en terra “anys de feina de planificació urbanística consensuada”.

Comments are closed