Amnistia urbanística, reobertura del port de Sant Antoni… ‘Agustinet’: “El PP no és de fiar quan parla de mesures contra la massificació”

El PSOE adverteix que el Partit Popular “no és de fiar” quan parla de buscar mesures contra la massificació que pateix la nostra illa. Així ho ha manifestat el secretari general de la FSE-PSOE i portaveu al Consell Insular, Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’, qui aquest divendres, en nom del Partit Socialista i acompanyat d’altres representants del partit, va donar suport a la multitudinària concentració ciutadana convocada per Prou!!! i que va ser un èxit de participació, mostrant “el clamor de la ciutadania de la nostra illa perquè es prenguin mesures valentes”.

Una concentració que justament ha coincidit amb la decisió del Govern de Marga Prohens d’aprovar el Decret Llei d’amnistia urbanística i moltes altres mesures de desprotecció imposades sense cap consens, amb mig centenar de lleis que es modifiquen. I avui mateix s’ha sabut que el Govern Balear està preparant la reobertura del Port de Sant Antoni a grans ferris. Amb decisions com aquestes, segons ‘Agustinet’, quedà clar que “el Govern de Vicent Marí i el Govern de les Illes Balears, en aquest sentit, no són governs de fiar”.

“Fan un discurs absolutament per a la galeria, pressionats per circumstàncies, per les pròpies manifestacions, i se sumen a una dinàmica quan veuen que el poble exigeix”. A pesar d’aquest viratge del PP en el seu discurs, els fets i les decisions que prenen demostren que “segueixen amb les seues creences de sempre”.

“Aquesta amnistia urbanística ho demostra”, ha recalcat ‘Agustinet’. “Naltros, com a organització política, com a Partit Socialista i gent d’esquerres, hem de seguir pressionant perquè les mesures siguin de veritat”.

El secretari general socialista ha recordat que el PP de Vicent Marí té una oportunitat de rectificar i confirmar que efectivament està d’acord amb mesures contra la massificació, donant suport a la moció del PSOE que es debatrà en el Ple del Consell Insular del pròxim divendres, 31 de maig. El grup socialista presenta una dotzena de mesures concretes per aturar la saturació i la massificació que pateix l’illa d’Eivissa: Reducció de places turístiques, més control i sancions de les activitats il·legals, frenar l’especulació urbanística, defensa del medi ambient i limitació dels preus del lloguer formen el nucli de les propostes.

Les 12 propostes que presenta el PSOE al pròxim Ple del Consell Insular són:

No autoritzar nous lloguers turístics en habitatges.

Eliminar la borsa de les aproximadament 9.000 places turístiques que tenim actualment amb moratòria i, en la futura redacció del Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics (PIAT), estudiar una reducció de les 100.000 places actualment autoritzades.

Implementar una campanya informativa de gran abast dirigida als turistes que visiten Eivissa amb l’objectiu de conscienciar sobre els riscos de reservar i allotjar-se en habitatges turístics no regulats i els perills associats a l’ús de taxis il·legals.

Reforçar les mesures de control contra els infractors, contractant més inspectors turístics i de transport per vigilar, controlar i fiscalitzar els lloguers turístics il·legals, el turisme d’excessos, les festes il·legals i els taxis pirates, i augmentar el nombre d’instructors i administratius dedicats a tramitar i agilitzar els expedients.

Augmentar les sancions als lloguers turístics il·legals, modificant la Llei de Turisme, per incrementar l’import mínim de les sancions amb l’objectiu de dissuadir aquestes activitats il·legals i protegir la reputació d’Eivissa com a destinació turística.

Aplicar la limitació d’entrada de vehicles a l’illa d’Eivissa a partir de 2025, no només de cotxes de lloguer i caravanes, sinó també de cotxes particulars.

Posar en marxa un nou servei de transport públic en 2025 i millorar totes les parades titularitat del Consell Insular. També s’ha d’assegurar la gratuïtat del transport públic per als residents més enllà de 2025 i connectar totes les platges amb autobusos llançadora.

Limitar les entrades per via aèria i portuària a la nostra illa, concretament: mantenir la limitació d’un màxim de 60 metres d’eslora els vaixells que vulguin operar en el port de Sant Antoni, limitar l’arribada de creuers turístics al port d’Eivissa, i restringir l’operació de jets privats a l’Aeroport d’Eivissa.

Protegir les praderes de posidònia, limitar els fondejos d’embarcacions amb l’ampliació dels camps de boies ecològiques i incrementar els recursos de control i sanció dels fondejos il·legals.

Rebuig a la intenció del Govern balear de Marga Prohens d’aprovar una amnistia urbanística per a les edificacions il·legals.

Retirada de la Modificació 2 del PTI aprovada inicialment pel Consell Insular de Vicent Marí, ja que permet l’autorització d’un total de 1.363 noves cases turístiques, de les quals 424 serien en espais protegits. A més, també preveu un impacte amb la construcció de 320 noves cases al camp en només 10 anys, i permet altres mesures com la legalització de les ‘discoteques’ construïdes en soterranis de cases, incrementar els paràmetres de construcció i facilitar les condicions de parcel·lació per poder construir en sòl rústic.

Declarar Eivissa zona tensada per poder així regular els preus de lloguer dels habitatges, d’acord amb la Llei estatal 12/2023 de 24 de maig pel Dret a l’Habitatge.

Comments are closed