Aprovació dels PGE al Congrés: Sofia Hernanz destaca que “els Pressupostos Generals proporcionaran a les Illes Balears la major inversió de la seua història, per continuar avançant en la recuperació”

El Congrés dels Diputats ha aprovat els pressupostos generals de l’Estat per al 2022, que inclouen un “increment històric dels recursos per a les Illes Balears”, que per primera vegada se situen per sobre de la mitjana nacional en inversió per habitant. La diputada eivissenca del PSOE i membre de la Mesa del Congrés, Sofía Hernanz, ha destacat que els PGE “no només són bons i necessaris per a Espanya, són pressupostos que proporcionaran a les Illes Balears la major inversió de la seua història, perquè les nostres illes segueixin avançant en la recuperació econòmica que s’ha d’afrontar”.

Sofía Hernanz ha manifestat que “en aquesta terrible crisi que ha suposat la pandèmia, el Govern d´Espanya, el president, Pedro Sánchez, ha estat, està i seguirà estant amb les nostres illes, recolzant les empreses i els nostres treballadors”.

Els PGE s’han aprovat “en temps i forma” i amb “una amplíssima majoria parlamentària”, fet que suposa que “tenim un govern estable i fort”. “El diàleg i la recerca de consens funciona, així ha de continuar sent”, ha dit Hernanz, destacant que “una amplíssima, històrica, majoria parlamentària ha entès que aquests pressupostos generals de l’Estat són bons per a Espanya i imprescindibles per a la recuperació”.

“Davant de la remor i l’oposició de Pablo Casado i el Partit Popular, i els seus socis de la ultradreta, el govern progressista ofereix acords, diàleg i l’estabilitat que el nostre país necessita”, ha dit la diputada eivissenca.

Els pressupostos generals 2022 assignen una inversió total de 679,4 milions d’euros per a Balears (33,9% més que els PGE 2021). D’aquesta xifra, la inversió directa arribarà als 172,4 milions d’euros, mentre que via transferències de capital rebran 239,3 milions d’euros més perquè la Comunitat executi inversions, 200,8 milions d’euros més que l’exercici anterior.

Per primera vegada figura en els PGE una dotació específica per compensar la insularitat, per la qual rebrà 183 milions d’euros el 2022. Juntament amb això, la Comunitat disposarà de 50 milions d’euros a través d’un Conveni sobre l’Estratègia de Resiliència Turística ( Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència), 30 milions d’euros més que el 2021.

En conjunt, rebrà recursos per a inversió que equivaldrien a 350 euros per habitant, per sobre del que marca l’Estatut d’Autonomia (inversió mitjana per càpita, 274 euros/hab. el 2022).

A més, també es reflecteix el tractament diferencial a la Comunitat en les transferències corrents, destacant els 267,7 milions d’euros per a subvencions al transport marítim i aeri de viatgers i mercaderies.

A més de les inversions al territori, dels PGE 2022 destaquen l’increment del 4’8% de les pensions contributives, l’increment de la despesa de Sanitat (augmenta 11%), de Serveis Socials, amb un augment per a la Dependència del 23′ 3%, fet que suposa el nivell més alt de la història.

Altres capítols destacats dels pressupostos són els de prevenció a la violència masclista, amb 29 milions d’euros, les polítiques d’habitatge, amb 3.000 milions d’euros (augmenta el 46’3%), els més de 5.000 milions d’euros a Educació (augmenta un 2’6%) i Joventut, que rebrà 12.550 milions (augmenta un 84’8%) i, per primer cop, compta amb un capítol propi.

A beques es destinen 2.199 milions d’euros, a Formació Professional més de 2.000 milions i també s’hi inclou el Bo lloguer jove, per a l’accés a habitatge de joves de 18 a 35 anys, que serà de 250 euros al mes durant 2 anys, o el Bo jove cultural, dotat amb 210 milions d’euros.

Pel que fa a la funció pública, els empleats i empleades públiques rebran una pujada del 2% de les seves retribucions.

Comments are closed