Article: “Una reconstrucció justa per a Eivissa”

Article publicat a Diario de Ibiza el 25 de maig de 2020

Més de dos mesos després d’iniciar-se la situació d’estat d’alarma a Espanya provocada per la Covid-19, les mesures que s’han pres al nostre país ens han permès aturar el virus i començar a guanyar una batalla que ha set molt dura. L’esforç titànic dels serveis sanitaris, de la resta de treballadors i treballadores en primera, segona línia i tercera línia, i el sacrifici del conjunt de la ciutadania han donat els seus resultats. Però de la mateixa manera que amb unitat i amb determinació hem aturat el virus, també entre tots i totes hem de treballar per iniciar una batalla que també serà llarga i complicada: la d’una recuperació social i econòmica justa, que no deixi ningú endarrere.

En el cas d’Eivissa, des del grup PSOE del Consell Insular vàrem presentar el passat 17 d’abril una proposta de Pla de mesures per fer front a l’impacte social, econòmic i laboral de la pandèmia de la Covid-19 a l’illa d’Eivissa. Es tractava d’un document amb més de 50 mesures (el podeu consultar al web www.psoeeivissa.es) a desplegar pel Consell Insular amb tres eixos fonamentals: urgències socials i suport a les famílies i entitats; promoció de l’obra pública per compensar la paralització econòmica i generar una dinàmica que permeti crear ocupació i reduir l’impacte social sobre una part important de la població i en particular sobre els col·lectius més vulnerables; i pla de reactivació de la indústria turística i del sector serveis en general. Per part del govern del Consell Insular no vàrem tenir resposta al document del grup PSOE, a pesar que era una proposta de treball totalment oberta amb voluntat d’arribar a grans acords i consensos entre tots els grups polítics.

En la mateixa línia, el passat 8 de maig el grup PSOE del Consell Insular va donar registre del document Proposta per a la creació d’una Mesa per a la reactivació del sector turístic d’Eivissa, amb la petició de crear un espai en favor de la recuperació del turisme que comptàs amb la participació, a més del Consell Insular, d’ajuntaments, Govern de les Illes Balears, Direcció Insular de l’Administració de l’Estat, port, aeroport, representants dels sindicats i representants de les empreses turístiques. L’Executiu del Consell Insular tampoc ha donat cap resposta a aquest altre document registrat per part del grup PSOE.

Durant les setmanes d’estat d’alarma, el govern de PP i Cs del Consell Insular s’ha limitat a informar a la resta de grups de les decisions que ha anat prenent (reunions de la Junta de Portaveus que s’han convocat, per cert, també a instància del grup socialista), i sense mostrar cap interès a convocar-nos per valorar les nostres propostes o definir-ne d’altres previ debat i acord amb els partits de l’oposició.

Des del PSOE creim que la sortida a la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19 no pot fer-se amb polítiques de fets consumats, sense escoltar i comptar amb la totalitat de grups polítics. És per això que el grup socialista ha presentat una nova proposta: la creació d’un espai polític de deliberació, el Consell per a la recuperació social i econòmica d’Eivissa, per tal de definir i avançar de manera conjunta en la sortida a la crisi.

De moment, el Consell d’Eivissa continua sense Pla de reconstrucció. Recordem que el document de 45 propostes que el president Vicent Marí va elevar al Govern de les Illes Balears era una llista de canvis normatius que es demanaven a altres administracions, no un pla propi del Consell. Pel que fa a les competències i atribucions de l’administració insular i els seus recursos econòmics, no sabem ni com es pensen gestionar en aquesta crisi ni s’ha consultat als grups de l’oposició sobre com fer-ho.

No podem estar contínuament esperant que altres ens facin la feina, o donant la culpa a altres administracions, com massa sovent s’està veient durant el primer any de mandat de PP i Cs al capdavant del Consell Insular d’Eivissa, com a excusa per no actuar i no complir amb la nostra responsabilitat i els nostros compromisos. El Consell Insular s’ha d’utilitzar per governar, no per fer oposició al Govern de les Illes Balears o al Govern d’Espanya.

Des del Partit Socialista consideram que la sortida a la crisi social i econòmica ha de ser justa, sense que ningú quedi endarrere. Les polítiques públiques han d’anar encaminades a una recuperació que pensi en les persones que més ho necessiten i que no sigui a costa de comprometre la sostenibilitat del territori o de posar en perill el camí iniciat en els anys anteriors de millora de la qualitat del model turístic. Li toca al Consell Insular definir un Pla de reconstrucció, però volem que es faci amb unitat i acord de totes les forces polítiques. Perquè si el PP i Cs del Consell Insular ho fan des de la imposició, temem que la recuperació ni serà justa ni serà la que espera la majoria de la ciutadania de la nostra illa.

Vicent Torres Guasch, expresident del Consell Insular d’Eivissa i portaveu del Grup PSOE

Comments are closed