Discurs d’investidura del nou alcalde de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero

Autoritats, membres de la corporació, vesines i vesins, senyores i senyors, bona tarda.

És per a mi un orgull prendre possessió del càrrec d’alcalde del municipi de Sant Josep de sa Talaia. No hi ha responsabilitat més alta que la de treballar pels teus vesins i vesines i jo rep aquest encàrrec sent molt conscient d’aquesta feina, i amb molta humilitat i rigor, que és com s’ha de gestionar la cosa pública.

Tenc la sort que aquest canvi de responsabilitats no m’agafa desprevingut ni tot sol. Estic acompanyat d’un equip fantàstic, experimentat i capaç. I amb tota la il·lusió del primer dia per seguir fent el millor per als nostres vesins i vesines i amb la mateixa vocació de servei públic que ens va animar a tots a integrar-nos en el projecte engrescador que ens va proposar en Josep Marí Ribas, Agustinet.

He de confessar que sent una mica de vertigen. No és fàcil agafar el relleu després de la seua gestió, de la seua entrega a aquesta institució i de la immensa enfeinada que hi ha fet al llarg dels anys. Sempre ha dit ell que ser alcalde de Sant Josep era la feina més important que mai tendria en política. I sent ell el millor alcalde que ha tengut mai aquest municipi, no puc més que estar-hi d’acord i només esper estar a l’alçada d’aquest nou repte.

Per fortuna, em toca posar-me al timó d’una nau que ja fa temps que té el rumb marcat. Ara canvia qui estarà al capdavant de la tripulació però els objectius són els mateixos i tampoc no canvia el compromís amb la nostra ciutadania. Li he de donar les gràcies al meu equip: la millor gent per al millor municipi d’Eivissa. Gent treballadora, il·lusionada i compromesa, carregada de bones propostes per als nostres vesins i vesines.

Fins ara he estat un més d’aquest equip. I avui, que em toca fer aquesta passa endavant, estic segur de poder comptar amb tots ells i elles per als reptes que vendran. No serà fàcil, com no ho ha set en cap moment dels que portam de mandat.

Vull fer una menció especial als nostres socis de govern. Els i les companyes d’Unides Podem han aportat estabilitat a aquesta etapa i ens han acompanyat com a socis lleials en cada passa que hem hagut de fer. Confio que, amb aquesta forma de treballar, sabrem seguir sumant esforços en aquesta nova etapa i amb la mateixa confiança que hem compartit fins ara. La nostra ciutadania no es mereix menys.

Ens ha envestit una pandèmia que ho ha canviat tot i per sempre. Qui ens havia de dir que ens tocaria gestionar el municipi en una crisi com mai s’ha conegut? A tots els nivells: amb la gent que ens falta, amb restriccions a tot el que ens era quotidià i que ens priva de mantenir el contacte amb els que estimam. Tampoc no podem oblidar la manca de recursos a l’administració i l’economia paralitzada que ens fa encara més dura la situació.

No hem retallat en mesures per estar al costat de les famílies i les persones que ho necessitaven. Més d’un milió d’euros en ajudes a través dels serveis socials. Tant per a qui tenia problemes per fer front al lloguer o als rebuts de casa seua, com per a qui necessitava ajuda econòmica per fer la compra. Hem mobilitzat recursos per ajudar els joves a emancipar-se, a seguir els seus estudis i perquè les famílies que han vist com els seus ingressos queien per la pandèmia tenguessin més facilitats per seguir vivint. Perquè ningú no ha de quedar enrere en aquesta crisis. No ens ho perdonaríem.

L’any passat vàrem retornar amb diligència els rebuts d’escoletes i activitats esportives. Però també ens vàrem esforçar per posar en marxa mesures per reforçar la conciliació, com les escoles d’estiu, que varen ser gratuïtes per a totes les famílies de Sant Josep que necessitaven d’aquest servei, que a més va funcionar d’una manera exemplar i sense cap risc per als infants que s’hi apuntaren.

Hem participat en els programes d’ajudes del Govern Balear i del Consell d’Eivissa per aconseguir més de 800.000 euros per a les nostres PIME i autònoms durant l’any passat. I enguany, esperam que aquestes ajudes siguin encara més i puguin arribar també a sectors com l’hostaleria.

És molt important dir, que no hem deixat que res del que ha passat aturàs l’Ajuntament. Ni en el més cru de la pandèmia s’ha descuidat cap de les inversions que teníem en marxa: l’auditori des Caló de s’Oli, l’escola de ses Planes, que s’ha acabat en un temps rècord, el gran nombre de carrers que hem reparat, les inversions en aigua… són clars exemples de la no paralització d’aquesta administració.

No només això, hem aprofitat la pausa forçosa per avançar obres que teníem previstes a les instal·lacions esportives.

Així, des de l’estat d’alarma, hem executat inversions per valor de més d’un milió i mig d’euros. Al pavelló de can Guerxo vàrem refer la coberta i renovàrem tot el parquet. A la piscina municipal, per fer-la més eficient i estalviar energia, estam canviant la coberta. A més, aprofitam per fer nous espais com la sala d’assaig per a músics o el futur casal de joves de Sant Josep.

Alhora, en tot el que posam en marxa aplicam mesures de sostenibilitat, que faran possible reduir la nostra petjada energètica i avançar cap un món més net. Un exemple és la utilització de les cobertes de les instal·lacions esportives, escoles i dependències municipals per instal·lar plaques fotovoltaiques. Un altre, la creació d’una xarxa de punts de recàrrega de vehicles, que farà que aquest municipi sigui un referent en mobilitat verda a la nostra illa.

Hem intentat que cada euro que hem gastat ajudàs, no només a qui el rebia, sinó a tota la nostra comunitat. Així, hem firmat convenis perquè Càritas compràs verdures i productes frescos als nostres agricultors i ramaders i millorar així l’alimentació de les persones que ho necessiten, i també l’economia del nostre camp.

D’altra banda, vàrem ajornar el pagament dels impostos de l’any passat i posàrem facilitats per pagar els que no vàrem poder rebaixar llavors, com l’IBI o l’IAE, que sí podrem reduir enguany si les circumstàncies ho fan necessari.

I tot això amb la complicitat dels treballadors i les treballadores d’aquesta casa. La seva feina ha anat molt més enllà del que els podríem demanar i ningú, ni personal funcionari ni laboral, s’ha posat de perfil en aquesta etapa complicada. Teletreballant, reinventant-se a la feina.

Quan estàvem confinats a casa, hem tengut gent peocupant-se per saber com estaven els nostres majors, persones repartint llibres perquè la cultura no deixàs d’arribar als domicilis, policies locals i voluntaris de Protecció Civil felicitant aniversaris i duent menjar a la nostra gent gran. I seguim, orgullosos i emocionats de poder treballar cada dia amb ells.

Tots plegats, hem estat àgils en les mesures de suport a la poca activitat econòmica que ha permès la situació. Vàrem ser el primer municipi a permetre que la construcció no paràs a les zones turístiques, conscients que no hi hauria gaire temporada; el primer a no cobrar les terrasses i a permetre que doblassin la seva superfície mentre no podien servir a l’interior; el primer a rebaixar els rebuts dels serveis com la recollida de fems perquè no es pagàs més que el període que han pogut treballar. També hem rebaixat un 60% del que haurien de pagar les concessions de platges, i això són també ajudes per gairebé 3 milions d’euros. I sense retallar serveis com el dels socorristes, amb una factura de prop d’un milió d’euros o afegir-ne de nous, com el control de la cabuda mitjançant càmeres que vàrem considerar necessari per aconseguir unes platges segures per tothom.

No és que volguéssim guanyar cap cursa, és que hem estat molt atents al que la gent ens demandava en cada moment. I, sobretot, teníem un pla. No és cap secret. Des del primer moment ens vàrem reunir tan sovent com va fer falta amb els agents econòmics i socials per analitzar la situació així com anava evolucionant. I aquí vull donar les gràcies a totes aquestes persones, i molt especialment a la resta de partits, que han treballat al costat de l’equip de govern. Tots hem aparcat diferències per parlar de propostes per a la ciutadania. De fet, els hem d’agrair les aportacions a les mesures que inclou aquest pla estratègic per reactivar Sant Josep, que encara seguim aplicant i que és resultat del consens.

Pens que decidir el que és millor per a tothom no es pot fer sense diàleg, sense transparència ni sense valentia, perquè potser hi haurà decisions que no agradaran a tots, i no per això s’han de deixar de prendre.

Les portes d’aquesta casa han d’estar ben obertes, per escoltar a la nostra ciutadania, a la qual servim, i per estar al dia de les seues demandes, queixes i aspiracions. El contacte amb el carrer és una obligació per als qui tenim l’encàrrec de governar, i jo som dels que pensa que al despatx s’hi ha d’estar el just i necessari, no ha de ser un castell on amargar-se sinó un lloc de reunió amb els nostres vesins, un espai per al diàleg i on construir cada dia el municipi que volem.

Encaram nous reptes com la transformació del centre de Sant Jordi, amb un nou centre cultural i la reforma de la plaça del poble, igual que la important transformació que volem fer a la badia de Cala de Bou i Port des Torrent, que esdevindrà un referent en la revitalització d’un espai de més de 10 quilòmetres, posant per davant la sostenibilitat i no l’especulació.

No defugim el compromís de posar ordre en el desgavell urbanístic que encara patim al municipi. Una situació que ens segueix donant disgustos, perquè hem hagut d’aprendre per força, que les males decisions que es varen prendre al passat les acaben pagant finalment els ciutadans, amb problemes de difícil o nul·la solució, com els dels apartaments Don Pepe, i amb una crònica falta d’equipaments i amb contínues agressions al nostre territori, que hauríem de preservar amb cura per als nostres fills i filles.

No puc prometre que tot el que facem serà del gust de tots, però sí que us assegur que les nostres decisions buscaran sempre el bé comú. I les passes que facem es donaran amb transparència i participació. Explicarem les nostres accions les vegades que faci falta per sumar suports, com hem fet sempre.

Per damunt de tot, en aquesta època crítica que ens ha tocat viure, us puc assegurar que aquest equip de govern es deixarà la pell per no deixar ningú enrere.

Avui prenc el bastó d’alcalde orgullós per la feina que hem fet, però també molt engrescat pels reptes que vendran. Hi ha una cosa que puc prometre avui a tots els josepins i totes les josepines: FEINA. Us promet que dedicaré cada minut del dia a ser l’alcalde que necessitau.

No quisiera acabar mi discurso sin dar las gracias a todos y cada uno de mis compañeros y compañeras que han estado junto a mí todos estos años en política. Cada uno de ellos me ha dejado algo que me ha hecho crecer como persona.

A mis amigos y familiares, que tanto me han apoyado durante estos años.

A mis hijos, Adrián e Iván, que son lo más importante de mi vida.

A mi fiel compañera y esposa, Julia, que desde aquella primavera del 88 ha estado soportándome, apoyándome y dándome calma en los momentos más difíciles.

Y a mis padres, Domingo y Encarna, en el recuerdo, que, como tantos otros, decidieron venir a esta isla, buscando un futuro mejor, e instalarse en Cala de Bou, donde dieron lo mejor de sus vidas. Tuvieron suerte; Sant Josep les correspondió.

MOLTES GRÀCIES.

Comments are closed