Eivissa disposarà de forma immediata de 70 pisos buits recuperats de bancs i fons d’inversió per a lloguer social jove

El president del Consell d’Eivissa i candidat a la reelecció, Vicent Torres, ha anunciat que les polítiques d’habitatge seran una prioritat de la legislatura 2019-2023. “De forma immediata es disposarà d’un total de 70 pisos buits de grans tenidors, recuperats de bancs i fons d’inversió, per destinar-los a lloguer social jove per part de l’IBAVI”, gràcies al decret aprovat fa poques setmanes pel Govern de les Illes Balears.

Entre les mesures proposades en matèria d’habitatge, Torres també ha destacat que el PSIB-PSOE triplicarà la inversió en habitatge públic en règim de lloguer. Per això, s’ha compromès a seguir treballant per aconseguir sòl públic per a promocionar la construcció d’habitatges socials a Eivissa, Santa Eulària, Sant Josep, Sant Antoni i Sant Joan. “Facilitarem a tots els municipis mecanismes per posar a disposició més sòl per poder fer habitatge social, de manera que puguem construir més habitatge públic a un preu més just i assequible”, ha dit.

A més, els socialistes finançaran la fiança del lloguer d’aquelles famílies amb menys de 25.000 euros de renda i es bonificarà el 95% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) d’aquells habitatges que es dediquin al lloguer de llarga durada mentre que els propietaris d’aquests immobles obtindran deduccions.

Les propostes en habitatge les han presentat el candidat al Consell, Vicent Torres, l’alcalde d’Eivissa i candidat a la reelecció, Rafa Ruiz, i el número 2 de la candidatura al Parlament, Ramon Roca. 

Actuacions a la ciutat d’Eivissa

Rafa Ruiz ha confirmat que l’habitatge serà un dels gran eixos de la legislatura i que l’Ajuntament d’Eivissa plantejarà una política molt activa en aquesta matèria atès que és probablement la major preocupació de la ciutadania d’Eivissa. Ruiz ha recordat que en els darrers anys l’únic ajuntament que ha posat sòl públic a disposició de l’Ibavi ha set el d’Eivissa i que fruit d’això aquest mateix any podran començar les tres primeres promocions: dues als barris des Viver- Platja d’en Bossa i una tercera a la zona de l’avinguda Vuit d’Agost.

Ruiz ha anunciat que els socialistes tenen intenció de dedicar un altre solar municipal de la zona del centre d’Eivissa a la construcció de més habitatges de protecció oficial, a banda de dedicar totes les vivendes de la UA-27 de sa Penya, obres que començaran els propers mesos, de manera específica al col·lectiu jove. “Això ja suposa un mínim de 5 promocions d’HPO que són fruit de la feina feta aquesta darrera legislatura però és que a més, la nostra intenció és donar les passes necessàries per desenvolupar l’acord amb el SEPES, que preveu més de 500 vivendes a la zona de Ca n’Escandel”, ha explicat el candidat socialista. Igualment, Ruiz s’ha compromès amb les mesures previstes al PGOU que es troba en tràmit i que preveuen obligar als propietaris de terrenys a dedicar una part de les noves construccions a l’habitatge públic.

En aquest sentit, Ruiz ha lamentat que el Partit Popular hagi deixat clar en les escases propostes presentades “que eliminarà aquestes disposicions del pla general, el que suposa afavorir l’especulació urbanística i el lliure mercat, i condemnar a tot el que a dia d’avui no pot pagar un habitatge digne a que segueixi igual els propers quatre anys”. “Està bé que s’hagin llevat la careta i ens hagin dit ben clar el que volen: construcció privada al màxim, amb mínimes limitacions i que tingui habitatge el que el pugui pagar a preu de mercat”, lamenta Ruiz.

Des del PSOE es proposa la redacció d’un Pla d’Habitatge que planifiqui la feina no només a curt termini sinó durant tot el período 2020-2030 perquè la tramitació dels habitatges és lenta i s’ha de fer de manera continuada en el temps, no es pot aturar com va passar la passada legislatura amb el govern del Partit Popular, el que va defensar que l’Ajuntament d’Eivissa no havia d’interferir en política d’habitatge perquè no era “una immobiliària”.

Finalment, entre les propostes del PSOE en matèria d’habitatge també destaca obrir una oficina de consulta en matèria d’habitatge per a que tothom pugui resoldre els seus dubtes sobre ajudes o tramitacions. També es contemplen línies d’ajuda per a façanes del nucli històric i línies d’ajuda per millora d’instal·lacions en barris perifèrics de la ciutat i millorar el seu rendiment energètic, així com la lluita contra el lloguer turístic irregular de manera coordinada amb altres administracions.

Conselleria d’Habitatge

El número 2 al Parlament balear, Ramon Roca, ha recordat que des del Govern balear es prendran “mesures extraordinàries”, durant els primers sis mesos de legislatura, “per garantir que el dret a l’habitatge sigui el cinquè pilar de l’Estat del Benestar , igual que els socialistes hem estat garants històricament del sistema d’educació pública, de pensions, de la sanitat i de la llei de dependència “.

Per poder dur a terme aquestes propostes, els socialistes crearan una Conselleria específica de l’Habitatge per abordar la problemàtica que afecta l’illa d’Eivissa des de fa anys.

Entre aquestes mesures, Roca destaca incrementar el nombre d’habitatges públics dels 1.500 actuals a un total de 5.000 HPO a Balears, “impulsant la construcció de nous habitatges així com concursos públics per poder comprar habitatge ja construït i posar-lo en règim de lloguer social a través l’IBAVI”.

Un altre dels compromisos importants que ha anunciat el candidat al Parlament balear és el fet d’incidir en el preu del lloguer per a rebaixar-lo, de manera que “crearem l’Observatori de Preus de la Comunitat Autònoma, emparats pel Reial decret d’habitatge aprovat per Pedro Sánchez, i amb el qual marcarem un preu mitjà segons la situació socioeconòmica de cada zona, que seria el preu de mercat, i un preu socialment responsable, de manera que aquells ciutadans que lloguin amb el preu socialment responsable tinguin ajudes amb incentius fiscals que podran venir de deduccions en l’IRPF, la minva de l’IBI o diferents impostos municipals i autonòmics”.

Finalment, el candidat socialista també ha defensat que “incentivarem deduccions fiscals per als privats que vulguin fer habitatge social”.

Roca ha destacat l'”abans i després” que hi ha hagut després del govern de Francina Armengol en aquesta legislatura en què “s’ha fomentat i impulsat polítiques d’habitatge públic, treballant intensament amb el Pla d’Habitatge amb 511 nous immobles de promoció oficial i amb la Llei d’Habitatge”.

Leave a Reply