El grup PSOE del Consell Insular vota en contra dels pressupostos 2021 perquè són “clarament de dretes”, “no ajuden a una recuperació justa” i estan destinats a “l’autobombo i promoció personal” de Vicent Marí

El grup PSOE del Consell Insular ha votat avui en contra de la proposta de pressupostos 2021, ja que són “clarament de dretes” i “molt insuficients en la resposta a la crisi”. L’anterior president i portaveu socialista, Vicent Torres, ha criticat “uns pressupostos allunyats de la realitat, allunyats de la gent que realment ho necessita i allunyats d’una recuperació justa i d’un model d’illa sostenible i de futur”. Com ha dit, “la realitat és aquesta: un equip de govern de dretes, amb uns pressupostos de dretes,
orientats a acontentar als seus i a fer autobombo del president.

Vicent Torres ha explicat que un pressupost de 102 milions d’euros està per davall del pressupost de fa dos anys, i que fins i tot és inferior al pressupost del Consell de Menorca, una illa amb menys població que Eivissa: “Menorca tendrà 1.100 euros per habitant, quasi el doble que Eivissa, amb 660 euros per habitant”, ha denunciat el portaveu del PSOE.

Quant a la despesa, el PSOE critica que Vicent Marí dispara el capítol de despesa a través d’altres empreses (capítol II), convertint aquesta institució “en una administració més opaca i més desigual davant sa ciutadania”, i que hi ha “un retrocés claríssim de la lliure concurrència quant a l’accés a subvencions públiques”, amb un increment de les subvencions “a dit”.

El portaveu socialista també ha criticat que “en la situació actual, en un moment de greus dificultats per tantes i tantes famílies d’aquesta illa, en el pitjor moment possible, vostès posen aquest Consell Insular al servei de la promoció personal del seu president”. La partida de despesa en “autobombo” de Presidència s’incrementa de prop del 20% respecte al 2020, i un 100% respecte a l’últim pressupost progressista, passant de 600.000 euros de fa dos anys a 1.200.000 en 2021.

“En ‘autobombo’ i promoció del president, efectivament, serà un pressupost excepcional”, ha criticat Vicent Torres, lamentant que es destini a promoció de Vicent Marí “el doble que en ajudes per la Covid”.

Vicent Torres critica que el Consell Insular “continuen amb el camí iniciat enguany, amb l’excusa de la pandèmia, han adjudicat sense lliure concurrència milers i milers d’euros a les empreses que els ha interessat”. El portaveu del PSOE ha citat el cas ja conegut del vídeo “La vída ‘islados'”, un “escàndol majúscul”, i també ha denunciat el d’un programa de televisió sobre el camp que s’està pagant amb uns contractes adjudicats per via d’emergència que havien d’estar destinats a “reforçar la comunicació respecte a la Covid-19”.

“Li exigeix, públicament, que es revisin totes aquestes factures, perquè si l’objecte del contracte és la comunicació sobre la Covid, les factures han de ser per fer publicitat sobre les mesures contra la Covid”, ha dit Vicent Torres.

El portaveu socialista ha explicat que, mentre incrementen la despesa de Presidència en propaganda, en Serveis Socials abaixen el pressupost de personal un 15,6%, i deixen congelades les partides d’inserció sociolaboral, menors i persones amb discapacitat. També ha criticat que no s’hagi incrementat la partida de les subvencions a famílies per la crisi econòmica de la Covid, després de les coues que es varen veure el mes passat a les portes del Consell Insular.

En matèria de recuperació econòmica, Vicent Torres ha preguntat “serà suficient el pressupost dels anys bons, per fer front als pitjors anys del turisme?”. També ha criticat que el PP ha congelat el pressupost d’Agricultura: “Aquesta mateixa setmana llegíem aquest titular en premsa: ‘Eivissa ya ha perdido el 77% de la superfície agrícola que tenía en 2008’. La seua solució a tot això és congelar, fins i tot abaixar lleugerament, el pressupost d’agricultura. Parlam d’un sector que s’ha de potenciar, perquè hem de diversificar, i perquè és un sector decisiu en el manteniment del territori i del paisatge.”

Torres també ha criticat que s’hagin congelat les partides de promoció cultural, esports i joventut, a pesar que en els moments actuals també necessiten el suport del Consell Insular.

Finalment, el grup PSOE lamenta la falta d’impuls a la inversió pública, amb “només 5,8 milions d’euros”, quan aquesta hauria de ser un dels motors de la recuperació. Un exemple és la gestió de l’anomenat Pla 5 de Vicent Marí. A pesar que el PP va prometre una inversió de més de 7 milions d’euros a través dels ajuntaments, enguany no han firmat ni un sol conveni.

El portaveu del PSOE també ha alertat que l’ingrés de 8,2 milions d’euros pel conveni de carreteres amb el Ministeri de Foment és “finançament afectat”, però el PP no ho ha reflectit en el capítol d’inversions, deixant la partida de xarxa viària a 0 euros, pendent de la incorporació dels romanents de tresoreria.

En definitiva, un pressupost “de dretes”, destinat a la “promoció personal del president”, “acontentar als seus”. Per contra, a pesar de l’actual situació de crisi per la pandèmia, “ajudar, realment, a les persones que més ho necessiten, massa poc”, ha conclòs Vicent Torres.

Comments are closed