El Parlament aprova admetre la Proposició de llei del PSIB-PSOE per limitar l’entrada de vehicles a Eivissa

 

La diputada socialista Pilar Costa defensa que la proposta habilita al Consell d’Eivissa a definir els límits, que se centrarà en el control d’accés al port

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat avui, amb els vots positius de tots els grups excepte VOX, una presa en consideració d’una proposició de Llei presentada pel Grup Socialista, per a la Sostenibilitat mediambiental, econòmica, social i turística de l’Illa d’Eivissa, enfocada a limitar i controlar els fluxos de vehicles rodats en aquest territori, d’una forma anàloga a com ja està fixat a l’illa de Formentera.

 

La diputada socialista Pilar Costa ha estat l’encarregada de defensar aquesta proposició de Llei. Costa ha afirmat que el redactat d’aquesta normativa és el mateix al que ja va aprovar el Consell d’Eivissa el passat gener de 2023, i que havia d’iniciar la seva tramitació parlamentària; tramitació que va quedar suspesa i va decaure degut a la celebració de les eleccions, el mes de maig d’aquell any, sense que la llei iniciàs el debat al Parlament.

 

Costa ha recordat que en paral·lel, el Consell d’Eivissa ha aprovat també una proposició de llei en termes similars a la que s’aprova avui; en el moment que es posi a debat la presa en consideració de la proposta aprovada pel Consell d’Eivissa, el PSIB-PSOE reiterarà l’aprovada avui, perquè la tramitació es faci d’un sol text únic.

 

No obstant, la diputada socialista ha afirmat que amb la presentació, avui, de la proposta socialista, “s’assegura la seva tramitació, amb l’objectiu que es pugui aplicar la normativa de forma ràpida, a partir de l’estiu de 2025”.

 

En el text aprovat avui, a més d’habilitar el Consell perquè defineixi els límits d’accés de vehicles, en especial cotxes de lloguer, també s’apunta a la necessitat de millorar la xarxa de transport públic, perquè només amb una xarxa digne de transport públic tindrà èxit la limitació d’accés de vehicles privats.

 

Exceptua, no obstant, l’entrada de vehicles de persones amb residència a Eivissa o propietàries d’algun habitatge; persones desplaçades per motius laborals, persones amb mobilitats reduïda i una quota específica pera residents de Formentera, que tenen els ports d’Eivissa i de Formentera com a porta d’entrada i sortida cap a la Península.

 

En l’argumentació per defensar la proposició de Llei, Pilar Costa ha recordat que en els darrers 15 anys Eivissa s’ha duplicat la població i en els darrers 25 anys s’ha duplicat el parc de vehicles; i en els darrers 20 anys s’ha triplicat l’entrada anual de vehicles.

 

D’altra banda, Pilar Costa ha recordat que a més de l’aprovació de la mesura d’avui, Eivissa necessita més valentia i més decisió a l’hora de decretar mesures per continuar avançant contra la saturació i la pressió turística. En concret, s’ha referit a la necessitat d’eliminar les 9.000 places turístiques que ara mateix hi ha en moratòria; a continuar amb la suspensió del transport a través del port de Sant Antoni; a lluitar contra l’oferta il·legal, i a no fomentar cap amnistia urbanística,

Comments are closed