El Parlament demana un contracte únic d’FP Dual per afavorir la qualificació professional dels treballadors i de les treballadores, a proposta del Grup Socialista

La Comissió d’Assumptes Socials, Drets Humans i Esports també ha aprovat una iniciativa conjunta impulsada pels socialistes per augmentar els recursos destinats a cooperació al desenvolupament

El Grup Parlamentari Socialista ha defensat en el Parlament de les Illes Balears una proposta per a la creació d’un contracte únic per als alumnes de la Formació Professional Dual i per a la simplificació de les gestions entre l’administració i les empreses per fer més fàcil la incorporació dels alumnes al món laboral, alhora que demana un increment de l’oferta educativa.

La Proposició No de Llei, que la Comissió d’Educació de la cambra autonòmica ha aprovat per unanimitat, l’ha impulsada el diputat socialista Enric Casanova, qui ha defensat l’FP Dual -aquella que combina formació amb un contracte laboral- com a element de qualificació professional i com a eina per millorar l’ocupabilitat dels treballadors, especialment en l’escenari actual.

“Davant la nova normalitat cal facilitar la possibilitat de requalificació professional com a mesura per reduir la precarietat laboral”, ha destacat Casanova, recordant també que el Pacte de Reactivació de les Illes Balears recull el compromís de les institucions per facilitar que els treballadors adaptin les seves capacitats i competències als canvis productius que s’estan produint.

En aquest sentit, el diputat socialista ha remarcat que l’FP Dual té una inserció laboral de més del 70%, gràcies al fet que permet que els alumnes entrin en contacte amb les empreses durant tot el procés formatiu, facilitant la posada en pràctica dels coneixement teòrics apresos en el curs.

Casanova ha justificat aquesta iniciativa en el fet que la regulació actual de l’FP i dels contractes laborals de formació distingeixen entre l’FP Dual ocupacional, que es fa a través del SOIB, i l’FP Dual educativa.

D’aquí la necessitat de reclamar una regulació única dels contractes per als alumnes de l’FP Dual, ja siguin del sistema educatiu o dels certificats de professionalitat.

Així mateix, Casanova ha destacat que la iniciativa també insta el Govern a seguir impulsat la Formació Professional Dual augmentant-ne l’oferta i a mantenir els drets laborals dels alumnes.

 

Iniciativa per incrementar la Cooperació al Desenvolupament

La Comissió d’Assumptes Socials, Drets Humans i Esports ha donat llum verda a una iniciativa conjunta de la majoria de grups parlamentaris i impulsada pel PSIB-PSOE per instar el Govern de les Illes Balears a seguir incrementant els recursos destinats a polítiques de cooperació.

La proposta, promoguda pel diputat socialista Joan Ferrer, recull les peticions de la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament de les Illes Balears, el president de la qual ha comparegut en la mateixa Comissió, i insta l’executiu autonòmic a continuar augmentant la inversió en cooperació fins a assolir l’objectiu del 0,7% del PIB fixat per l’ONU el 1970.

Així mateix, la PNLL defensa la necessitat d’alinear les polítiques públiques amb els Acords de París contra el canvi climàtic i amb l’Agenda 2030, motiu pel qual s’insta les institucions a seguir fent-ho i a mantenir una visió a llarg termini per donar resposta als desafiaments globals.

La iniciativa reclama, així mateix, la transversalitat de les polítiques de cooperació en consonància amb els valors de solidaritat i acollida de la població de les Illes Balears.

La proposta l’han signada els grups de PSIB-PSOE, Unides Podem, PP, Cs, Més per Mallorca, Més per Menorca i El Pi, i s’ha aprovat per unanimitat. Vox no ha participat en la Comissió.

Comments are closed