El PP vota en contra de la proposta del PSOE d’incorporar educadors físics en atenció primària del sistema públic de salut

El Parlament de les Illes Balears ha rebutjat avui, amb els vots en contra del PP, la proposta del PSOE d’instar el Govern balear a incorporar educadors físics en l’àmbit de l’atenció primària del sistema públic de salut. La proposició no de llei socialista l’ha defensat el diputat eivissenc del PSIB-PSOE Marco Guerrero a la Comissió de Salut del Parlament: “Respon a una necessitat d’intentar sempre, des de les institucions, de cercar fórmules per a millorar la qualitat dels serveis públics” i “establir un canvi de paradigma en l’atenció primària per incidir en la prevenció, la promoció i la rehabilitació de la salut”. Com ha defensat, “la incorporació de l’educador físic al sistema de Salut ha de servir per a complir amb aquests objectius”, ja que “l’activitat física és un pilar fonamental en la prevenció de malalties i de la promoció de la salut”. 


El diputat ha recordat que diversos estudis científics han demostrat que un estil de vida actiu redueix significativament el risc de desenvolupar malalties cròniques com la diabetis, l’obesitat o les malalties cardiovasculars; és més, en aquests casos, l’exercici pot contribuir a la rehabilitació parcial o, inclòs, completa.

“I no només es tracta de beneficis físics, l’activitat física regular també contribueix a la salut mental, millorant l’estat d’ànim i reduint els nivells d’estrès i ansietat. És per tots aquestos poderosos motius que la nostra iniciativa proposa un model de salut preventiva on l’educador físic esportiu esdevé un agent de salut més dins de l’equip d’atenció primària”. 

Marco Guerrero també ha manifestat que “és fonamental insistir la importància de sensibilitzar la nostra població sobre els beneficis de l’activitat física” i, en aquesta línia, “la incorporació d’educadors físics en els centres d’atenció primària potenciarà les campanyes educatives i de conscienciació sobre estils de vida saludables”.

“Vull que quedi constància que l’escenari ideal seria que aquest nou servei actuàs com a punt de trobada on els ciutadans puguin obtenir informació fiable i suport continu sobre com integrar l’exercici en la seva vida diària de manera segura i adaptada a les seves necessitats”, ha explicat, destacant que “l’educador físic hauria d’actuar com a enllaç entre els pacients i els professionals de la salut, facilitant una millor comunicació i comprensió dels beneficis integrals de l’activitat física”.

En resum, el PSOE considera que “la integració d’educadors físics en l’atenció primària pot representar un avenç significatiu en el nostre enfocament cap a una salut més preventiva i menys reactiva”, establint “un abans i un després en la manera en què abordem les condicions de salut prevalents en la nostra societat”.

A pesar de totes aquestes explicacions, el PP ha decidit votar-hi en contra.

La proposta que sí s’ha aprovat, després de ser consensuada, és “instar el Govern a impulsar la implantació d’un programa de Prescripció d’Exercici Físic (PEF) en el qual es coordinin els professionals sanitaris, els educadors físics esportius (EFEs), i les institucions públiques de les Balears per dissenyar, implementar i avaluar un programa de PEF.”

Comments are closed