El PSIB-PSOE defensa la importància dels 1.000 milions per a empreses i autònoms, que arriben “gràcies al fet que hi ha un govern socialista a Madrid i a Balears”

El PSIB-PSOE ha celebrat un acte virtual per debatre sobre els drets i la seva garantia després del 2020, en el marc del segon eix d’Horitzons de Futur, la reflexió dels socialistes sobre les illes post pandèmia per les quals aposten. L’acte ha estat moderat pel secretari general de l’Agrupació Socialista d’Eivissa i batle de la ciutat, Rafel Ruiz, i ha comptat amb les intervencions dels dos coordinadors de l’eix, el president del Parlament i secretari d’Acció Electoral del PSIB-PSOE, Vicenç Thomàs, i la consellera insular insular Lorena Oliver.

El moderador de l’acte, Rafa Ruiz, ha reivindicat que el Partit Socialista “és el que més s’identifica amb les quatre illes i els Horitzons de Futur no deixen de ser una eina per seguir millorant i pensant com podem fer millors les nostres illes, donant una resposta a una etapa molt complexa”.

Ruiz ha assegurat que “els i les socialistes estam aquí per proposar unes reformes necessàries per reforçar el sistema públic, perquè s’ha vist més que mai que el sector públic ha de ser el motor principal i el que ens ha permès aguantar en la situació actual”.

Ruiz ha remarcat que “alguns ara diuen socialisme o llibertat: el socialisme és el que ha garantit els principals drets i l’Estat del Benestar”.

Vicenç Thomàs ha destacat que, el dia en què es compleix el primer aniversari del confinament, “des del PSIB-PSOE explicam el segon eix d’un document que demostra que els socialistes hem aprofitat aquest any per pensar, reflexionar i definir l’horitzó de futur per tenir una societat millor a les nostres illes”.

En aquest sentit, Thomas ha valorat molt positivament una “excel·lent notícia que inclou molt bé la reflexió que avui feim, com és la necessitat d’un Estat del Benestar fort, solucions per a les persones i que s’avanci en drets”, en referència als més de 1.000 milions d’euros en ajudes per a empreses i autònoms de les illes.

Per al dirigent socialista és “una quantitat molt important que ajudarà a mantenir tot el teixit industrial, econòmic, laboral i social de les Illes Balears, per poder fer front als efectes secundaris de la pandèmia”.

Unes ajudes molt importants “que són gràcies a que hi ha un govern socialista a Madrid i un Govern liderat per Francina Armengol a les nostres illes, i que arriben fruit d’un debat, un consens i un pacte de reactivació on hi ha representació empresarial, laboral, ajuntaments, consells insulars i els partits polítics que hi ha volgut ser”.

En relació amb la reflexió de futur dels socialistes, Thomas ha destacat la necessitat de “tenir sempre a la persona al centre de la nostra activitat”, amb aspectes lligats als seus drets, com és l’habitatge, l’educació, el treball digne o la salut.

Per a Thomàs, “tot passa perquè la gent tengui oportunitat de fer feina, però el treball ha de ser digne, perquè la pandèmia ens ha mostrat amb cruesa algunes realitats”. En concret, el socialista ha apostat per avançar en treball digne “amb retribucions justes, amb igualtat d’oportunitats, amb una formació molt més arrelada a les necessitats de les empreses, garantint la seguretat i la salut laboral als treballadors i regulant les noves formes de treball”, davant la qual cosa ha puntualitzat que “el teletreball no és conciliació familiar”.

Thomas també ha introduït altres conceptes que s’inclouen a Horitzons de Futur, com el dret a rebre una renda bàsica universal o el dret a la igualtat d’oportunitats, perquè “la pandèmia ens dóna l’obligació d’anar cap a un model d’atenció integral, comunitària, a través del domicili de les persones, la qual cosa requereix cooperació entre el món social i el sanitari”.

En referència al dret a una salut pública universal, Thomas ha expressat la seva satisfacció “per la capacitat de reacció del servei públic de salut”, si bé ha posat de manifest les mancances que ha posat damunt la taula la crisi sanitària, com és la necessitat d’enfortir la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia, els sistemes d’informació i els mecanismes que ens ajuden directa i indirectament.

Finalment, Thomàs no ha volgut passar per alt la darrera etapa de la vida de les persones. “Tenim molt clar que qualsevol persona té dret a tenir una mirada pal·liativa, però quan aquesta no li és suficient, hi ha gent que necessita demanar ajuda per morir”.

En aquest sentit, el socialista ha destacat que “aquesta setmana s’ha aprovat la Llei d’Eutanàsia al Senat, per la qual cosa estam molt a prop que sigui un nou dret subjectiu per a la ciutadania”.

Per part seva, l’altra coordinadora del segon eix d’Horitzons de Futur, Lorena Oliver, ha apuntat que “aquesta crisi ha posat de manifest que la societat és vulnerable, però també tenim una oportunitat per fer canvis profunds que millorin la vida de les persones”.

Un dels àmbits a tenir en compte és l’educació, ja que, segons Oliver, “el confinament ha posat el focus en la necessitat que tothom pugui accedir a la informació i als coneixements necessaris, per la qual hem d’assegurar la connectivitat a tothom i que ningú pugui quedar exclòs”.

Oliver ha apostat també per “superar el concepte d’aula” i anar més enllà, “cercant nous espais perquè la ciutat, el barri, el poble i els espais públics poden jugar un paper fonamental per crear ciutats educadores per a tots i totes”.

A més a més, la socialista ha destacat que “l’educació té la funció de fer una societat més justa i igualitària, però també té un paper conciliador en el qual hem de continuar treballant i que hem de tenir molt present”.

Oliver també ha parlat sobre el dret a la tecnologia, la informació i la comunicació. “Creim que l’increment de la digitalització és una oportunitat per ser més àgils, més sostenibles, més eficients i més productius, però també comporta una sèrie de riscs, com és la possible fractura social entre els que tenen accés a la tecnologia i els que no”.

Comments are closed