El PSOE adverteix que el Govern de Marga Prohens vol retallar a Eivissa quatre milions d’euros de l’impost turístic, desviant aquestos sous a les inversions de la capitalitat de la ciutat

El PSOE adverteix que el Govern Balear de Marga Prohens vol retallar a Eivissa quatre milions d’euros de l’import del Turisme Sostenible (ITS), desviant-los a projectes de la Llei de capitalitat de la ciutat. El vicepresident econòmic, Antoni Costa, ha donat a entendre que crearan una partida per a la capitalitat que es nodrirà de sous provinents de l’impost turístic. Des del PSOE, la diputada Pilar Costa ha advertit que les inversions a càrrec de la Llei de capitalitat s’han de fer amb altres recursos del Govern, i no retallant les inversions de l’ITS. “És una jugada d’engany i de retallada a Eivissa que no podem acceptar, ja que suposaria perdre aquestos sous de l’impost turístic”, ha advertit Pilar Costa.

Per la seua banda, i com a primera valoració general del projecte de Pressupost del Govern per al 2024, el portaveu socialista al Parlament, Iago Negueruela, ha considerat que Prohens “ha perdut una oportunitat per posar-se al costat de la classe mitjana i treballadora”, amb uns pressuposts que “no estan pensats per a la gent d’aquesta terra, sinó que inclouen els dogmes de Feijóo que la presidenta executa”.

En aquest sentit, Negueruela ha destacat que el sou mitjà d’aquestes illes és de 23.000 euros anuals, amb el qual, amb una inflació del 4%, suposa una pèrdua de poder adquisitiu de 920 euros que el Govern no afronta.

De fet, els comptes per a l’any que ve inclouen una rebaixa fiscal “enverinada, que assumirà la classe mitjana i treballadora i que beneficiarà als poderosos de les illes”. S’ha de tenir en compte que a les illes hi ha més de 100.000 persones que no fan la declaració de la renda, i que, per tant, no es veuran beneficiades de la mesura estrella del pressupost de Prohens.

Per posar alguns exemples d’aquesta afirmació, Negueruela ha explicat que la rebaixa de l’IRPF anunciada per Prohens implicarà per al ciutadà un estalvi de 40 euros anuals en imposts, mentre que “el pagament del transport públic suposarà més de 500 euros a l’any per als treballadors i els estudiants d’aquestes illes”.

En concret, són més de 300.000 persones que ara veuran fins a un màxim de 40 euros anuals a l’any estalviats, però hauran d’assumir 500 euros per pagar-se el transport públic.

Un altre exemple són els 1.800 euros en primeres matrícules universitàries que ara haurà d’assumir cada alumne, els 200 euros en activitats extraescolars que hauran de pagar més de 15.000 famílies respecte a l’hivern passat o els entre 300 i 600 euros que no tendran els treballadors i les treballadores demandants d’ocupació.

Per això, Negueruela ha denunciat que “el que fa el PP és empitjorar la qualitat de vida de la classe mitjana i treballadora, perquè tampoc hi ha ajudes extraordinàries en matèria de dependència i tot el que s’havia fet per ajudar a les persones davant la situació d’inflació, el PP ho lleva per mantenir una rebaixa de l’Impost de Successions a les grans fortunes d’aquestes illes, les més beneficiades, i una rebaixa fiscal que també beneficiarà als poderosos”.

Comments are closed