El PSOE adverteix que l’amnistia del PP a les construccions il·legals suposarà tornar a “l’urbanisme salvatge”, mentre “s’obliden” del problema de l’habitatge

El PSOE ha advertit que l’amnistia del PP per a les construccions il·legals suposarà tornar a “l’urbanisme salvatge”, mentre “s’obliden” del problema de l’habitatge. Així ho han denunciat Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’, secretari general de la FSE-PSOE i portaveu al Consell d’Eivissa, i Mercedes Garrido, secretària de Política Autonòmica del PSIB-PSOE i diputada al Parlament de les Illes Balears, que avui han mantengut reunions a Eivissa amb entitats ecologistes i sindicats per abordar els problemes territorials i mediambientals de l’illa.

‘Agustinet’ ha dit que “estam molt preocupats”, per aquesta “illa sense control” i amb un urbanisme “d’abans dels anys 70” que vol imposar el Partit Popular. L’amnistia urbanística que vol aprovar el PP és “una amenaça” i “consolida una pràctica que Eivissa s’ha donat molt, que és la de fer coses malament, que llavò ja vendrà algú que les legalitzarà”.

Per contra, respecte del “problema real” de l’encariment de l’habitatge, “s’haurien d’aplicar solucions d’emergència, que no es fan ni des del Govern balear, ni del Consell Insular, ni de ningú dels ajuntaments, més enllà dels projectes que deixarem nosaltres iniciats”. “No han fet ni una passa per solucionar-ho”, ha denunciat remarcant que al PP només li preocupa “seguir construint, amnisties urbanístiques, però de solucionar els problemes, de l’habitatge de la gent que ho necessita, els governs del Partit Popular ni en parlen”, ha denunciat el secretari general de la FSE-PSOE.

El PSOE insisteix a reclamar la declaració d’Eivissa com a zona tensada, per limitar els preus del lloguer. La diputada Mercedes Garrido ha afirmat que “quan explicam què significa aquesta limitació, desapareixen les excuses que posa el Partit Popular”. Ha recordat que la limitació “únicament obliga que els grans tenidors hagin de limitar el preu que cobren. Per tant, el Partit Popular que ens expliqui per què no vol que s’apliqui aquesta limitació en el preu de l’habitatge de grans tenidors, perquè això únicament ho pot explicar si el que fa és posar-se del costat dels fons voltor, on en el costat de grans tenidors, i no posar-se en el costat dels ciutadans d’Eivissa.

Mercedes Garrido ha recordat que en la zona tensada és petit propietari qui té menys de 10 habitatges en propietat. En aquests casos, quan hagin de tornar a llogar el seu habitatge, únicament podrà incrementar el preu del lloguer amb dels IPC a un 10 %. Si ja ha fet obres, però tendrà un avantatge molt concret que només tenen els petits propietaris i no tenen grans tenidors i que se’n podrà deduir un 90%. Aquesta renda que cobra, si davalla un 5% del preu de l’habitatge, es podrà deduir un 70%, i si lloga aquest habitatge a una persona entre 18 i 37 anys, i es podrà deduir un 60% d’aquesta renda que cobra si ha fet obra de millores en l’habitatge.

“Declarar una zona tensada únicament té beneficis pels petits propietaris, beneficis pels ciutadans i l’únic que es pot sentir perjudicat amb aquesta declaració són els fons voltor i els grans tenidors. Per tant, el Partit Popular que expliqui per què no vol que es declari Eivissa com a zona tensada”.

Respecte a l’amnistia urbanística que vol aprovar el PP, Mercedes Garrido ha manifestat la seua “preocupació pel missatge que està traslladant el Partit Popular a la nostra societat”. A la presidenta del Govern, na Marga Prohens, únicament li van bé les amnisties si són urbanístiques, a la resta s’hi oposen i troba que estan en contra de la Constitució.

L’amnistia urbanística suposarà “tornar a un urbanisme salvatge, allà on tothom podia fer el que li donava la gana, perquè després t’ho arreglaven, que era els que van trobar en els anys 70 i els anys 80 en aquestes illes, tornar una altra vegada cap enrere”.

La diputada del PSIB-PSOE ha denunciat els “retrocessos a nivell urbanístic, a nivell territorial i a nivell ambiental” amb el Govern del PP i Vox a les Illes Balears. “Som unes illes fràgils enmig de la Mediterrània. Som unes illes molt afectades pel canvi climàtic i aquest govern ha començat a fer mesures negacionistes per complet del canvi climàtic”, com es demostra amb mesures com “aquesta amnistia urbanística, que després el que suposarà serà que s’anirà incrementant el consum d’aigua o el consum d’electricitat”. Per tant, “noves s’hauran de construir noves dessaladores per donar aigua i això al final és una roda que mai acaba de girar.”

Finalment, la diputada del PSIB-PSOE també ha denunciat que “l’any que diu que arribaran a 20 milions de turistes, el que diu és que aixecarà la moratòria de places turístiques”. “El que fa d’aquesta manera és donar carta de naturalesa a la manca de feina que han fet els consells insulars, sobretot el Consell d’Eivissa, que no ha analitzat la càrrega de l’illa per por de dir quantes places turístiques caben en aquesta illa i en quin número s’han de reduir .” “La disminució d’aquestes places turístiques no es donarà perquè ens aixequen la moratòria turística. Més turistes, més cotxes, més habitatge dins sòl rústic, més dessaladores… Això és el que ens ve amb aquest govern de na Marga Prohens”, ha advertit la diputada.

Comments are closed