El PSOE de Sant Joan proposa la creació d’una comunitat de regants i la construcció d’una xarxa de distribució per aprofitar l’aigua de la nova depuradora de Portinatx

El PSOE de Sant Joan de Labritja proposa la creació d’una comunitat de regants i la construcció d’una xarxa de distribució per aprofitar l’aigua de la nova depuradora de Portinatx, una vegada entri en funcionament. El portaveu municipal i secretari general de l’Agrupació Socialista de Sant Joan, Pep Torres ‘Peret’, explica que “molt aviat la nova depuradora de Portinatx serà una realitat”, una infraestructura mediambiental “molt necessària” per a aquesta zona del municipi i que es podrà construir gràcies al finançament de l’Impost del Turisme Sostenible.

“El PSOE de Sant Joan ha lluitat durant molts anys per aconseguir el projecte de la nova depuradora”, explica ‘Peret’, qui considera que “ara s’ha de donar una passa endavant i preveure la reutilització de les aigües des del primer moment”.

A més dels beneficis que suposarà quant a evitar abocaments d’aigua mal depurada, “s’ha de preveure la reutilització de la mateixa el màxim possible per a usos agrícoles o jardineria”. Des del grup Socialista, “creim convenient començar a preparar un projecte de xarxa de distribució d’aigua procedent de la nova EDAR de Portinatx”.

El PSOE proposa crear una comunitat de regants mixta publicoprivada per donar sortida l’aigua depurada de la nova EDAR de Portinatx, crear un projecte de xarxa d’aigua depurada, fomentar la reutilització d’aigües grises tant al món rural com l’urbà i sol·licitar ajuda econòmica al Consell Insular, Govern Balear i Fons Europeus per dur a terme el projecte de la xarxa d’aigua depurada.

El portaveu socialista explica que “reutilitzar l’aigua depurada és la millor forma d’ajudar el nostre camp, així com recuperar molts de cultius, com arbres autòctons de l’illa, garrovers, ametllers, oliveres, i també tenir les jardineres públiques i privades, evitant haver d’abocar tanta quantitat d’aigua a la mar”.

Per aquest motiu, “s’hauria de començar a fer reunions amb els vesins, empreses d’hostaleria i gent del camp per a la creació d’una comunitat de regants”, ha explicat Pep ‘Peret’.

L’objectiu mediambiental de tancar el cicle d’aigua requereix el “compromís i la inversió de les diferents administracions implicades”, perquè “les futures generacions puguin gaudir d’un sistema sostenible des dels punts de vista econòmic, social i mediambiental, posant fre a l’actual ritme destructiu deels nostres recursos naturals”.

Segons dades estadístiques de consum d’aigua, podem arribar a comptar amb una mitjana de 144 litres per habitant i dia, per tornar a utilitzar per a usos de reg, el que suposaria “un estalvi importantíssim d’aquest recurs i evitaria el seu abocament a la mar, que tampoc és convenient, a pesar que estigui correctament tractada”.

Les aigües regenerades poden usar-se per al reg, tenint en compte que no ha d’entrar en contacte directe amb éssers humans o animals i no que s’ha d’utilitzar en sistemes de reg per aspersió.

Comments are closed