El PSOE de Santa Eulària demana a l’ajuntament mesures contra les deixalles de llosques

El grup municipal del PSOE a Santa Eulària des Riu proposa una sèrie de mesures contra les deixalles de llosques de cigarretes i petits embolcalls contaminants en general. El proper ple votarà la proposta socialista de fer una campanya de conscienciació sobre la importància i necessitat de controlar aquestes deixalles. El PSOE proposa també proporcionar a la població envasos biodegradables en parcs, carrers i platges perquè dipositin les restes de cigarrets, i així minimitzar els residus; instal·lar cubetes amb filtres en totes les clavegueres a fi que filtrin burilles i petits embolcalls contaminants i no reciclables; i revisar l’ordenança de neteja viària, o l’ordenança corresponent en matèria de via pública, a fi d’incrementar les sancions a aquelles persones que tirin residus a la via pública.

El portaveu municipal del PSOE, Vicent Torres ‘Benet’, demana “treballar per un municipi de Santa Eulària lliure de llosques”. El treball que realitza l’ajuntament “no és suficient, només cal fer una passejada pels nostres carrers o fins i tot les nostres platges”, de manera que “necessitam redoblar esforços en la lluita contra les llosques o altres petits deixalles, amb més conscienciació, més recursos i majors sancions contra les persones que embruten”.

El PSOE recorda que les llosques dels cigarrets poden ser una font important de contaminants metàl·lics de lixiviació en el medi marí i, potencialment, entrar a la cadena alimentària. Així ho suggereix una investigació de el Centre d’Investigació en Biotecnologia Marina.

Les llosques de cigarrets són la forma més comuna d’escombraries que es troba en el medi marí, amb un estimat de 5 bilions tirades al medi ambient a tot el món cada any. La investigació anterior també ha suggerit que els metalls poden lixiviar des de les burilles de les cigarretes.

Les llosques són molt lentes en degradar-se i, quan per fi ho fan, alliberen centenars de substàncies tòxiques; entre elles, nicotina, arsènic, formaldehid i metalls pesats. Les llosques llençades enterra solen acabar en els rius, mars i oceans. Com succeeix amb els micro plàstics, les ingeriran peixos i aus i -a través de la cadena alimentària- acabaran en els nostres estómacs.

Segons estudis de l’Institut Nacional d’Cancerologia (INC), el llançar llosques al paviment són les causants de grans problemes que afecten la societat, entre elles més de 200 malalties que ataquen davant tot l’aparell respiratori. Així mateix, el filtre de la llosca, pels químics amb els quals està elaborat, triga una mitjana de 25 anys a degradar-se.

Això suposa que, aquesta quantitat, en milions de llosques, arribin a l’aigua, contaminant-, afectant per això a la població que consumeix aquesta aigua o bé a l’ecosistema de mars i rius, ja que el 26% de les escombraries que es recull en les platges, procedeix de llosques.

Diverses ciutats han posat en marxa mesures per lluitar contra la contaminació per llosques. A Espanya, llençar una burilla per la finestreta del cotxe comporta una multa de 200 euros i quatre punts del carnet de conduir. Si a més aquest llançament provoca un incendi, pot suposar sis anys de presó per a l’infractor.

Llençar-les enterra està sancionat a Brussel·les (200 euros a partir del gener); Lisboa (250 euros) o Stuttgart (100 euros). També es regula en ordenances que multen el llançar residus de mida petita (com closques, xiclets i papers) de moltes ciutats espanyoles. A Madrid, per exemple, les multes arriben a 250 euros, amb opcions de reducció de pagament.

Si bé a Santa Eulària disposem ja d’una ordenança per a la neteja viària, des del PSOE creiem necessari la seva ampliació ia tal efecte dur a terme accions que accentuïn la seva efectivitat i sobretot que el nostre entorn es vegi cada vegada més protegit davant la contínua agressió que pateix per la males pràctiques de l’ésser humà.

Comments are closed