El PSOE de Santa Eulària exigeix a Carmen Ferrer que es posicioni “de manera rotunda” en contra de la proposta del Consell Insular de construir una incineradora de residus a Ca na Putxa

El grup PSOE de Santa Eulària des Riu exigeix a l’alcaldessa, Carmen Ferrer, que es posicioni en contra de la proposta del Consell d’Eivissa de construir una incineradora de residus a Ca na Putxa. En una moció que es votarà en el Ple de demà dijous, el grup Socialista proposa un acord per manifestar “el seu total rebuig a la construcció d’una planta incineradora de residus a l’illa d’Eivissa”, i “instar l’equip de govern del Consell Insular d’Eivissa a descartar de manera rotunda l’opció de construir a la nostra illa una planta incineradora per a la gestió dels residus”. La moció socialista, que defensarà el portaveu socialista, Vicent Torres ‘Benet’, també inclou el punt d'”instar a l’equip de govern del Consell Insular d’Eivissa a presentar abans d’acabar l’actual legislatura una proposta definitiva per a la gestió dels residus a la nostra illa una vegada s’esgoti la vida útil de l’abocador de Ca na Putxa”.

El Consell Insular d’Eivissa va formalitzar el 18 de desembre de 2021 l’adjudicació de l’estudi d’alternatives a les instal·lacions de gestió de residus a l’illa d’Eivissa. En el Ple ordinari del mes de novembre de 2022, el conseller de Presidència i Gestió ambiental, Vicent Roig, va confirmar que el Consell disposava de l’estudi en qüestió, el qual estableix diferents escenaris per a la gestió dels residus a la nostra illa quan s’esgoti la vida útil de l’abocador de Ca na Putxa, vida útil que com tothom sap és a molt curt termini. Segons va explicar el conseller Roig, es plantegen diverses alternatives, entre les quals hi hauria la construcció d’una planta incineradora a la nostra illa.
Recordem que al mes de gener, el PP de Vicent Marí i Cs del Consell Insular varen votar en contra de la proposta del PSOE de descartar l’opció de la incineradora.

Una planta incineradora de residus suposa una desmesurada despesa social, ambiental i econòmica, a més a més que aquesta planta, en cas que sigui construïda entorn de l’actual abocador de Ca na Putxa, com preveu el Consell Insular, és una càrrega més per aquest municipi de Santa Eulària i per a tota la seva ciutadania. Aquesta planta estaria construïda prop d’un important nucli de població com és Roca Llisa, població que com també altres nuclis del nostre municipi com són Can Fornet, el poble de Jesús, Ca na Negreta, entre d’altres; pateixen des de fa molt de temps les molèsties que provoca actualment la planta de triatge de Ca na Putxa per les olors que emana.

Amb la construcció d’aquesta planta incineradora, una gran part de les persones residents del nostre municipi es veurien penalitzades amb les negatives conseqüències que això comportaria. El grup municipal socialista d’aquest ajuntament considera urgent definir el futur de la gestió dels residus, amb la presa de la millor decisió per a l’interès general de l’illa, però també valorant les conseqüències que la solució que es determini pugui tenir sobre la ciutadania del nostre municipi. Tot això a més a més tenint en compte els condicionants socials, ambientals, tècnics i econòmics de les diferents opcions. Pel que fa a la construcció d’una planta incineradora a l’illa d’Eivissa, des del Partit Socialista es considera que hi ha prou raons mediambientals, tècniques i econòmiques que fan necessari descartar-ho de manera rotunda.
El fet que l’actual equip de govern del Consell Insular pugui proposar la incineració dels residus a Eivissa com a alternativa de futur per a la gestió dels residus a la nostra illa ens preocupa, ja que els i les socialistes pensam que, clarament aquesta opció s’hauria de descartar.

Comments are closed