El PSOE defensa davant del Ple del Consell Insular el “decreixement turístic” d’Eivissa. ‘Agustinet’ adverteix que el PP “no és creïble” respecte a canviar el model, com s’ha demostrat amb el decret d’amnistia urbanística de Marga Prohens o la modificació del PTI de Vicent Marí, que permetrà 1.400 noves cases turístiques

El Partit Popular ha tombat avui en el Ple del Consell Insular d’Eivissa la majoria de propostes de la moció del PSOE per combatre la massificació turística, sobretot les referides a mesures de decreixement i contra l’especulació turística i urbanística. El portaveu socialista, Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’, ha criticat que el PP, respecte al creixement o decreixement, digui que “ens ho hem d’estudiar”. “No, no ens hem d’estudiar, ja ho hem estudiat molt de temps, i hem decidit, primer, que no volíem créixer, i ara el que deim és que hem de decréixer”.

‘Agustinet’ ha denunciat que el PP, mentre parla de posar límits, ha “enroscat un decret de simplificació administrativa que ha girat altra vegada 180 graus més i han tornat en el que estaven”. “Jo no sé si és creïble la seua voluntat de canviar el model”. “Quan vàrem començar a parlar de delimitació de cotxes, vostès ens deien que estàvem bojos. Quan voliem protegir ses Salines, ens deien que estàvem sonats, quan vàrem voler protegir Cala d’Hort, què és el que va passar?… Tot això és la nostra història”, ha recordat ‘Agustinet’.

El PP de Vicent Marí ha votat en contra dels punts de la moció del Grup PSOE que proposaven “no autoritzar nous lloguers turístics en habitatges” i “eliminar les aproximadament 9.000 places turístiques amb moratòria actuals, estudiant la reducció de les 100.000 places autoritzades en el futur Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics (PIAT)”. El PP també ha rebutjat “no aprovar cap amnistia urbanística per a les edificacions il·legals” i “retirar la Modificació 2 del PTI que permet l’autorització de 1.400 noves cases turístiques i increment de més de 300 noves construccions en sòl rústic”.

Per fer front al greu desequilibri socials que provoca l’especulació i la pressió turística sobre l’habitatge, ‘Agustinet’ ha tornat a demanar la regulació dels preus del lloguer, com recentment també ha demanat Càrites. Però Vicent Marí també ha votat en contra de la proposta de “declarar Eivissa zona tensada per poder regular els preus de lloguer dels habitatges, segons la Llei estatal 12/2023 pel Dret a l’Habitatge”.

Finalment, el PP també ha rebutjat “posar en marxa un nou servei de transport públic en 2025, millorar les parades de titularitat del Consell Insular i assegurar la gratuïtat del transport públic per als residents més enllà de 2025” i “limitar les entrades per via aèria i portuària, incloent restriccions als vaixells de més de 65 metres d’eslora al port de Sant Antoni, limitació de creuers turístics al port d’Eivissa, i restricció de jets privats a l’Aeroport d’Eivissa”.

El Ple del Consell sí que ha donat suport a les propostes del PSOE d’”implementar una campanya informativa per conscienciar els turistes sobre els riscos de reservar allotjaments no regulats i els perills dels taxis il·legals”, així com “reforçar les mesures de control contra els infractors, incloent-hi la contractació de més inspectors turístics i de transport”.

També s’ha aprovat “incrementar les sancions als lloguers turístics il·legals per dissuadir aquestes activitats i protegir la reputació d’Eivissa com a destinació turística”.

Les altres dos propostes aprovades han estat “aplicar la limitació d’entrada de vehicles a l’illa a partir de 2025, incloent-hi cotxes de lloguer, caravanes i cotxes particulars” i “limitar els fondejos d’embarcacions amb l’ampliació dels camps de boies ecològiques i incrementar els recursos de control i sanció dels fondejos il·legals”.

Aprovada la moció socialista contra la LGTBIfòbia
Amb motiu del Dia Internacional contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia, que se celebra cada 17 de maig, el PSOE ha presentat una moció al Consell Insular en defensa dels drets de les persones LGTBI i la lluita contra la discriminació. Només Vox s’ha abstengut en la moció, després d’arribar a negar que avui dia es produeixin agressions, unes declaracions que ha tengut la resposta contundent de la consellera socialista, Elena López.

La moció aprovada proposava el reconeixement del 17 de maig com a símbol de la lluita per la igualtat, llibertat i justícia per a totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere; rebuig als discursos d’odi i condemnar fermament qualsevol forma de discurs d’odi, discriminació o violència contra les persones LGTBI, instant les institucions a promoure els valors de la diversitat; suport a la comunitat educativa afectada per incidents homòfobs, com el recentment succeït en un institut de Mallorca; demanar al Govern de les Illes Balears l’aprovació del III Pla Estratègic de polítiques públiques LGTBI i la creació de l’Observatori LGTBI de les Illes Balears per monitorar i combatre la LGTBIfòbia; i protocols d’actuació contra l’assetjament escolar LGTBIfòbic.

Comments are closed