
El PSOE ha sortit en defensa dels professionals i equips directius de la sanitat pública d’Eivissa front als atacs del PP: “Són excel·lents, amb una gran entrega, els agraïm i reconeixem l’esforç”, ha manifestat la diputada autonòmica i portaveu de la Federació Socialista d’Eivissa, Pilar Costa, qui ha ofert una roda de premsa acompanyada de la secretària d’Organització i portaveu socialista la Comissió de Salut del Parlament de les Illes Balears, Irantzu Fernández. “Des de la comprensió de la situació de persones que esperen una valoració o una operació, volem dir que la sanitat a Eivissa i Formentera té molt bona salut, que els professionals i els equips directius tenen tot el nostre suport, i que des del Partit Socialista sempre farem feina en positiu”.
Pilar Costa ha explicat que “en absolut tot és perfecte i no hi ha deficiències”, recordant que “venim de dos anys de pandèmia, que ha suposat un sobreesforç inimaginable i sense precedents per als professionals sanitaris i per a l’equip directiu de Can Misses, que té tot el nostre suport”. “Des del PSOE no permetrem que el PP vengui a tirar porqueria damunt la sanitat pública de la nostra illa”, ha advertit, “perquè això té un clar component ideològic de desprestigiar un dels serveis públics més valorats per la ciutadania”.
El “més greu”, segons Pilar Costa, és que “la persona i el partit que demanen dimissions són els que varen acomiadar 1.400 sanitaris a les Balears entre 2011 i 2015”, amb l’actual portaveu del PP, Antoni Costa, com a director general de Pressupostos del Govern de José Ramón Bauzá. Es tracta de “qui va fer les majors retallades de la història de la sanitat balear”.
La portaveu socialista de Salut, Irantzu Fernandez, ha demanat “s’imaginen que hagués passat si el PP hagués seguit governant? Quants de sanitaris més hauríem perdut? Com ens hauríem enfrontat a la pandèmia? Segurament com Madrid, que ha perdut 3 anys d’esperança de vida dels seus ciutadans”, ha dit la diputada, afirmant que “aquest no és el model que volem els socialistes”.
Irantzu Fernández ha explicat que “front a les polítiques de destrucció de la Sanitat Pública que impulsava el PP, aquest govern ha augmentat un 43.5% el capítol de personal, gairebé 235 milions d’euros”. Segons ha detallat, un increment del personal estatutari del Servei de salut de un 14.5%, més de 2.000 treballadors i treballadores en només 6 anys. Una pujada de l’import de la massa salarial de més de 150 milions d’euros i 85 milions d’euros per a millores retributives en 6 anys, “per a recuperar el drets que el PP els hi havien tret”.
Situació a Oncologia i llistes d’espera
Pilar Costa i Irantzu Fernández han volgut explicar la situació actual a l’Àrea de Salut: Respecte a Oncologia, aquest mes de maig s’incorpora una nova oncòloga provinent de Son Llàtzer que ha obtengut la plaça fixa després d’un concurs. S’ha fet indefinida una altra de les oncòlogues que hi en situació d’interinitat. Un tercer oncòleg que tenia una reducció de jornada al 50%, ha sol·licitat ampliar-la al 75%. A tot això hi hem de sumar que des de Son Llàtzer i Son Espases estan enviant oncòlegs tots els dies, això suposen dos més d’oncologia diaris, arribant a un total de 4,75 professionals passant consulta cada dia. El Pla estratègic fins el 2024 preveu que siguin cinc, per donar resposta a les necessitats derivades de l’increment de la població que registra la nostra illa.
El PSOE ha recordat allò que estableix el Pla Especial per a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera per al període 2022-2024, que suposarà una inversió de 50 milions d’euros en dos anys, “una de les inversions més potents que mai s’ha fet a l’àrea de salut de les Pitiüses”, i amb una incidència directa damunt les llistes d’espera.
El Pla preveu l’increment de la plantilla estructural amb 40 places noves (amb una inversió de 2,5 milions d’euros). 10 d’aquestes places es corresponen a infermeres, 20 a especialistes hospitalaris, i 9 a facultatius especialistes d’Atenció Primària.
A més, enguany es consolidarà els contractes de 105 professionals. Es tracta de contractes laborals que passaran a ser contractes interins. Es tracta de 46 professionals d’Atenció Primària, entre els quals hi ha 21 infermeres, 17 facultatius i un psicòleg clínic, entre d’altres. 59 contractes són per als Hospitals de Can Misses i de Formentera, entre els quals hi ha 24 infermeres, 11 auxiliars d’infermeria i 10 facultatius especialistes d’àrea, entre d’altres.
El contracte amb la Policlínica el Roser és per dos anys i suposa 13,9 milions d’euros. Es preveu que es puguin derivar durant aquestos dos primers anys més de 8.000 actes mèdics que actualment són a les llistes d’espera.
Amb aquesta col·laboració la Conselleria de Salut i Consum pretén reforçar l’oferta sanitària en especialitats mèdiques que es caracteritzen per una demanda elevada, com són cardiologia, traumatologia, cirurgia ortopèdica, cirurgia general i oftalmologia.
A principis d’abril es va iniciar el procés de derivació de pacients: Exactament 2.207 pacients de Traumatologia i Radiologia ja han estat derivats: van oferir primeres cites de Traumatologia a 444 persones, van contactar amb 240 persones per a ressonàncies magnètiques i amb 415 per a ecografies. Ara han ofert primeres cites amb la clínica privada a 1.117 pacients més de Traumatologia.
Salut continua treballant en la derivació de la resta d’especialitats per reduir la llista d’espera dins d’aquest pla de xoc anunciat i espera un impacte molt positiu en la reducció de les llistes d’espera.
A més, s’han consolidat 160 llocs de feina creats durant la pandèmia per fer front a la COVID-19. En els darrers dos anys a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera han consolidat plaça 108 infermeres i 23 comares que han superat una oposició.
Inversions en infraestructures sanitàries
Com han explicat, el Pla Especial preveu una inversió de 30 milions d’euros en infraestructures i tecnologia fins el 2024. Preveu reformar i actualitzar les infraestructures de l’Àrea de Salut i els instruments d’alta tecnologia:
Reforma de diferents àrees de l’edifici J (sales d’operacions, xarxa de pluvials, magatzem de Farmàcia i Unitat de Control de Gestió).
Reforma del bloc quirúrgic,
Un segons box d’aturades a Urgències.
Ampliació l’àrea de microbiologia i fertilitat.
Ampliació l’hostatgeria amb 10-12 habitacions.
Reforma de la Unitat bàsica de salut des Puig d’en Valls, el Centre de Salut Santa Eulària i el Centre de Salut Es Viver, pel valor total de 25 milions d’euros.
600.000 euros en alta tecnologia de diagnòstic per imatge. (Es comprarà i s’instal·larà un segon aparell TAC d’alta resolució)
Altres millores de caràcter energètic.
Balanç d’inversiones més destacades a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera durant aquestes dos legislatures progressistes:
Reconversió antic hospital Can Misses (5 milions d’euros).
Nou Centre de Salut Can Misses, operatiu des de març 2021.
Ampliació de la Unitat Bàsica de Cala de Bou i de l’equip mèdic i d’infermeria.
Nou servei d’hemodiàlisi a Formentera (350.000 euros). Obres ja en marxa, estaran enllestides en uns mesos.
Ampliació Unitat Bàsica de Jesús (120.000 euros).
Renovació del laboratori d’anàlisis clíniques.
Base del 061 a Formentera: Enguany, per primera vegada, el servei del 061 no acabarà a Formentera després de l’estiu. Ja s’oferirà de manera permanent a l’illa. (Més d’1 milió d’euros d’inversió)
Nous serveis i serveis que han crescut en aquestes dos legislatures progressistes:
En aquests anys s’han implantat serveis essencials que han reduït els trasllats a Mallorca i han millorat l’atenció al pacient oncològic.
Cirurgia Vascular: Posada en marxa a l’octubre del 201, ha realitzat més de 6.000 consultes i més de 1.000 intervencions quirúrgiques.
Cirurgia Plàstica: Posada en marxa el març del 2019, ha atès més de dos centenars de dones després de mastectomia i ha evitat més de mig centenar de trasllats a Mallorca.
Consulta de Micropigmentació de l’aureola/mugró després de mastectomia: Consulta d’infermeria que completa l’atenció de cirurgia plàstica per a pacients després de reconstrucció mamària. S’ha evitat el trasllat d’una vintena de dones a Mallorca per fer aquesta tècnica.
Secció de Biologia Molecular: Permet realitzar PCRs de patologies que abans s’havien d’enviar a Son Espases donant resposta immediata a malalties com tuberculosi, infeccions de transmissió sexual, pneumònia comunitària greus, meningitis, encefalitis, virus respiratori sincitial.
Nou servei d’hemodinàmica: Inaugurat a l’octubre del 2020, el nou servei està situat en un ampli espai de 210 m2 i acull una sala de recuperació de pacients, amb cinc llits, una sala d’examen, una sala tècnica, una sala de control i vestidors. S’han fet més de 400 diagnòstics.
Endocrinologia i Nutrició amplia el vostre equip: El 2019 el Servei d’Endocrinologia i Nutrició es va ampliar amb la incorporació de dos especialistes, després de marxar d’una de les endocrinòlogues. D’aquesta manera va passar de dos a comptar amb tres especialistes
5è oftalmòleg i 5è nefròleg: Els serveis d’Oftalmologia i Nefrologia també han vist reforçades les seves plantilles el 2021 i el 2022, respectivament. Tots dos serveis han passat de comptar amb quatre especialistes per servei a tenir-ne cinc cadascun. Ambdues incorporacions també s’han produït en plena pandèmia.
Deu intensivistes per a la UCI: Aquesta ampliació de la plantilla i la possibilitat de formació en l’especialitat de Medicina Intensiva, des del juliol passat any, han permès a la UCI augmentar la seva capacitat de resposta, i amb això estar millor preparat davant del possible augment de la demanda assistencial derivada de la pandèmia o altres situacions.
Nova consulta d’Atenció al suïcidi a Can Misses per a adults ia la Unitat de Salut Mental Infanto-Juvenil per a nens i adolescents: L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha posat en marxa un Programa d’Atenció i Prevenció del Suïcidi (APS) per tractar i fer un seguiment específic a persones que hagin intentat treure’s la vida o presentin risc de dur a terme un acte suïcida. La implementació d’aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la incorporació a finals de l’any 2020 d’una psicòloga clínica a l’equip de Salut Mental.
Nova consulta d’infermeria de ferides i ostomies: L’Àrea de Salut va posar en marxa aquesta nova consulta a finals de l’any 2020, cosa que ha permès millorar el seguiment i el control d’aquest tipus de pacients. Més d’un centenar de persones han estat ateses a aquesta nova consulta.
Nova Unitat de Millora Contínua i Seguretat del Pacient: A finals de l’any 2021, Àrea de Salut Pitiusa va inaugurar la nova unitat de Millora contínua i Seguretat del Pacient que neix de la fusió de dues unitats, la de Qualitat i la USP (Unitat de Seguretat del Pacient).
Nova consulta CAITS: La nova Consulta d’Atenció a les Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS), que es va crear a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera el juny del 2019, ha atès prop de 300 persones, des de la posada en marxa.
Nova consulta PrEP (Profilaxi prexposició): La nova Consulta PREP està en procés després de la formació de la infermera de la Consulta CAITS al dispositiu CAITS de Mallorca al desembre de 2021
Impuls a la cronicitat a Formentera: Amb el nou impuls al programa d’atenció a la cronicitat s’augmentaran les visites i el personal assignat al centre de Formentera, a més de reforçar la formació als professionals.
Urologia realitza intervencions quirúrgiques a l’Hospital de Formentera: El Servei d’Urologia de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va introduir el 2017 l’activitat quirúrgica a l’Hospital de Formentera. Es va tractar del primer servei quirúrgic que es traslladava a la pitiüsa meridional per fer intervencions i evitar així el desplaçament dels pacients i les molèsties derivades del trasllat. Des del 2017 ha fet més d’un centenar d’intervencions.
El Centre de Salut de Formentera incorpora un Optòmetra: Es va inaugurar el 2019 la consulta de cribratge d’agudesa visual al centre de salut de Formentera. Una consulta que està emmarcada dins del programa de Salut Infant adolescent del Servei de Salut, i que va adreçada a la població pediàtrica de 3 a 5 anys. Aquesta consulta evitarà el trasllat de més de 200 nens a l’any i té una freqüència mensual.
Digestiu amplia la cartera de serveis amb la CPRE: El Servei d’Aparell Digestiu de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, va afegir a la seva cartera de serveis a l’agost del 2018 la colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE), una intervenció per a la qual fins aleshores era necessària la derivació dels pacients als hospitals de referència, Son Espases i Son Llàtzer, i que des de llavors és possible fer a l’Hospital Can Misses. Des de llavors s’han evitat prop d’un centenar de trasllats a Mallorca.
Radioteràpia: Aquest servei es va posar en marxa el gener 2016. Aten uns 205-300 pacients cada any i evita uns 2.100 trasllats.