El PSOE denuncia el “fracàs” del cens d’ADN caní de l’Ajuntament de Santa Eulària: Només s’han identificat els responsables de 10 de les quasi 200 caques recollides en prop d’un any.

El portaveu del grup Socialista de Santa Eulària des Riu, Ramón Roca, denuncia que el cens d’ADN caní posat en marxa per l’ajuntament ara fa un any ha estat un “fracàs”, ja que només s’han identificat el 5% dels propietaris dels cans que no recullen els excrements dels seus animals, 10 amos de cans de prop de 200 caques recollides. Segons Roca, “aquest resultat és inclús inferior al d’altres ciutats on s’ha aplicat una mesura similar i que també s’ha vist que no funcionava, com Màlaga, on només es varen identificar el 10% dels animals”.

El 17 d’agost, deu mesos després de l’inici del servei, el grup Socialista va sol·licitar informació a l’Ajuntament sobre la quantitat de mostres d’excrements analitzades i el nombre total de multes emeses. Segons la informació aportada per l’equip de govern, de les 194 mostres recollides en la via pública, se’n varen analitzar 168, de les quals només 10 varen resultar positives, la qual cosa suposa un índex del 5% de les caques recollides i un 6% si tenim en compte només les analitzades, “inclús per davall dels percentatges d’altres ciutats on la mesura ja es considerava un fracàs”, explica Roca.

Davant d’aquesta informació, el grup PSOE presentarà una moció de control al pròxim Ple de l’Ajuntament de Santa Eulària per exigir explicacions a l’equip de l’alcaldessa, Carmen Ferrer: “Demanarem si consideren satisfactori que únicament s’hagi detectat els propietaris del 5% de les mostres”, explica Roca, qui també exigeix saber “el nombre total de cans al municipi de Santa Eulària que estan censats i si es fa seguiment dels cans no censats per tal que s’hi inscriguin”. 

A més, el portaveu socialista també exigirà al PP que digui “qui són els responsables de recollir els mostres dels excrements, amb quina regularitat es prenen i a quines zones del municipi s’han recollit”.

Després de tot aquest temps, es confirmen els temors del grup Socialista que el cens d’ADN caní seria una mesura fallida que no aconseguiria els seus objectius. “Només 10 propietaris identificats en 10 mesos, després de recollir prop de 200 excrements, demostra el fracàs del sistema”, ha manifestat Ramón Roca, qui exigirà l’ajuntament “que faci un replantejament de les mesures per multar les persones incíviques que no recullen les caques dels seus animals”.

L’actual sistema de cens d’ADN caní es va posar en marxa el passat 18 d’octubre de 2022, amb una iniciativa molt controvertida a causa de les preocupacions plantejades per l’Associació d’Empresaris Veterinaris de Balears (CEVE). Aquesta organització va advertir que la implementació d’ordenances similars en altres ciutats d’Espanya havia fracassat, ja que només s’havien identificat un màxim del 10% de les mostres, i que moltes d’elles podien desestimar-se a causa de la feblesa en la cadena de custòdia.

En el seu moment, CEVE va assenyalar que l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu no havia consultat amb l’associació per a avaluar la idoneïtat d’aquesta mesura. Malgrat les crítiques rebudes, l’alcaldia va desestimar les seues propostes i no va realitzar modificacions en l’ordenança.

El PSOE va demanar la retirada de la mesura, per les nombroses queixes d’associacions animalistes, veterinaris i propietaris de cans, així com a la informació confusa proporcionada per l’ajuntament en les seues xarxes socials, i en vista del fracàs d’iniciatives similars en altres municipis.

A més a més, Santa Eulària va realitzar la sospitosa contractació de l’ADN caní d’una empresa vinculada a un regidor del PP de l’Ajuntament de Xàtiva, que es va veure obligat a dimitir per adjudicar aquest servei a la seua pròpia empresa. 

Posteriorment, el grup municipal Socialista, en la sessió del 25 de gener de 2023, va sol·licitar explicacions a causa de la confusió generada per informació contradictòria en les xarxes socials de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu. El 6 de febrer, una vegada finalitzat el període de descompte del 50% en la inscripció de l’ADN caní, l’Ajuntament va informar que s’havien registrat 879 cans i s’havien sol·licitat 634 cites.

El PSOE va proposar que el cens d’ADN caní es convertís en un acte voluntari, ja que representava una nova despesa per a tots els propietaris de cans, començant pel que ja complien amb l’obligació de recollir els excrements de les seues mascotes. Aquesta petició va ser rebutjada pel Partit Popular, qui va acabar posant en marxa una mesura que s’ha acabat demostrant com a “inútil i fracassada”, com advertia el PSOE i la mateixa associació de veterinaris.

Comments are closed