El PSOE denuncia la “degradació” de la salut pública a Eivissa per la nefasta gestió dels nous responsables: Caos en la vacunació de la grip, contractació precària d’infermeres i increment de les llistes d’espera.

El PSOE ha denunciat la degradació i empitjorament a Eivissa de l’atenció primària de salut pública per “la nefasta gestió dels nous responsables”. La diputada socialista al Parlament de les Illes Balears Irantzu Fernández ha alertat del “caos en la vacunació de la grip, la contractació precària a infermeria i l’increment de les llistes d’espera per a consultes”.

La campanya de la grip “era el primer repte de salut pública al que s’enfrontava la nova direcció i no tenim més remei que qualificar la prova com a fracàs absolut”, ha manifestat Irantzu Fernández. “La deixadesa dels gerents de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va provocar que, mentre a Mallorca i Menorca la campanya de vacunació a la població general va començar amb tota la normalitat del món i en cap moment els hi han faltat vacunes, a Eivissa des del primer dia no n’hi havia, de fet els dies anteriors ja tenim constància que s’enviava a persones de riscs a comprar la vacuna a la farmàcia”.

“Per què es va acabar la vacuna per a menors de 60 anys abans de començar la campanya? Òbviament perquè mai havien arribat. Suposam que perquè no s’havien demanat a temps”, ha explicat la diputada socialista, ja que “no és un problema d’abastiment, a Mallorca i Menorca hi havia vacunes de sobra i des d’allà ens varen arribar aquesta setmana”.

Irantzu Fernández ha explicat que “ni hi havia vacunes Vaxigrip fins a la setmana passada, ni era una realitat que es pogués anar sense cita”, ja que “el que s’ha estat fent és donar-te una cita una vegada et presentes al centre de salut, forçant i saturant les agendes de les infermeres, tractant les vacunacions com si fossin urgències, sense obrir un circuit específic”.

“Jo li puc assegurar, que anessis amb cita o sense ella, la setmana que es va obrir la vacunació tornaves cap a casa igual que havies arribat, sense vacunar”, ha denunciat la diputada del PSOE.

Aquest “caos” en la vacunació ha provocat que “població diana que escoltava o llegia als mitjans de comunicació que podien anar als centres de salut a vacunar-se, però que una vegada allà, havien de tornar a ca seva, molts d’ells no seran recuperables, no tornaran”. S’ha estat creant “una situació de tensió innecessària en les responsables d’infermeria dels centres de salut”.

Els problemes de gestió de la salut pública amb el nou Govern Balear del Partit Popular varen començar des del primer moment, recorda Irantzu Fernández: “La dimissió en bloc de la direcció d’infermeria sortint per les reiterades faltes de respecte, la carta de les infermeres a la consellera de Salut demanant no es tirés per terra tota la feina feta fins al moment, la vacant durant mesos de la direcció d’infermeria de tota Eivissa i Formentera, fins al punt que es van nomenar abans les subdireccions, i el subseqüent retard en totes les feines que són competència d’aquesta direcció ens han portat fins al moment actual de caos en la campanya de vacunació de la grip”.

El desgavell en la campanya de la grip és difícil de justificar, ja que, juntament amb el calendari vacunal infantil, “és la més consolidada a les Illes Balears”. “El Servei de Salut coneix perfectament que la grip arriba cada any més o menys a les mateixes dates, quan és el pic, quanta gent és de risc i, per descomptat, quanta gent es va vacunar en anys anteriors, del grup de risc i dels que no ho són”.

Per altra banda, Irantzu Fernández ha advertit que l’Àrea de Salut té intenció d’oferir contractes de només un mes per cobrir les places d’infermeria d’atenció primària. “Un mes en una illa on tenim serioses dificultats per estabilitzar el personal, qui signarà un contracte d’un mes? Ningú”, ha dit Irantzu Fernández.

Aquesta decisió comportarà “la fuga de professionals i obligarà al tancament de consultes o de programes”. Com ha remarcat, Salut “sap, i si no ho hauria de saber, que no es pot fer salut comunitària amb contractes d’un mes”.

Per acabar, Irantzu Fernández s’ha referit a l’increment de les llistes d’espera: “Per primera vegada, jo crec que en la història, Eivissa té més llista d’espera que l’Hospital de Son Espases. No és fàcil de comprendre que un hospital com el nostre tingui més llista d’espera que l’hospital de referència, a on es desplacen persones de totes les illes”.

Des de juny de 2023 el nombre de pacients en llista d’espera per consulta ha pujat de 14.666 a 18.747, 4.000 persones més en llista d’espera des de juny. La demora mitjana d’espera s’ha incrementat des de juny de 105 a 150 dies. 45 dies més. “Aquestes són les dades objectives del que ha representat la gestió de l’actual gerència per a la ciutadania d’Eivissa, ha denunciat Irantzu Fernández, qui exigirà explicacions a la consellera de Salut, Manuela García, davant del Ple del Parlament de les Illes Balears.

Comments are closed