El PSOE denuncia que “Eivissa surt malparada” amb els pressupostos del Govern Balear per al 2024. Inversió insuficient en educació, sanitat i retallades en habitatge, amb l’eliminació del projecte de 66 HPO de Ca n’Escandell i ni un euro per a la solució del Don Pepe.

El PSOE denuncia que “Eivissa surt malparada” amb el projecte de Pressupost del Govern Balear per al 2024. Els primers comptes autonòmics del Partit Popular de Marga Prohens amb el suport de Vox no aborden les necessitats en educació i sanitat i recullen retallades en matèries tan necessàries per a la nostra illa com és l’habitatge. Així ho han explicat els diputats socialistes per Eivissa, Pilar Costa, Àlex Pitaluga, Irantzu Fernández i Marco Guerrero, qui han ofert una roda de premsa de valoració general del pressupost autonòmic, que ha iniciat el seu debat parlamentari.

Pilar Costa ha explicat que la inversió territorialitzada del pressupost del Govern Balear estableix que a Eivissa, sense la capital de l’illa, només puja 2,83% i a la ciutat d’Eivissa baixa un 6,35%, com també a Formentera, que baixa un 69,10%. A més, s’ha de tenir en compte que el pagament de les autovies de Jaume Matas s’endú el 90% de la inversió a la nostra illa.

La diputada socialista també ha criticat que la capitalitat d’Eivissa es finançarà amb 4 milions d’euros a través de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS), el que ha qualificat d’“estafa pressupostària”. “Perdrem inversió per aquest impost”, i a més, “es limitaran els projectes, ja que s’hauran d’adaptar als nous objectius de la llei, que es modifica”.

“El Govern ha eliminat els objectius d’habitatge i ocupació. És molt greu que desapareix habitatge com a possibilitat de ser finançat per l’ITS”, ha explicat Pilar Costa.

El diputat Marco Guerrero ha denunciat la “frenada a l’habitatge públic”, ja que no hi ha cap nou projecte i, a més, el PP ha eliminat del pressupost de la Comunitat el de 66 habitatges de protecció a Ca n’Escandell. Tampoc no destina “ni un euro” a una solució per als afectats del Don Pepe: “El Govern torna a abandonar als propietaris: primer amb el recentment aprovat Decret d’emergència d’habitatge i ara amb els pressupostos. Després d’enganyar els propietaris amb falses promeses electorals, el Govern ara no els destina ni un sol euro.”

En educació, Àlex Pitaluga ha explicat que “crida molt l’atenció que el PP, després de criticar per activa i per passiva les infraestructures educatives d’Eivissa, només hagi pressupostat el 2% de les inversions de l’IBISEC per a la nostra illa. I a Formentera el 0,72 % del total de les inversions. Parlam en el cas d’Eivissa de menys de la meitat de la inversió de l’any passat i en el cas de Formentera inferior a la del 2023”.

En l’àmbit de la salut públic, la diputada Irantzu Fernández ha lamentat la “baixa inversió a construccions noves en curs”. “Dels vuit centres que la consellera va anunciar a la seva compareixença que seguirien els projectes, cap és a Eivissa. Només es contemplen 2 milions per millores a Eivissa, enfront dels 13 milions de Menorca.

En Serveis Socials, el PSOE considera que segueix sense visualitzar-se una clara voluntat del Consell d’Eivissa en assumir les competències de les residències, que actualment gestiona el Govern, essent l’única illa en aquesta situació, i sense cap previsió ni projecció de cap nova residència per gent gran.

Finalment, Pilar Costa també s’ha referit, entre altres qüestions, a l’eliminació del pressupost de l’Oficina anticorrupció, que el PP ja ha anunciat que vol tancar, per poder governar a les Illes Balears amb menys controls damunt de la seua actuació.

Comments are closed