El PSOE denuncia que el Consell Insular “ha abandonat” a les famílies de la residència Colisée. ‘Agustinet’ lamenta que el Partit Popular “no aborda la falta d’habitatge”.

El grup PSOE ha denunciat avui l’“abandó” per part del Consell d’Eivissa de les famílies de la residència Colisée, algunes de les quals han estat presents avui en el Ple durant la interpel·lació del conseller socialista Víctor Torres a la consellera de Benestar Social, Carolina Escandell.

El conseller del PSOE ha detallat les situacions viscudes i contastades per la mateixa inspecció del Consell Insular a la residència. Falta de titulació i de qualificació professional dels treballadors de la residència i errors en les pautes de medicació: “Durant la inspecció en una habitació s’hi trobaren dues pastilles de medicació al paviment”, “en la preparació i administració de medicaments prescrits a l’usuari d’una habitació triada a l’atzar es va comprovar que la medicació preparada no coincidia amb la del full de tractament”, o altres com que “no hi havia registres del control de la caducitat de la medicació”.

També es va comprovar “una falta d’organització en la distribució de la medicació i una falta de supervisió de la presa de medicació dels usuaris”. Així, “es va observar que les infermeres deixaven la medicació damunt les taules de la zona del menjador perquè els usuaris se l’administrin ells mateixos”.

Altres qüestions denunciades pel conseller del PSOE han estat excés de la subjecció física als interns, desconnexió dels timbres, falta d’hidratació, canvis de bolquers i dutxes amb poca assiduïtat i falta de neteja, amb parets tacades i brutes.

Víctor Torres ha recordat “grans titulars com aquell anunci que va fer de que ‘El Consell d’Eivissa tramitaba una sanción de 600.000€ a Sa Residència Colisée y advierte que si no se subsanan las deficiencias se puede cerrar el centro’. La realitat és que les inspeccions han acabat amb dos úniques sancions mínimes de 12.000 euros, com ha explicat el conseller.

“L’article 123 estableix que si les infraccions poguessin ser constitutives de delicte o falta l’òrgan competent el comunicarà al Ministeri Fiscal. Sra. Escandell s’ha plantejat fer-ho?, com per exemple sí que ho ha fet el Col·legi Oficial d’Infermeria de Balears? Per cert, Fiscalia ha admès a tràmit la denúncia”, ha explicat.

“Creu que aquest Consell Insular està actuant amb la humanitat que tantes voltes hem sentit reclamar al senyor Vicent Marí quan parlava d’altres institucions?”, ha demanat Víctor Torres. “Des del PSOE pensam que no, això que està passant amb Colisée és una falta de respecte i empatia total amb els residents i els seus familiars. Això és deixadesa d’aquest Consell Insular i abandó a unes persones, moltes d’elles alt-dependents i a unes famílies que no mereixen passar pel que estan passant.

“Senyora Escandell, després de tot això, creu que està en condicions de continuar un dia més com a consellera de benestar social?”, li ha preguntat Víctor Torres per finalitzar la seua intervenció.

El Partit Popular no aborda la falta d’habitatge”
“Tenim macro mencions que serveixen Moët Chandon, i els que serveixen el xampany han de dormir davall una savina. Aquest és el gran problema que tenim”, ha denunciat en el Ple del Consell el portaveu del PSOE, Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’. “És gran contradicció i això és una responsabilitat de qui mana en aquestes illes i qui mana en aquesta illa”, un Partit Popular que “no aborda” la falta habitatge.

‘Agustinet’ ha dit que “hauríem de ser més valents i abordar-ho d’una altra manera, però vostès no volen aplicar la Llei estatal d’habitatge per limitar els preus de lloguer a la gent, perquè els propietaris que no són grans propietaris es puguen deduir fins a un 90% de impost de l’IRPF PEF en la seva declaració de renda. Però és que tampoc inverteixen sous públics en habitatge. Cap habitatge públic ni un. Cap pressupost de cap ajuntament, ni del Consell, ni del Govern, que posi sous en habitatge, més enllà dels projectes que hi pogués haver en marxa que vàrem deixar nosaltres preparats”, ha criticat.

En un debat sobre la proliferació de caravanes, el portaveu PSOE ha remarcat que no es pot acceptar que es consolidi a la nostra illa aquesta manera de viure i ha reclamat mesures als que actuals governs del PP. ‘Agustinet’ també ha recordat que “de la limitació de caravanes -compromís de Vicent Marí en la seua investidura el 2019 – no hi ha res, aquest problema el tenim i el seguirem tenint”

PP i Vox uneixen els seus vots contra la Llei de Memòria
PP i Vox han votat en contra de la moció conjunta del PSOE i Unides Podem en defensa de la Llei de Memòria de les Illes Balears, que el Govern de Marga Progens vol derogar. ‘Agustinet’ ha criticat que el PP estigui en mans de la ultradreta, el representant de la qual no ha dubtat durant el Ple del Consell a defensar públicament qüestions com el manteniment de símbols franquistes al carrer. El portaveu del PSOE ha criticat que el PP “va a remolc d’una imposició de Vox”.

PSOE i Unides Podem demanaven, entre altres punts, “instar al Govern de les Illes Balears a donar continuïtat a les polítiques públiques de memòria democràtica” i instar al Govern de les Illes Balears a no promoure la derogació de la Llei de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, donada la importància de mantenir i de seguir impulsant aquesta llei i el seu desenvolupament, que fou fruit del consens ampli de la societat civil d’aquesta comunitat”.

Moció socialista per protegir l’ofici de mestre d’aixa
El Ple ha aprovat per unanimitat la moció del PSOE per protegir l’ofici de mestre d’aixa. Com ha defensat la consellera del PSOE Elena López, “les administracions han de liderar i treballar a recuperar i impulsar l’ofici dels mestres d’aixa i la indústria nàutica tradicional, amb un pes important a la indústria de les Illes Balears dels segles XIX i primera meitat del XX, sobretot a Eivissa”. Un espai que ha de servir per donar a conèixer i promoure l’ofici és el futur Museu de la Mar, al port vell d’Eivissa, iniciat durant el mandat progressista del Consell Insular i que l’actual equip de govern afirma que aviat estarà finalitzat.

345.000 euros en factures
El PSOE ha criticat la gestió econòmica de Vicent Marí, que avui ha elevat al Ple una desena d’expedients per pagar un total de 145.000 euros que es varen tramitar sense control d’Intervenció i 200.000 euros més en factures d’exercicis anteriors. Un Ple més del Consell Insular autoritzant pagaments de factures sense contracte, com ha criticat el portaveu socialista, ‘Agustinet’, qui ha advertit que “no es pot normalitzar una cosa que no ho és”.

Situació “límit” del transport públic
Després de 6 mesos, la contractació de les noves concessions de transport públic del Consell d’Eivissa ha tornat al punt que era el setembre de 2023, previ a l’inici de la licitació, després que la tombàs el Tribunal Administratiu. A part d’un nou retard en el procés de contractació, el conseller del PSOE Víctor Torres ha denunciat la situació “límit” del transport: “Seguim patint dia darrere dia avaries, retards o ‘overbooking’ en uns autobusos que deixen tirats els treballadors que a primera hora intenten agafar-los per anar a fer la seva feina.”

“Vostès no han fet res en cinc anys, seguim patint els mateixos problemes. Vostès només es remeten a l’aprovació definitiva i a la posada en marxa dels nous serveis, però mentrestant tenim una situació límit del transport públic”, ha denunciat el conseller socialista.

Comments are closed