El PSOE reclama al nou Govern Balear que rebutgi la pedrera de s’Espartà

El Govern de les Illes Balears s’ha negat a posicionar-se respecte al projecte d’explotació de la pedrera de s’Espartà, en una resposta per escrit al grup Parlamentari Socialista. El conseller d’Indústria, Alejandro Sáenz de San Pedro, firma una resposta parlamentària a la diputada Pilar Costa, qui havia demanat “en quina situació es troba la pedrera des Fornàs (Eivissa), després de la Sentència del TSJIB de 21/12/22, en el procediment instat per la promotora de Can Escandell SL”. En el seu escrit, el conseller del PP manifesta que “està recaptant tota la informació necessària per a prendre una decisió”.

La indefinició del nou Govern autonòmic del PP és molt preocupant, per l’amenaça que suposa aquest projecte d’explotació de pedrera en un paratge natural de gran valor ecològic i paisatgístic situat a la Serra Grossa de zona des Fornàs (Sant Antoni de Portmany) que mai ha tengut cap activitat minera.

El grup Socialista del Parlament de les Illes Balears ha registrat una Proposició no de Llei per instar al Govern de les Illes Balears a “rebutjar l’explotació de la zona de s’Espartar pel seu gran valor ecològic i paisatgístic de la zona i, amb motiu de les regulacions que prohibeixen expressament activitats extractives en àrees pertanyents a la Xarxa Natura 2000”. 

La proposta, que defensarà el diputat Marco Guerrero, també insta el Govern de les Illes Balears “a prendre en consideració les més de 700 signatures presentades per l’Associació de veïns de la venda des Fornàs” i a “obrir un nou termini d’exposició pública de l’expedient 2015/24715, tal com demana l’Associació de veïns de la venda des Fornàs”.

Recordem que el 25 de febrer de l’any 2018, el conseller de Treball, Comerç i Indústria del Govern de les Illes Balears, va dictar una resolució per declarar la nul·litat de l’autorització que tenia l’empresa, de l’any 1992, per a l’explotació minera de la pedrera de s’Espartar, paralitzant el procés de regularització d’aquesta. 

El 4 de maig del 2021, l’empresa Can Escandell SL va interposar un recurs contra la resolució del conseller i el 21 de desembre de l’any 2022 el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va fallar estimant parcialment el recurs, declarant nul·la la resolució del Govern perquè “continuï el procediment de regularització fins que es resolgui pel que fa al fons”. 

El PSOE reclama un posicionament clar i contundent del nou Govern Balear de rebuig a l’explotació de la pedrera, ja que provocaria un greu impacte damunt de la Serra Grossa des Fornàs, com alerten els mateixos vesins d’aquesta zona de Sant Antoni.

Comments are closed