El PSOE vota en contra del pressupost del Consell d’Eivissa per la política “clientelar” de Vicent Marí, que “dispara les subvencions i contractes a dit fins als 4 milions d’euros”

El grup PSOE ha votat en contra del pressupost 2022 del Consell Insular d’Eivissa per la política clientelar de Vicent Marí, ja que “dispara les subvencions i contractes a dit fins als 4 milions d’euros”, com ha dit l’anterior president i portaveu socialista, Vicent Torres. En el Ple de pressupostos, el PSOE ha criticat la “falta de model d’illa” i que PP i Cs “s’han superat a sí mateixos en la decepció d’un pressupost que ni dóna resposta a les necessitats socials provocades de la pandèmia, ni serveix per donar un impuls a la transformació i a la recuperació de la nostra illa”.

El portaveu socialista ha explicat que el pressupost del Consell d’Eivissa, amb 112 milions d’euros, suposa una despesa per habitant de 738 euros, molt inferior a la del Consell Insular de Menorca, que tendrà 1.237 euros per habitant. Amb la presidenta socialista Susana Mora, Menorca disposarà de 118,3 milions d’euros, el que representa una despesa per habitant un 68% superior a la d’Eivissa, ha explicat Torres.

Subvencions i contractes ‘a dit’
Vicent Torres ha detallat que les subvencions nominatives previstes en el pressupost arriben als 2,6 milions d’euros, un 18% més que en 2021, i que, sumats als més 1,4 milions previstos en el pressupost de l’empresa pública FECOEV, “hi haurà més de 4 milions d’euros adjudicats a dit, sense concurrència pública”, com també ha alertat el mateix informe de la Intervenció General del Consell Insular.

El portaveu del PSOE ha explicat que FECOEV inclou una partida de nova creació d’1.197.279 euros en patrocinis i una de 192.000 en co-organització d’esdeveniments (l’any anterior era de 36.000 euros), tots ells “adjudicats a dit”. “Han carregat de sous FECOEV per posar a tota marxa la màquina de repartir”. “L’any abans de les eleccions, es posen a repartir un raig de sous sense concurrència pública com no s’havia vist mai en aquest Consell Insular”, ha denunciat Vicent Torres, qui ha qualificat de “Santa Eulària ‘style’ la manera d’actuar del govern de Vicent Marí.

Segons ha explicat, “mentre disparen les subvencions nominatives, com per exemple a les associacions d’empresaris, esfondren les subvencions socials a famílies”. “Ens trobam amb increments de milers i milers d’euros a empreses privades, adjudicats a dit. Per contra, les subvencions socials a persones i famílies vulnerables, passen d’1,2 milions de l’any passat, a 200.000 euros”, ha denunciat el portaveu del PSOE, qui ha recriminat que destinin “més sous a patrocinar una competició de catamarans voladors (250.000 euros), que a ajudes socials a famílies amb necessitats econòmiques (200.000 euros).

“Amb les necessitats socials que encara tenim en aquesta illa, que són moltes, això que fan amb aquest pressupost, ens pareix, directament, una vergonya”, ha afirmat Vicent Torres.

Degradació dels serveis públics
El PSOE ha lamentat la degradació dels serveis públics del Consell Insular, amb incompliments com l’aprovació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) de l’administració, retallades de personal, la situació del transport públic, que “va pitjor que mai”, o els incompliments del Pla per regular l’entrada de vehicles a l’illa.

Vicent Torres també ha criticat l’incompliment del PP del seu compromís electoral de la gratuïtat de les escoletes a les rendes més baixes. En 2022, el Consell Insular preveu recaptar 450.000 en taxes d’escoletes, enfront dels 300.000 euros del 2021. El portaveu socialista li ha demanat que faci completament gratuït el servei d’escoletes del Consell per a totes les famílies usuàries.

En inversions, el portaveu del PSOE ha explicat que l’únic increment important és per asfaltar carreteres, amb projectes que ja estaven programats en la legislatura progressista, i que “no hi ha ni un sol projecte nou d’impuls i transformació”, per exemple en matèria mediambiental. “Continuen algunes inversions iniciades en la legislatura anterior, com les de sa Coma o el Museu de la Mar, i poca cosa més”, ha explicat Vicent Torres.

Pressupost per urgència
El portaveu socialista ha iniciat la seua intervenció deixant constància de “la mala gestió pressupostària d’aquest govern del Consell Insular”, ja que, per segona vegada en aquesta legislatura, s’aprovaran fora de termini i no podran entrar en vigor el dia 1 de gener.

El govern de Vicent Marí va convocar el Ple de pressupostos per via d’urgència ahir, a menys de 24 hores de la seua celebració, i fins aquell moment no va entregar als grups de l’oposició tota la documentació de l’expedient. “Aquells que havien de fer una gran gestió, aquells que havien de fer una gestió brillant, han batut tots els rècords de retard en l’aprovació del pressupost del Consell Insular”, ha denunciat Vicent Torres.

Comments are closed