El Senat aprova per unanimitat la modificació del Codi Penal per a l’erradicació de l’esterilització forçada o no consentida de persones amb discapacitat

El Ple del Senat ha donat llum verda, aquest matí, per unanimitat, a la Proposició de Llei Orgànica de modificació del Codi Penal per a l’erradicació de l’esterilització forçada o no consentida de persones amb discapacitat incapacitades judicialment, una nova normativa que, en paraules de la senadora d’Eivissa i Formentera, Patricia Abascal, dóna resposta “a una reivindicació dels drets de les persones amb discapacitat.

“Avui és un dia històric, un dia en què les dones i nenes amb discapacitat recuperen un dret que mai haurien d’haver perdut”, ha emfatitzat la senadora del PSOE, abans d’afegir que “és històric perquè fa anys que reclamen la supressió de l’esterilització forçosa que ha suposat per a moltes persones, sobretot dones i nenes, perdre la seva sexualitat i tenir importants problemes físics derivats de la intervenció, per una decisió que no han pres elles”.

Patricia Abascal, portaveu socialista de la Comissió per a les Polítiques Integrals de la Discapacitat, ha començat la seva intervenció davant el plenari posant en valor l’alt grau de suport que ha aconseguit el text legislatiu tant al Congrés com al Senat, i ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació definitiva de la llei aquest dimecres, vigília de la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la celebració tindrà lloc demà, 3 de desembre.

Així mateix, ha volgut agrair la feina duta a terme per les entitats de sector de la Discapacitat i en concret al CERMI -aprofitant per saludar algunes de les seves representants, presents a la tribuna de convidats de la Cambra- per la tasca que realitzen, “i per ser-hi, empenyent i treballant per aconseguir avançar en una societat que ha de ser més justa i igualitària”.

Adaptació normativa
Al llarg de la seva intervenció la senadora per Eivissa i Formentera ha assenyalat que aquesta llei modifica l’article 156 del Codi Penal que erradicar la pràctica de l’esterilització forçosa i ha explicat que, segons estableix la disposició final tercera, el Govern remetrà a les Corts Generals un projecte de llei de modificació de la Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l’autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d’informació i documentació clínica, i de la Llei Orgànica 2/2010 de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, amb l’objectiu de reforçar que les persones amb discapacitat que necessiten suports humans i materials, inclosos els tecnològics, comptin amb la informació necessària i la documentació clínica en formats, canals i suports accessibles perquè la decisió que adoptin en la seva qualitat de pacients sigui lliure i informada, i per reforçar l’obligació dels poders públics de garantir el dret a la salut sexual i reproductiva de les persones amb discapacitat.

A més, Patricia Abascal ha posat èmfasi que el seu grup parlamentari és conscient que “per seguir avançant en igualtat” cal tenir molt present “la participació de les dones amb discapacitat” i ha advocat perquè “les polítiques feministes han d’incloure la diversitat per aconseguir no deixar ningú enrere “.

“Les dones amb discapacitat per diversos motius, com la seva invisibilitat en la societat, no han estat tan presents, per això hem de participar juntes en aquest camí l’objectiu del qual és una societat més justa i igualitària. Sabem que CERMI dones hi serà i està activa “, ha reclamat.

No ha volgut acabar Patricia Abascal la seva intervenció sense abans abundar i posar de nou en valor la importància que el Grup Socialista atorga a l’aprovació d’aquest llei. “Representa la nostra raó de ser, la defensa dels drets i llibertats de les persones. Està en el nostre ADN i avui ens sentim plenament satisfets i satisfetes”, ha conclòs.

Publicació al BOE
Acabat el debat i produïda la votació, la proposició de llei ha rebut el suport unànime de la Cambra, pel que al no haver patit cap variació respecte a la qual va arribar de Congrés, passa directament al BOE per a la seva publicació i entrada en vigor.

Comments are closed