“Europa és un far de cooperació, pau i oportunitats”. Piotr Sadowski ofereix una xerrada a l’IES Quartó del Rei de Santa Eulària, “Escola Ambaixadora del Parlament Europeu”

Piotr Sadowski, candidat eivissenc del PSOE a les eleccions al Parlament Europeu, ha visitat avui l’IES Quartó del Rei de Santa Eulària des Riu, centre reconegut com a “Escola Ambaixadora del Parlament Europeu” i que participa en el programa Erasmus+. Sadowski va ser convidat a través d’una carta redactada pels mateixos alumnes del programa, que han enviat la invitació tots els partits polítics amb motiu de les eleccions del 9 de juny.

Davant d’un grup d’alumnes de 4t d’ESO, Sadowski ha destacat la importància de la Unió Europea que, més que una unió política i econòmica, és “un far de cooperació, pau i oportunitats”.

“Simbolitza la força col·lectiva dels 27 estats membres que treballen junts per garantir la pau, la democràcia i la prosperitat”, ha afirmat Sadowski. Ha ressaltat la rellevància d’aquesta cooperació per afrontar reptes globals com el canvi climàtic, la transformació digital i els conflictes geopolítics. “La influència de la UE va molt més enllà de les seves fronteres. És líder mundial en la promoció dels drets humans, la sostenibilitat ambiental i la justícia social”, ha subratllat.

El candidat ha destacat que a través de les seves polítiques i accions, la UE estableix normes que afecten no només als seus estats membres, sinó a tot el món. Un exemple clar és el Pacte Verd Europeu, que té l’objectiu de convertir Europa en el primer continent climàticament neutre per al 2050, establint un precedent per a la política ambiental mundial.

Sadowski també ha insistit en la importància de la participació ciutadana per mantenir la força i la influència de la UE. “Votar en les eleccions europees no és només un deure cívic; és una manera poderosa de configurar el futur del nostre continent”, ha declarat. Tot i que els alumnes presents a la xerrada encara no poden votar, Sadowski els ha explicat que la legislació de la UE permet als Estats membres fixar l’edat mínima de votació per a les eleccions europees. “A Àustria, Bèlgica, Alemanya i Malta, aquesta edat està fixada en 16 anys; a Grècia, en 17 anys; i en la resta d’Estats membres, en 18 anys. A Bèlgica, a més, el vot és obligatori”, els ha informat.

Finalment, Sadowski ha esmentat que xarxes d’ONG europees, com el Fòrum Europeu de la Joventut, demanen que tots els Estats membres de la UE redueixin l’edat mínima per votar a totes les eleccions a 16 anys. “Independentment de l’edat en què es pugui votar, votar és crucial. Un vot pot determinar com la UE aborda problemes com la pobresa, l’exclusió social i l’augment del cost de la vida. Pot influir en polítiques que afecten la vostra vida diària, des de l’educació i l’ocupació fins a la sanitat i l’habitatge”, ha conclòs.

L’acte ha finalitzat amb una ronda de preguntes per part dels estudiants, que s’han mostrat molt interessats en els temes tractats, demostrant així el compromís i l’interès de les noves generacions d’eivissencs i d’eivissenques en el futur d’Europa.

Piotr Sadowski, acompanyat del diputat socialista al Parlament de les Illes Balears Àlex Pitaluga, ha visitat les instal·lacions del centre acompanyat dels professors Santi Marí i Guillem Caballero, que els han mostrat el projecte d’“hort europeu”, cultivat amb varietats i tècniques ecològiques, i les diferents instal·lacions realitzades per mostrar els valors d’Europa, dins del projecte “Escola Ambaixadora del Parlament Europeu” en el qual l’IES Quartó del Rei ja fa tres anys que hi participa.

Comments are closed