Francina Armengol anuncia un pla de 103 milions per als sectors més afectats per la COVID-19

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit una reunió extraordinària de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears per acordar un conjunt de mesures d’acompanyament per fer front als efectes econòmics derivats de la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Per aquest motiu, s’ha aprovat un document de mesures per valor de 103,5 milions, que serviran per pal·liar les conseqüències que sofreixen els sectors productius més afectats per les restriccions aprovades per la COVID-19.

La presidenta Armengol ha indicat davant els mitjans que la primera responsabilitat del Govern és garantir la salut de la ciutadania i que, per tant, és necessari aprovar mesures de restricció “per salvar vides”. Per aquest motiu ha subratllat que “tenim molt clar que qualsevol mesura restrictiva l’hem d’anar acompanyant de mesures econòmiques de suport” a la ciutadania de les Illes Balears “per superar de la millor manera possible, sabent que hi ha dificultat, aquests moments difícils”. En aquest sentit, ha recordat que a banda de les ajudes presentades avui per valor de 103,5 milions d’euros, des de l’inici de la pandèmia s’han mobilitzat ja uns 6.700 milions d’euros a través de les diferents administracions i que “el compromís és seguir pactant les mesures necessàries” per fer front a la situació.

El pla d’acompanyament consta de quatre eixos:

1. Ajuts directes, per un import de 30 milions finançats pel Govern i pels consells insulars, als sectors afectats per les restriccions d’activitat aprovades pel GOIB el 2021 atesa la situació sanitària

El Govern, amb l’aportació de 15 milions d’euros, i els consells, amb els altres 15, creen aquest fons d’ajudes, que tramitaran els mateixos consells i els ajuntaments. L’objectiu és compensar la pèrdua econòmica pel tancament integral i proporcionar liquiditat als negocis afectats, i a la vegada garantir la continuïtat de la seva activitat. Aquesta mesura s’adreça a sectors econòmics com bars i restaurants; empreses esportives amb espais tancats propis; acadèmies d’activitat física; les empreses corresponents que tancaren abans del desembre de 2020 i que la primera setmana de desembre tinguessin vigent un ERTO i no haguessin acomiadat treballadors afectats per l’ERTO des de l’inici de l’adjudicació; i tota la cadena de valors associada als punts anteriors.

La quantia dels ajuts serà de 1.500 € per centre de treball i mes durant un període de fins a tres mesos (gener, febrer i març), sempre que aquell mes sigui vigent algun tipus de restricció per causes sanitàries. En el cas de Mallorca, els ajuts arribaran fins als 6.000 € en total per centre de treball, atès que abans de Nadal es varen aprovar ajuts per valor de 1.500 € més. Els beneficiaris, que podran computar fins a dos centres de treball, seran treballadors per compte propi i pimes que exercien la seva activitat l’11 de gener de 2021 i sense cap acta d’inspecció sanitària lligada a la COVID-19.

2. Creació d’un fons obert a tots els sectors productius afectats per les restriccions, dotat amb 20 milions, finançat a parts iguals entre el Govern i els ajuntaments

El Govern incentivarà els ajuntaments perquè presentin noves mesures de suport i dupliquin la quantitat aportada. D’entrada, es constitueix aquest fons dotat amb 20 milions d’euros, finançat a parts iguals entre el Govern i els ajuntaments. Aquest fons possibilitarà línies d’ajuts a sectors especialment afectats, com el comerç, les activitats culturals, l’oci infantil o el transport, així com altres activitats afectades pels tancaments aprovats aquest 2021.

3. Suspensions fiscals durant el primer trimestre de 2021, amb un estalvi equivalent a més de 3,5 milions

Govern i ajuntaments, a través de la FELIB, plantegen la bonificació de diverses figures tributàries per donar liquiditat immediata a les empreses afectades per les restriccions. D’aquesta manera, es planteja una bonificació de les quotes corresponents al primer trimestre de 2021 de taxes com les de fems i de l’ocupació de la via pública, per exemple. Amb aquesta mesura, s’estima que l’estalvi global arribarà a més de 3,5 milions d’euros.

4. Noves línies d’ISBA 2021, de 50 milions inicials per injectar liquiditat al teixit productiu i afavorir noves inversions

La nova línia de crèdits ISBA permetrà l’accés a un finançament de 100 milions per a pimes i autònoms, d’acord amb la previsió inicial del Govern, i el primer tram mobilitzarà 50 milions d’euros durant el primer semestre, per injectar liquiditat (fins a 300.000 €) o per ajudar a finançar noves inversions (fins a 750.000 €). Aquesta ajuda se suma als 180 milions aprovats per a més de 2.100 pimes i autònoms el 2020 mitjançant les diverses línies d‘ISBA, més del triple que durant tot l’any 2019.

La línia 2021 manté les condicions avantatjoses de la línia extraordinària COVID de 2020 per facilitar a pimes i autònoms l’accés a préstecs bancaris: obtenen crèdits avalats pel Govern i ISBA al 100 % i disposen de la bonificació del Govern de quasi la totalitat dels interessos i costs de l’aval. Són préstecs de fins a vuit anys (fins a quinze per a inversions) i amb carències de fins a 24 mesos, marge que permet que es puguin començar a pagar el gener de 2023.

A més, s’incorpora una nova mesura de suport a pimes i autònoms dels sectors d’hostaleria, turisme, activitats connexes i petit comerç, entre d’altres: podran accedir als crèdits sense aportar garanties personals, en el cas de les pimes, ni comprometre el seu patrimoni personal, en el cas dels autònoms. La mesura s’aplica per un volum de fins a 25 milions dins el primer tram de la línia a operacions de fins a 70.000 euros.

Un esforç econòmic continuat

Un cop el paquet d’ajuts s’ha aprovat, la tramitació d’aquestes convocatòries serà gestionada, segons el cas, pels consells o pels ajuntaments. La voluntat del Govern és signar com més aviat millor, i amb caràcter urgent, els corresponents convenis de col·laboració amb les institucions involucrades, perquè els ajuts arribin al més aviat possible a les persones afectades.

Aquest pla neix amb la voluntat i el consens de protegir el màxim de sectors afectats per la pandèmia, però en especial les activitats que, com la restauració, han hagut de tancar les portes des d’aquest mes de gener.

Fins ara, només en ajuts directes i prestacions no retornables, els empresaris, autònoms i treballadors d’aquestes illes han rebut suport de totes les administracions per valor de 1.800 milions d’euros, així com més de 4.900 milions en crèdits a tipus mínim i facilitats de pagament, és a dir, més de 6.700 milions mobilitzats a través de recursos públics.

A més, cal recordar que Govern, consells i ajuntaments han impulsat fins ara ajuts directes per valor de 228,9 milions d’euros, com els 15 milions d’euros per a autònoms; 12 milions d’euros per garantir la ventilació dels espais tancats; el fons per al transport discrecional; els 72 milions del Pla de Xoc per a l’Ocupació; més de 16 milions per al sector primari, i una àmplia bateria de mesures socials clau com els recursos extraordinaris de la renda social garantida, els nous ajuts al lloguer, l’aportació extraordinària a les beques menjador o els més de 31 milions d’euros que empreses, autònoms i famílies han estalviat gràcies a la reducció o la supressió de les mesures fiscals.

Diàleg i suma de forces

La presidenta ha agraït el “consens i el diàleg constant” i el “compromís a l’hora de sumar” en el si de la Comissió del Pacte de Reactivació i de la Mesa de Diàleg Social per dotar aquest pla d’acompanyament i les ajudes establertes fins ara. “S’ha demostrat altura de mires en moments de dificultat i complexitat” per combatre els impactes d’aquesta crisi, ha destacat.

Comments are closed