Francina Armengol confirma l’inici de la reactivació de l’economia a les Balears gràcies a l’esforç ciutadà i a l’èxit de la vacunació

La presidenta del Govern i secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha protagonitzat una nova sessió del Nueva Economía Fórum, que s’ha duit a terme a Madrid i en la qual s’han tractat diversos temes referits a la gestió de la pandèmia per part del Govern, la situació de reactivació econòmica actual i les perspectives de futur.

En les seves respostes a les preguntes del conductor de l’acte i dels periodistes, la presidenta ha corroborat que la reactivació econòmica de les Balears és una realitat gràcies a l’esforç de la ciutadania i de les administracions i també a l’èxit de la campanya de vacunació. Armengol ha indicat que les dades així ho avalen: «un de cada tres llocs de feina creats a l’Estat espanyol durant el mes de juny s’ha creat a les Illes Balears i això és gràcies al fet que hem pogut reactivar la nostra temporada turística, sense oblidar, evidentment, els altres sectors», ha dit la presidenta, qui també ha subratllat altres qüestions que confirmen l’inici de la reactivació del sector turístic a la nostra comunitat.

Tal com ha indicat, tots els fixos discontinus han estat cridats per fer feina. A més, les Balears són líders en el mercat britànic, 7 de cada 10 alemanys que venen a Espanya trien les Balears i els aeroports de les Illes són líders en arribada de passatgers internacionals. D’altra banda, cal recordar que això repercuteix en la planta hotelera: 700 hotels de Mallorca ja estan oberts amb una ocupació elevada.

La presidenta ha recalcat també que aquesta reobertura ha d’anar lligada a la seguretat: «ara tenim les eines per moure’ns amb més seguretat, com és el passaport COVID». En referència a aquest nou instrument, ha indicat que seria bo que el certificat també es pogués «lligar a altres àmbits, com l’accés a l’oci, l’esport o les activitats culturals».

Desescalada i vacunació
Segons ha subratllat la presidenta, aquesta recuperació ha estat possible sobretot gràcies a dos factors. Per una banda, a la gestió de la pandèmia duita a terme tant pel Govern, amb una desescalada lenta i segura i un treball intens amb els mercats emissors, com també per part de les altres administracions, que han fet una aposta conjunta per la protecció de la població davant la crisi econòmica i per posar les bases de la reactivació.

El segon factor determinant ha estat la vacunació. En aquest sentit, la presidenta ha recordat que l’Estat espanyol és líder en vacunació a Europa i que les Balears van ser la comunitat autònoma que primer va obrir les cites per als majors de 16 anys, una població que cal protegir «perquè a l’estiu són els que més mobilitat tenen i per tant també són els que estan més en perill». Cal recordar que a les Balears prop del 50 per cent de les persones de 16 a 29 anys ja compten amb una dosi de la vacuna. La cap de l’Executiu ha valorat el ritme de vacunació com un èxit col·lectiu de l’Estat espanyol.

Ajudes als autònoms
En parlar de les mesures de suport que les administracions han activat per acompanyar les empreses i els treballadors afectats per la crisi econòmica, la presidenta ha anunciat que la setmana que ve ja començaran a cobrar les ajudes els 2.776 autònoms beneficiaris de les subvencions que atorga el Govern, finançades amb el fons estatal de 855 milions d’euros i que tindran prop de 12.000 beneficiaris a la nostra comunitat.

Armengol ha recordat que els governs autonòmics, insulars, locals i també l’estatal han actuat a partir del diàleg i del consens per enfocar aquesta crisi d’una manera radicalment diferent a la resposta que es va donar a la crisi econòmica del 2008, posant per davant la protecció de la ciutadania. «Hi havia la necessitat de protegir les famílies, els treballadors i els empresaris i els ERTO han estat un instrument que ens ha permès mantenir vius els lloc de feina». A més, la presidenta ha destacat l’activació d’eines específiques per a les Balears, com una prestació específica per als fixos discontinus «perquè el nostre mercat laboral és específic i especial», o la posada en marxa de l’ingrés mínim vital, en la mateixa línia que la renda social garantida, que a les Balears existeix des de l’any 2016, a més de les ajudes directes a les empreses.

La presidenta també ha valorat el paper crucial que tindran els fons europeus en la recuperació de les Illes Balears i la seva aposta per la diversificació econòmica. «La COVID ens ha demostrat que anàvem pel bon camí en el nostre plantejament» i els fons europeus han de servir per transformar la societat cap a criteris de sostenibilitat. «Hem de fer una aposta que ja teníem clara», ha dit la presidenta, per afegir que les Balears han d’impulsar la diversificació del seu model econòmic.

Així mateix, la presidenta ha fet una crida a la prudència, ha recordat que el virus «és present entre nosaltres i continua havent-hi incerteses sobre la nostra situació» i ha valorat el repunt de la incidència en els contagis que s’està vivint de manera global a l’Estat espanyol. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de protegir la població i de garantir que el sistema sanitari pot assumir aquest repunt de contagis que, gràcies a la vacuna, no té una afectació als hospitals comparable amb les anteriors onades viscudes fins avui.

La intervenció de la presidenta al Nueva Economía Fórum ha estat presentada pel president del Senat, Ánder Gil, qui ha destacat la seva gestió al capdavant del Govern de les Illes Balears des de fa sis anys.

Comments are closed