Francina Armengol pacta amb el Govern d’Espanya els protocols per obrir corredors turístics segurs

El Govern d’Espanya ha pactat amb el Govern de les Illes Balears els protocols que s’exigiran a tercers països quan sigui possible l’obertura de corredors turístics segurs, i que permetin recuperar el turisme internacional. L’acord s’ha produït després d’una reunió que ha tingut lloc avui horabaixa per videoconferència en el si del grup de treball integrat pels tres ministeris implicats del Govern d’Espanya, i els governs de les Balears i les Canàries.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat a la reunió acompanyada pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la directora general de Turisme, Rosana Morillo. Per part del Govern d’Espanya han participat la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, a més de representants dels ministeris d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, i de Sanitat; i per part de Govern de Canàries, el seu president Ángel Víctor Torres.

Amb aquesta reunió es dóna per conclòs el treball iniciat setmanes enrere per establir les condicions i els protocols necessaris que permetin desenvolupar un turisme segur, quan sigui possible i les taxes d’incidència epidemiològica ho permetin.

A partir dels protocols pactats avui, el Govern d’Espanya començarà a negociar l’establiment de corredors segurs, quan sigui possible, amb els governs dels mercats emissors de turistes de Balears. En principi, els mercats que es contemplen per iniciar les negociacions inclouen a Regne Unit i Alemanya, tot i que també es focalitzaran esforços en altres molt importants com Itàlia.

En el cas de Balears, la negociació es realitzarà de manera diferenciada per illes, tal com va plantejar el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, a l’secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, durant la seva visita oficial a Balears fa dues setmanes, cosa que el Govern d’Espanya ha valorat i acceptat.

“És un gran acord i un primer pas molt important”, ha destacat Negueruela després de la reunió. “Ara hem de centrar-nos en baixar la nostra taxa d’incidència”, ha afegit, “però ja tenim un acord sobre el qual negociar la recuperació de cara a la temporada de 2021”.

El responsable de Turisme també ha remarcat que “el que ha fet avui el Govern d’Espanya és diferenciar els territoris insulars de la península per a l’establiment de corredors segurs, fet que suposa un reconeixement de la nostra singularitat, també en l’àmbit turístic”.

Mesures en origen i destinació

Els termes de l’acord inclouen que el Govern d’Espanya pacti amb altres països les mesures que han de complir els seus turistes, tant a l’arribada a la destinació turística com quan tornin a casa seva. En aquest sentit, es fa referència a la situació epidemiològica del país emissor de turistes en el moment de el viatge.

Si el territori en qüestió compta amb una incidència acumulada de 50 o menys casos per cada 100.000 habitants, el visitant podrà desplaçar-se a l’arxipèlag sense necessitat d’aportar cap tipus de prova mèdica diagnòstica addicional.

No obstant això, en el cas que el territori amb el qual el Govern d’Espanya acordi establir amb corredor turístic es trobi en una situació epidemiològica superior a l’esmentada anteriorment, el viatger haurà d’arribar amb una prova PCR realitzada en origen que indiqui que no està contagiat per COVID-19.

En aquests casos, tots aquests viatgers hauran de realitzar aquesta prova 48 hores abans de el vol i el resultat d’aquest test ha de ser negatiu o en cas contrari no podrà viatjar. A més, també s’haurà de pactar algun tipus de control abans que aquests viatgers abandonin territori insular.

El conseller Negueruela ha explicat que durant aquest divendres des del Govern s’ha mantingut contactes amb els agents econòmics i socials de totes les illes, així com amb els Consells insulars i les federacions hoteleres, per mantenir-los a l’corrent de les converses, tal com s’ha vingut fent des que es constituís aquest grup de treball setmanes enrere.

Comments are closed