Francina Armengol presenta el Pla d’inversions estratègiques: 382 milions a l’illa d’Eivissa

La presidenta del Govern i secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha participat en una reunió amb representants del teixit social i productiu d’Eivissa per explicar quin serà l’impacte que el Pla d’Inversions Estratègiques tendrà a l’illa, que suposarà un total de 382 milions d’euros.

Durant la reunió, la presidenta ha agraït a la societat civil, a les insittucions i a les empreses la seva tasca durant la pandèmia. La presidenta ha destacat que «des del diàleg, el consens i compartint les problemàtiques per cercar les millors solucions hem traçat el major escut social i hem estat capaços de tirar endavant polítiques molt importants per a les Illes Balears». Ara, ha dit, «estam sortint d’aquesta situació amb força, compromís, rigor i valentia». Armengol ha destacat que el treball compartit també és el que ha fet possible l’elaboració del Pla Estratègic d’Inversions, que és un pla «obert i viu, perquè hi anirem afegint tots aquells projectes que considerem estratègics».

La presidenta ha recalcat el fet que es tracta d’un pla consensuat i participat i ha convidat el món empresarial eivissenc a sumar-s’hi i a plantejar projectes per a la millora de la productivitat i la competitivitat de l’illa, així com del seu model turístic. També ha recordat que el Pla aposta a Eivissa per aspectes com la formació de capital humà i la innovació i ha recordat que «junts hem de ser capaços d’aprofitar l’oportunitat única» que ofereixen els recursos europeus.

Els projectes a Eivissa

L’estratègia d’inversions incorpora tant projectes inclosos en el pla d’inversions a través dels fons de la Unió Europea presentat pel Consell Insular d’Eivissa, com altres iniciatives proposades pel Govern i d’altres que són transversals i que per tant afecten més d’una illa. Es preveu que en conjunt suposaran una inversió inicial d’uns 382 milions d’euros a l’illa. En aquesta quantitat s’inclouen tant els projectes i línies d’actuació que són de caràcter transversal, com és el cas de les inversions per impulsar la digitalització en educació, les que van destinades a l’habitatge, com els projectes específics que es faran realitat a l’illa d’Eivissa.

Entre els projectes més destacats d’Eivissa, s’inclou la iniciativa dirigida a descarbonitzar tant la ruta regular de transport marítim que fa el trajecte entre Eivissa i Formentera, com el port d’Eivissa. Amb un pressupost de més de 41 milions, es preveuen dues actuacions. En primer lloc, el desenvolupament a l’entorn del port d’Eivissa d’una infraestructura de producció, emmagatzematge i subministrament de biogàs per als vaixells que fan la ruta regular entre les dues illes, que suposarà una disminució de les seves emissions contaminants. En segon lloc, s’actuarà en la reducció d’emissions dels creuers que fan escala a l’illa, amb el subministrament d’electricitat generada a partir de gas natural perquè els creuers que estiguin amarrats al port puguin deixar d’utilitzar els grups de generació dièsel que duen a bord i que cobreixen la seva demanda elèctrica.

El Pla també aborda la mobilitat terrestre, amb la previsió de la construcció d’un intercanviador intermodal a Santa Eulària del Riu (15,4 milions). D’altra banda, un altre projecte destacat és la implantació d’energies netes a l’Àrea Ambiental de Ca na Putxa (5,4 milions).

En relació amb la innovació, una de les inversions específiques per a Eivissa és la creació del Centre Bit de les Pitiüses, amb una inversió de 5,7 milions. Aquest serà un espai de concentració empresarial i de suport a la innovació que ha de crear un ecosistema favorable a la innovació i a la promoció d’activitats tecnològiques i digitals.

D’altra banda, el Pla també inclou actuacions específiques a l’illa enfocades a la formació, com la creació d’una seu pròpia per a l’Escola Oficial d’Idiomes de l’illa (5,3 milions) i una per a l’Escola Universitària de Turisme (3,3 milions) o la creació de l’Escola d’Hostaleria (7,6 milions).

Paral•lelament, també hi ha inversions finançades amb el fons REACT-EU. Pel que fa a infraestructures, les inversions en matèria de dependència impliquen la reforma de la Residència de Cas Serres, la creació de places residencials i recursos d’atenció per a menors d’edat en situació de desprotecció o la construcció d’un centre social polivalent per acollir persones en situació d’exclusió social. En matèria d’educació, s’inclouen actuacions com l’ampliació de l’IES Isidor Macabich.

El Pla d’Inversions Estratègiques es va presentar el passat 1 d’octubre, en el marc del Pacte de Reactivació de les Illes Balears. Suposa una inversió de més de 4.600 milions d’euros en la pròxima dècada, un 16 % del PIB balear, i permetrà crear més de 71.000 llocs de feina per impulsar la reactivació econòmica en sectors estratègics.

Aquest Pla es divideix en dotze estratègies, que permetran, per mitjà dels fons europeus i altres vies de finançament, impulsar una transformació i una diversificació del model econòmic balear i avançar cap a unes illes més resilients, més sostenibles, més competitives i més cohesionades socialment.

Comments are closed