La FSE felicita Pilar Ferrero, premi Menina 2020 per la seua tasca de prevenció i lluita contra la violència masclista

El director insular de l’Administració General de l’Estat (AGE) a Eivissa i Formentera, Enrique Sánchez, ha lliurat els Reconeixements Meninas 2020 a l’activista feminista Pilar Ferrero, companya de l’Agrupació Socialista de Sant Josep de sa Talaia, i a la psicòloga Sara Santacruz, en agraïment a la gran funció que realitzen per fer front a la violència contra les dones en qualsevol de les seves formes. Les distincions de les Menines, que s’atorguen amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, reconeixen la tasca que realitzen persones, col·lectius, entitats i institucions en la prevenció i la lluita contra la violència masclista , així com en l’atenció, assistència, protecció i recuperació de les víctimes. La FSE-PSOE vol felicitar a la companya Pilar Ferrero, així com a Sara Santacruz, pel reconeixement que els ha fet la Delegació del Govern.

La Delegació de Govern per a la Violència de Gènere porta a terme aquest reconeixement amb el lliurament de les escultures de forja de les Meninas, realitzades en tallers de la Fundació Sorprèn en centres penitenciaris. Des de 2013 es concedeixen aquestes estatuetes en el marc de la lluita contra la violència masclista.
Aquests reconeixements, de caràcter anual i honorífic, aquest any han recaigut a Eivissa en dues dones amb una àmplia trajectòria: Sara Santacruz, psicòloga i pionera en la creació de serveis d’atenció a víctimes de violència masclista a Balears, i Pilar Ferrero, activista feminista i una de les fundadores de l’associació Dones Progressistes d’Eivissa i Formentera.

Pilar Ferrero, va iniciar el seu activisme en pro de la igualtat en els anys 70. Encara sota la dictadura franquista va fundar de manera clandestina associacions amb l’objecte de reivindicar i defensar els drets de les dones i de la democràcia. Va ser una de les primeres alcaldesses d’Espanya a Laguna de Duero (Valladolid) des de 1983 a 1987. En aquest període va canviar noms de carrers associades al Franquisme i va visibilitzar a dones escriptores posant els seus noms en aquestes vies. En els anys 90, Ferrero va ser procuradora a Corts de Castella i Lleó i, entre 2007 i 2011, va ser portaveu d’Igualtat i regidora de Política Social i Sanitat a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia. En la seva carrera política, sempre ha lluitat pels drets de la dona.

El 2005, Pilar Ferrero va fundar amb altres companyes l’associació Dones Progressistes d’Eivissa i Formentera, una de les entitats feministes més consolidades a les Pitiüses i es va convertir amb el seu treball i el seu compromís en un referent de l’associacionisme i la lluita feminista a les illes.

Sara Santacruz, psicòloga clínica adscrita a la unitat de salut mental de l’Hospital Can Misses a Eivissa, és un exemple de projecció i treball per la igualtat i els drets de la dona en l’àmbit personal i professional. Pionera en la creació de serveis d’atenció a dones víctimes de violència masclista a Balears, va posar en marxa l’Oficina d’atenció a la dona a Eivissa i Formentera el 1997. Va ser un servei pioner a les Illes Balears: el primer, específic, d’atenció integral a la dona víctima de la violència de gènere. L’objectiu d’aquest organisme era proporcionar atenció integral, psicològica, social i jurídica a les dones víctimes de maltractament i agressions sexuals a Eivissa i Formentera. Sota la seva coordinació es van transformar el que fins llavors van ser llars d’acollida al centre d’acollida específic per a víctimes de violència de gènere que encara avui està en funcionament.

Santacruz va ser psicòloga i coordinadora de l’Oficina de la Dona des de la seva creació el 1997 fins al 2005, sent protagonista del seu naixement i artífex de la seva consolidació com a servei d’atenció a dones. Durant aquests anys, va reunir una comissió interdisciplinària per a l’estudi i prevenció de l’maltractament i les agressions sexuals integrada per representants de la judicatura, fiscalia, forenses, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policies Locals, serveis socials, sanitaris i mèdics.

Enrique Sánchez ha agraït la important tasca que desenvolupen les dues dones guardonades i ha destacat la seva trajectòria a les Pitiüses en la lluita contra la violència masclista.

Comments are closed