La FSE-PSOE lamenta que Consell Insular i ajuntaments perden l’oportunitat d’utilitzar en favor de la ciutadania els 230 milions d’euros de romanents bloquejats a l’illa d’Eivissa

La Federació Socialista d’Eivissa (FSE-PSOE) vol manifestar públicament la seua decepció per la votació d’avui al Congrés dels Diputats en què la majoria formada per la dreta i els grups nacionalistes ha tombat la convalidació del Reial Decret-llei per desbloquejar els romanents de les entitats locals. Per raons estrictament partidistes de voler desgastar el Govern d’Espanya, PP i Cs s’han aliat amb els grups nacionalistes votant en contra de la convalidació en una decisió que tendrà conseqüències negatives molt evidents: Consell Insular i ajuntaments de l’illa d’Eivissa, com la resta d’entitats locals del país, continuaran amb els romanents bloquejats, quan justament més els necessiten per fer front a l’actual situació de crisi.

Les excuses esgrimides per votar en contra de la convalidació del Reial Decret-llei no serveixen, i pitjor encara en l’actual situació excepcional que vivim a causa de la pandèmia. Les entitats locals necessitaven amb urgència poder disposar d’aquestos recursos en favor de la ciutadania, que en el cas de l’illa d’Eivissa són uns 80 milions d’euros del Consell Insular i de 150 milions entre els cinc ajuntaments. 

En el cas d’Eivissa, les entitats locals rebrien el 100% del seu romanent en 10 anys a partir del 2022, i una aportació extra, d’un 30% dels respectius superàvits, en 2020 i 2021. Per tant, a l’illa d’Eivissa els recursos a disposar haurien arribat als 300 milions d’euros.

La FSE-PSOE insisteix que aquesta fórmula permetia desbloquejar els superàvits sense incomplir la Llei. En cap cas tenia una voluntat recaptatòria per part de l’Estat, com intencionadament ha volgut fer creure el Partit Popular per atacar l’executiu de Pedro Sánchez. El Govern d’Espanya no necessita aquestos recursos, no era aquest l’objectiu. Tot el contrari, era una sortida legal per desbloquejar una situació provocada, no ho oblidem, per la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera aprovada pel Partit Popular en el 2012. No obstant això, després de la votació d’avui, lamentablement les restriccions de la “Llei Montoro” continuaran afectant el Consell Insular i els nostres ajuntaments. 

Des de la FSE-PSOE pensam que aquesta votació d’avui és un atac al municipalisme, ja que condemna les entitats locals a no poder utilitzar el superàvit acumulat en els últims exercicis i nega la representació democràtica de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que prèviament havia aprovat aquest acord amb el Ministeri d’Hisenda.

 

Comments are closed