L’Ajuntament de Sant Josep duplica els fons a persones afectades per la crisi de la COVID-19

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha elaborat una modificació pressupostària per incrementar en 500.000 euros la partida d’ajuts per a cobrir les necessitats bàsiques de les persones del municipi afectades per la crisi econòmica derivada de la COVID-19. La modificació de crèdit es farà amb càrrec al romanent de tresoreria, que a dia d’avui puja més de 34 milions i mig d’euros.

El regidor d’Hisenda, Vicent Roselló, ha argumentat l’augment dels fons destinats a ajudar a les famílies i persones afectades per la crisi econòmica derivada de la COVID-19 en l’increment d’usuaris dels serveis socials arrel de la pandèmia i «l’esgotament de la partida de 400.000 euros que es va destinar inicialment a atendre específicament aquests casos, al marge de la cobertura de les necessitats bàsiques per a la resta d’usuaris dels serveis socials, als que hi ha destinats 280.000 euros» als pressupostos.

Val a dir que la previsió inicial s’ha vist superada per les demandes d’ajuts destinats a la cobertura de necessitats bàsiques, principalment per a la compra d’aliments, de persones en una situació de vulnerabilitat que els serveis socials municipals relacionen directament amb l’actual crisi econòmica.

El regidor d’Afers Socials, Patxi Vives, ha recordat que en el primer trimestre de l’any «s’ha multiplicat per quatre el nombre de famílies ateses pels serveis socials, que han passat dels 96 casos de l’any passat, just abans de la pandèmia, als 475 que s’han atès en aquest any». Això també ha suposat que les ajudes concedides s’hagin quintuplicat comparant tots dos periodes: «Si l’any passat es concediren 45.000 euros en ajuts d’aliments en els primers tres mesos de l’any, en aquest 2021 la quantitat ja pujava als 250.000 euros a finals de març i a dia d’avui la partida està pràcticament esgotada», ha explicat Vives.

Els nous demandants d’ajut dels serveis socials també s’han disparat, passant de les 322 persones de l’any passat als 1.300 que s’han atès en 2021. Val a dir que els ajuts econòmics que entreguen els serveis socials es fan mitjançant una tarja moneder que es va recarregant segons el cas. «Vàrem suprimir els vales ja fa temps perquè contribueixen a estigmatitzar els usuaris, mentre que el pagament electrònic està tan generalitzat ja la persona que usa una tarja de l’Ajuntament no es diferencia de la resta dels vesins, entre moltes altres virtuts d’aquest sistema», assegura el regidor.

Vives ha mostrat també la seva preocupació pel fet que la durada que està tenint aquesta crisi «contribueix a cronificar la situació d’usuaris que arriben a tocar fons i ja no tenen forces per a sortir de la situació d’exclusió en que han caigut. El repte que tenim per davant és el de poder-los ajudar a reinsertar-se laboralment, familiar i social».

Comments are closed