Les dones víctimes de violència masclista tampoc han rebut les ajudes del Consell Insular, sis mesos després de la convocatòria

El grup PSOE ha pogut comprovar que les dones víctimes de violència masclista tampoc han rebut les ajudes del Consell Insular. Es tracta d’una de les quatre línies d’ajuts que formaven part de la convocatòria de l’octubre passat destinada a persones i famílies afectades econòmicament per la crisi de la Covid-19. A més del miler de famílies afectades, fet que va denunciar ahir el grup PSOE, s’hi suma que tampoc han rebut les ajudes un total de 63 dones víctimes de violència masclista que també varen registrar la sol·licitud.

De les quatre línies de subvenció, mig any després de la convocatòria, el Consell Insular només ha pagat 16 ajudes de la modalitat destinada a persones amb discapacitat amb dificultats per accedir al món laboral i 3 ajudes corresponents a la modalitat de famílies acollidores de menors amb mesures de protecció.

Les 63 peticions d’ajuda registrades per dones víctimes de violència masclista continuen sense pagar-se, i se sumen a les 967 sol·licituds que tampoc s’han pagat corresponents a persones o famílies afectades econòmicament per la Covid no incloses a les tres modalitats anteriors (sobre la qual va informar ahir el grup Socialista).

El grup PSOE considera que la situació és d’extrema gravetat, ja que el Consell Insular de Vicent Marí està deixant de banda un dels col·lectius més vulnerables, com és de les dones víctimes de violència masclista. El grup socialista exigeix que es resolguin i s’abonin de manera urgent i immediata la totalitat de les ajudes, tant les destinades a dones víctimes de violència masclista, com les de persones i famílies vulnerables.

Amb aquest retard, el Consell Insular de Vicent Marí està demostrant que la seua prioritat en aquesta crisi no són les persones més ho necessiten. És vergonyós que les dones víctimes de violència masclista segueixin esperant les ajudes, juntament amb el miler de persones i famílies vulnerables, amb un retard que acumula ja mesos.

El grup PSOE també considera indignant les explicacions donades ahir per la consellera de Benestar Social, Carolina Escandell, culpant del retard a les mateixes persones sol·licitants. Segons Escandell, el retard s’ha provocat per “l’allau” de peticions, amb més de mil persones i famílies que han optat per alguna de les línies de subvenció, i perquè les persones sol·licitants no ha complimentat correctament la documentació.

Amb aquestes declaracions, dient que no esperaven un “allau” de sol·licituds, Carolina Escandell demostra que el Consell Insular va ser incapaç de preveure la gravetat de la situació provocada per la pandèmia, i després tampoc va saber posar els recursos necessaris per resoldre les sol·licituds d’ajuda dins del termini de tres mesos que marcava la convocatòria.

Donar la culpa del col·lapse del Consell Insular en la concessió de les ajudes als mateixos sol·licitants suposa una falta de respecte intolerable, especialment quan parlam de les persones i famílies més vulnerables i més afectades per la crisi de la Covid. I més intolerable encara és afirmar, com ha fet Escandell, que “podrien haver denegat les peticions per no haver presentat correctament la documentació”.

A més, en la seua resposta, la consellera ha arribat a dir que aquestes persones no estarien passant per tantes dificultats “si el govern socialcomunista -paraules textuals seues- hagués complit els seus compromisos”. Des del grup PSOE consideram aquestes paraules de la consellera una total falta de respecte cap a totes les persones i famílies vulnerables que varen fer hores i hores de coues al carrer per demanar les ajudes del Consell Insular, i li exigeix una pública disculpa i rectificació a totes elles.

Tal com vàrem informar ahir, el grup PSOE presentarà en el ple d’aquest divendres del Consell Insular d’Eivissa una moció per exigir la convocatòria urgent de les ajudes del 2021, revisar els requisits de la convocatòria per assegurar que els ajuts arriben al nombre més gros possible de persones amb necessitats econòmiques, la posada en marxa i el desenvolupament dels mecanismes per facilitar i simplificar l’accés a la informació, els requisits per accedir a aquestes, tramitació de la sol·licitud i la resolució de les ajudes, i destinar el personal i recursos necessaris per agilitzar al màxim la convocatòria, resolució i abonament d’aquestes ajudes.

Comments are closed