Manifest del PSOE: 8 de març de 2021, Dia Internacional de les Dones

Com cada 8 de març, el Partit Socialista se suma a la reivindicació del Dia Internacional de les Dones i reitera el seu ferm compromís amb la consolidació de la igualtat entre dones i homes, plena i efectiva, essencial per a l’avanç de la nostra societat i la millora de la nostra democràcia.

Aquest 2021, Nacions Unides ha triat per a aquest dia el lema “Per un futur igualitari en el món de la Covid-19”. I és que fa ja un any que un fet dolorós i insòlit per a la nostra generació va alterar i va enfosquir les nostres vides. Una pandèmia mundial ens va portar a una crisi sanitària sense precedents afegida a les consegüents problemàtiques socials i econòmiques. Durant la pandèmia les dones han estat en primera línia i han exercit un paper extraordinari com a treballadores en l’àmbit sanitari, la ciència i la recerca, des dels serveis essencials, però també assumint la responsabilitat de les cures a l’àmbit privat.

Aquesta crisi ha afectat més les dones perquè són més les que han perdut la seva ocupació, són més les autònomes que han vist frustrades les seves empreses, són més les que han sofert un ERTO o directament s’han quedat sense ingressos. Són moltes més les que han fet malabars amb les classes dels seus fills i filles, l’atenció als seus pares, mares o àvies, el treball professional, les feines de casa. Són més les que han sofert aquests efectes, a costa de la seva pròpia carrera laboral i fins i tot del seu benestar. I per descomptat tot això ha suposat una tortura afegida a totes les dones víctimes de violència de gènere.

Tal com expressa Nacions Unides, la crisi ha posat en relleu tant la importància fonamental de les contribucions de les dones com les càrregues desproporcionades que suporten. A més, adverteix que arran de la pandèmia de la Covid-19 han sorgit nous obstacles, que se sumen als de caràcter social i sistèmic que persistien abans i que frenen la participació i el lideratge de les dones; perquè, malgrat que elles constitueixen la majoria del personal de primera línia, encara que no estiguin ben representades en els espais de poder i de la presa de decisions.
Per això, cal intervenir per a pal·liar aquesta situació. S’ha de treballar perquè aquesta crisi no deixi a ningú enrere i tampoc empitjori més la situació actual de les dones.
Tenim davant nosaltres una gran oportunitat perquè comptem amb una injecció en forma de fons europeus, que ens dóna la possibilitat d’invertir amb audàcia per a generar i establir canvis estructurals.

Des del PSOE abordem aquest nou temps des de la mirada intrèpida del feminisme i des dels postulats socialistes, identificant no sols com actua el patriarcat sinó també la simbiosi perfecta que manté avui amb el capitalisme neoliberal.

Per això, avui fixem la mirada especialment sobre aquelles dones que sofreixen una major precarietat, les que per posició social i vital necessiten polítiques públiques, recursos de l’Estat i a les institucions.

Necessitem polítiques dirigides a tancar les moltes bretxes que ens queden encara pendents com per exemple, la laboral i salarial, la bretxa digital o la bretxa de corresponsabilitat. S’han de fer actuacions destinades a impulsar la corresponsabilitat i a corregir les situacions de desigualtat de les dones des de l’àmbit rural fins a l’investigador i tecnològic, perquè cap d’ells són compartiments estancs, i només abordant-los transversalment podrem dissenyar els mecanismes precisos per a acabar amb la desigualtat.

Hem de continuar desplegant polítiques dirigides a lluitar contra la pobresa infantil i la de moltes dones amb fills i filles a càrrec seu. Hem de promoure polítiques contra la prostitució i el tràfic de dones i nenes, contra els ventres de lloguer, contra tot allò que suposa un atac frontal als drets humans de les fèmines.

Com a Partit Socialista hem de mantenir una perspectiva europea i internacionalista en els nostres plantejaments. Defensem la necessitat d’impulsar l’enfortiment de l’agenda europea per a la igualtat, d’incrementar els recursos en les polítiques d’igualtat de gènere i d’elevar les exigències en la normativa comunitària per a l’avanç de les dones europees. I continuarem lluitant per elles perquè en alguns països encara no han aconseguit ni tan sols la igualtat formal amb els homes. Vetllarem pels drets humans de les dones i nenes a tot el món, reclamant estratègies internacionals que combatin la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats de nenes. I ens comprometem amb milions de dones en el món que encara tenen negat el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs.

Som conscients de tots els desafiaments i objectius hem d’aconseguir. I també reconeixem el camí ja recorregut pels qui ens van precedir.

Per això, en aquest 8 de març no podem deixar d’esmentar que aquest any 2021 commemorem els 90 anys de la conquesta del vot de les dones en aquest país que hem d’agrair a la valentia i determinació d’una dona, na Clara Campoamor, que va suposar un canvi sense retorn dins la societat. Així les dones foren conscients de l’oportunitat que tenien i recolliren el testimoni de tantes altres com Pardo Bazán, Concepción Arenal…

D’elles, heretem un feminisme molt relacionat amb els drets humans, amb la democràcia, amb la ciutadania, amb la racionalitat del projecte humanista il·lustrat al qual pertanyem i del qual neixen totes les democràcies contemporànies.

El PSOE sempre ha fet seva aquesta agenda feminista. És un senyal d’identitat del nostre partit. Aquesta és la rel de la nostra lluita, la mescla imbatible per l’humanisme i per la justícia social.

En els últims 42 anys, les posicions del Partit Socialista quant a l’avanç de drets i la construcció mateixa de l’Estat de Benestar, s’han transformat en realitats tangibles. D’aquest partit han sortit totes les lleis d’igualtat entre dones i homes d’aquest país. Des del PSOE, acompanyant les demandes de les dones i del moviment feminista, hem traslladat a la legislació i a les polítiques públiques les seves reivindicacions, que també són les nostres, avançant amb passos ferms, puix que el Tribunal Constitucional s’ha pronunciat sobre de totes aquestes lleis i ha constatat que aquesta era la manera precisa de desenvolupar la Constitució en el seu valor superior de la igualtat.

Som un partit transformador de la societat. Som l’esquerra que sap que no hi ha més revolució que la que es tradueix en fets, en compromisos i en realitats. Com ha dit el nostre secretari general i president del Govern, Pedro Sánchez, som l’esquerra que sap que el cel és aquí. I amb els peus a terra, sabem que es construeix amb lleis, amb polítiques públiques, removent els obstacles.

Les dones han sortit del segle XX i s’han endinsat en segle XXI coneixent la potència de la seva influència. Aquesta és la força, la raó que ens assisteix, el passat del qual venim i el futur que llaurarem pel bé comú per a tots i totes i per la justícia social.

Són encara molts els objectius per aconseguir i els obstacles a superar. Avui, 8 de març, el Partit Socialista reivindica la necessitat d’unir forces i apel·la a la gran aliança de totes les dones progressistes i del moviment feminista d’aquest país.

Que visqui la lluita de les dones!

Comments are closed