Milena Herrera demana a RTVE garantir la perspectiva de gènere en la cobertura dels Jocs Olímpics de París

La diputada eivissenca del PSOE, Milena Herrera, ha preguntat a la presidenta de RTVE, Concepción Cascajosa, sobre com es garantirà per part de l’ens públic una cobertura amb perspectiva de gènere durant els pròxims Jocs Olímpics de París, assegurant que les esportistes reben un tractament informatiu equiparable al dels esportistes masculins.

En la seva intervenció a la Comissió Mixta de Control Parlamentari de la Corporació RTVE, Milena Herrera ha subratllat que “és evident que Radiotelevisió Espanyola haurà d’estar allà on estigui la notícia, però també ho és que l’ens públic ha de garantir una sèrie de principis, i avui des del Grup Socialista ens voldríem referir expressament al d’igualtat entre homes i dones.”

La diputada ha citat estudis recents per ressaltar la desigualtat en la cobertura mediàtica esportiva. “Segons un estudi de la consultora Llorente y Cuenca de l’any 2023, que va analitzar més de catorze milions de notícies a dotze països, només una de cada vint notícies esportives es refereix a dones. A més, el 98% de les notícies sobre dones esportistes porta el que es coneix com a cognom femení, és a dir, incorporen una referència expressa al gènere, cosa que no passa en informar de l’esport practicat per homes.”

A més, Herrera ha esmentat una altra investigació del Consell Superior d’Esports sobre el tractament de les dones a l’esport en ràdio i televisió, que indica que “les dones només són presents al 8,2% de les notícies de televisió i al 15,4% de les de ràdio Passant del quantitatiu al qualitatiu, els estudis també demostren que les dones a l’esport són habitualment comparades amb els homes per calibrar els seus èxits i que segueixen sent objecte constant d’informacions sobre els aspectes extraprofessionals de les seves carreres.”

La diputada ha conclòs emfatitzant que els Jocs Olímpics representen una oportunitat única per visibilitzar les dones a l’esport de manera igualitària: “Els Jocs Olímpics que RTVE oferirà a la ciutadania són una oportunitat magnífica per visibilitzar les dones a l’esport de manera igualitària, com correspondria no només a la cadena pública, sinó en realitat a tots els mitjans de comunicació.

En resposta a la intervenció de la diputada eivissenca del PSOE, la presidenta de RTVE, Concepción Cascajosa, ha destacat el compromís de la corporació amb la igualtat de gènere en la cobertura dels Jocs Olímpics. “L’esdeveniment esportiu més gran del món comptarà amb més de 5.000 dones i pràcticament la mateixa xifra d’homes. Hi ha equilibri en gairebé tots els esports i esdeveniments esportius: vint-i-vuit o trenta-dos esports estan equilibrats, cent cinquanta-dos esdeveniments seran femenins i cent cinquanta-set, masculins, i vint competicions seran mixtes.”

Concepción Cascajosa ha afirmat que la programació de RTVE reflectirà aquesta paritat. “Si la competició és igualitària, la nostra programació també ho serà. L’equip d’Esports analitzarà diàriament la programació emesa per complir aquests objectius.”

La presidenta de RTVE ha ressaltat la col·laboració amb l’Observatori d’Igualtat i altres organismes. “S’han analitzat les pràctiques habituals a l’àmbit esportiu per identificar fortaleses i reptes en el tractament igualitari”

“Com a servei públic, seguirem apostant per la plena igualtat, comptant amb el suport de l’Observatori d’Igualtat, la delegada d’Igualtat, Diversitat i Inclusió i les delegades d’Igualtat de Televisió Espanyola i de Ràdio Nacional”.

Comments are closed