Missatge del secretari general de la FSE-PSOE, Josep Marí Ribas, amb motiu de la celebració del Vuit d’Agost

Enguany celebram les Festes de la Terra més complexes, més difícils que es recorden. Vivim molt pendents de l’evolució de la pandèmia i de com està afectant les nostres vides. La majoria dels actes tradicionals que acompanyen la celebració més important de l’any a l’illa d’Eivissa no es poden fer o s’han hagut d’adaptar a les restriccions que mana la lluita contra la Covid-19. A pesar d’això, us anim a mantenir l’esperit del Vuit d’Agost, Dia de l’illa d’Eivissa, com a jornada de festa i reivindicació de la nostra terra i, enguany més que mai, amb un missatge d’unitat, força i futur que uneixi el conjunt de la societat eivissenca.

Com a secretari general de la Federació Socialista d’Eivissa, voldria reforçar el compromís del PSOE en favor de la nostra illa: tant per ajudar a superar la crisi sanitària de la pandèmia, com per pal·liar els efectes socials i econòmics negatius que aquesta està provocant, per tal que anem avançant dia a dia en el camí de la recuperació.

Per al primer, el reforç del sistema públic de Salut és absolutament fonamental. El primer govern del PSOE, amb el ministre Ernest Lluch, va posar en els anys vuitanta del segle passat les bases d’un sistema nacional de salut pública universal i gratuït, que tant hem aplaudit en els últims mesos. És el moment de reivindicar-lo i d’afirmar amb contundència que mai pensam renunciar-hi. Enfront de l’amenaça, que pot tornar en qualsevol moment, de retall o privatització del sistema públic de Salut, el PSOE és garantia de defensa d’un model sanitari de qualitat, universal i gratuït per al conjunt de la ciutadania.

El virus encara està present, això no ho hem d’oblidar. És responsabilitat del conjunt de la societat mantenir les mesures de seguretat. No n’hi ha prou amb reforçar el sistema sanitari i tot el personal de control i seguiment de la malaltia. Sense una consciència clara de la ciutadania, el virus pot tornar a fer molt de mal. Ajudem entre tots i totes a reforçar aquest missatge de prevenció i de protecció, no hem d’abaixar la guàrdia en cap moment, per molt que l’evolució a Eivissa hagi set més positiva que en altres territoris.

El turisme és la nostra font d’ingressos per generar benestar i prosperitat. Sense turisme, l’Eivissa que coneixem no podria existir. Aquest estiu treballam baix mínims, amb molts treballadors, autònoms i empreses que no han pogut recuperar l’activitat. La prioritat dels governs Socialistes, tant el d’Espanya com el de la Comunitat Autònoma, ha set dotar de recursos la protecció de les persones que no han pogut tornar a l’activitat. En un esforç enorme del conjunt del país, el compromís dels nostres governs i la solidaritat del conjunt de la societat respecte als que no poden treballar suposa un esforç i un sacrifici que hem de valorar.

Així, després de mesos molt difícils, lentament hem iniciat el llarg camí de la recuperació. Una recuperació que des del PSOE volem que sigui justa i que no exclogui ningú. Mesures com el pacte de reconstrucció d’Europa o l’acord entre el Govern d’Espanya i la FEMP per alliberar els romanents de les entitats locals tendran una repercussió positiva molt directa a la nostra illa, en forma de projectes d’inversions públiques i el consegüent impuls a la reactivació econòmica i generació de llocs de feina. 

Des del PSOE instarem al Consell Insular i a tots els ajuntaments de l’illa a sumar-se a l’acord assolit entre el Ministeri d’Hisenda i la FEMP per desbloquejar els superàvits. Renunciar a la possibilitat de disposar d’aquestos recursos econòmics, com deixen entreveure els partits de la dreta, tendria únicament finalitats partidistes d’atac al govern del PSOE. No hi hauria cap justificació d’interès general. Al contrari, condemnaria la nostra illa a mantenir el bloqueig sobre els recursos públics que hem acumulat les entitats locals just quan més els necessitam, quan urgeix un impuls d’inversió pública en favor de la recuperació.

A més d’aconseguir els recursos econòmics, en el moment actual també hem de valorar amb molt deteniment quina Eivissa volem per als pròxims anys. Amb quin model turístic, territorial i social volem sortir de la crisi.

Des de la FSE-PSOE ens comprometem a treballar en favor d’una Eivissa més sostenible, en la qual els projectes mediambientals agafin tot el protagonisme. Ens esforçarem en un model econòmic que s’aparti definitivament del turisme d’excessos, que enguany amb la pandèmia ja s’ha vist clarament que no aportava coses positives. Apostarem clarament i definitivament per un perfil de visitant respectuós amb la nostra illa.

I mai renunciarem, perquè és el nostre valor fundacional com a Socialistes, a una societat solidària i igualitària, amb una redistribució de la riquesa en favor del conjunt de la ciutadania. Quan parlam de salut pública, d’educació pública, de serveis socials o de polítiques d’igualtat, parlam exactament de tot allò que defensam des del PSOE des de la fundació del nostre partit ara fa 141 anys.

Molts anys i bons a tothom.

Josep Marí Ribas

Secretari general de la Federació Socialista d’Eivissa (FSE-PSOE)

Comments are closed