Patricia Abascal defensa davant del Senat la modificació de la llei de discapacitat per regular l’accessibilitat cognitiva, que rep el suport per unanimitat de la cambra

El Ple del Senat ha aprovat per unanimitat la proposició de Llei que modifica el text refós de la llei General de Discapacitat per establir i regular l’accessibilitat cognitiva i les condicions d’exigència i aplicació, una reforma necessària, en paraules de la senadora d’Eivissa i Formentera, Patricia Abascal, al ser una esfera que no tenia reconeixement legal a Espanya.

Abascal, portaveu socialista de la Comissió de Polítiques Integrals de la Discapacitat, ha celebrat que, al seu pas pel Senat, aquesta proposició surti reforçada en haver incorporat diverses esmenes relatives a la definició d’accessibilitat cognitiva proposades per diverses entitats, així com altres esmenes relatives a aspectes competencials i de reglament. A més, s’ha aprovat una esmena transaccional relativa a les relacions amb les administracions públiques, inclòs l’accés a les prestacions públiques i les resolucions administratives d’aquelles.

Aquesta proposició de llei, promoguda pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), va ser presa en consideració pel Senat el juny de 2020 amb un ampli consens i, posteriorment, es va remetre al Congrés dels Diputats on va ser aprovada per unanimitat de tots els grups.

Creació d’un centre de referència estatal

Patricia Abascal ha explicat que la nova normativa defineix l’accessibilitat cognitiva i la inclou en el marc general d’accessibilitat universal, establint els àmbits, les condicions i els terminis en què serà exigible. Crearà el Centre de Referència Estatal d’Accessibilitat Cognitiva, i inclourà aquesta nova dimensió al Pla Nacional d’Accessibilitat. A més, habilitarà el Govern d’Espanya per abordar diferents desenvolupaments reglamentaris en la matèria, entre d’altres qüestions.

Abascal subratlla que aquesta reforma “permet de manera específica apostar per mitjans informatius com els pictogrames o la lectura fàcil que milloren la comprensió de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn de l’espectre autista, però també ajuda a la societat ja que facilita la comprensió en diferents entorns”.

Durant la seva intervenció davant del Ple, la senadora del PSOE ha utilitzat un pictograma per explicar als que encara no entenen la celebració del Dia Internacional de la Dona, celebrat el 8 de març, que les dones tenen “els mateixos drets” que els homes .

Així mateix, ha afegit que la norma millora el concepte d’accessibilitat universal i amb la creació d’un centre específic d’accessibilitat cognitiva s’avança en una de les reivindicacions del sector de la discapacitat.

Millora per a tota la societat

Abascal ha destacat que el II Pla d’Accessibilitat Universal permet, dins del marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, avançar en la redacció i la implantació millorant l’actual. “L’accessibilitat no és només qüestió de les persones amb discapacitat sinó de tota la societat”, ha sostingut.

Per a la senadora del PSOE, tot allò que s’avanci en accessibilitat millora la vida de les persones, tant les que tenen una discapacitat com les que no en tenen. “Aquesta proposició de llei millora la comunicació, i en una societat que es defineix com a inclusiva la comunicació és la base de l’entesa. Per això és tan important que els documents es puguin redactar en lectura fàcil o que les indicacions siguin mitjançant imatges o pictogrames”, ha insistit.

Sobre la reforma de l’article 49 de la Constitució, Abascal també ha recordat el compromís del President de Govern, Pedro Sánchez, per canviar el terme disminuït per persona amb discapacitat, així com introduir la importància de la dona i la nena amb discapacitat dins de la Constitució. La senadora ha lamentat que encara avui el Partit Popular segueixi bloquejant aquesta reforma per a la qual ha tornat a oferir la mà a l’oposició.

Acabat el debat i produïda la votació, el projecte de Llei ha rebut el suport unànime de la Cambra –262 vots a favor–. En haver-se introduït diverses esmenes, el text tornarà al Congrés per a l’aprovació definitiva.

Comments are closed