PP i Vox tomben al Parlament balear la petició del PSOE per mantenir la limitació de ferris al port de Sant Antoni

PP i Vox han tombat aquest matí al Parlament de les Illes Balears la petició del PSOE d’“instar al Govern de les Illes Balears, a Ports de les Illes Balears i a la resta d’administracions implicades a mantenir la situació actual de limitació del trànsit de ferris al Port de Sant Antoni”.

La proposició no de llei, que ha defensat el diputat eivissenc del PSIB-PSOE Àlex Pitaluga en la Comissió de Turisme del Parlament, ha estat rebutjada amb els 7 vots en contra dels representants del PP i Vox, mentre que hi hagut 6 vots favorables dels grups progressistes.

El diputat socialista ha lamentat el vot de la dreta, manifestant que “si realment PP o Vox tenien intenció de modificar aquesta situació, ho podrien haver posat al programa electoral, però no ho varen fer”. Perquè “el poble de Sant Antoni és partidari del manteniment del tancament del port embarcacions de més de 65 metres d’eslora”.  

“Però és la protecció de la badia i és també la protecció del poble de Sant Antoni i dels seus vesins”, ha remarcat Pitaluga: “La trama viària de la localitat, i els accessos al port de Sant Antoni, així com la seva connexió amb la resta de l’illa, no estan preparats ni suportarien el trànsit que generaria un ús econòmic del port com el que es pretén”.

“De fet, l’accessibilitat a la localitat ja és força complicada durant l’estiu. Durant la temporada hi ha greus problemes de congestió del trànsit a determinades hores amb l’ús actual només pesquer, esportiu i recreatiu del port. Podem imaginar el que passaria amb un ús comercial com el que es pretén”, ha explicat.
Per altra banda, el diputat del PSOE ha explicat que “el trànsit de ferris no comporta una incidència rellevant en l’ocupació hotelera”. “L’any 2018, amb el port operatiu, l’ocupació hotelera de la zona de Sant Antoni i la badia fou del 82,73%. I l’any 2019, sense vaixells, fou del 83,15%. La reobertura a grans ferris suposaria uns beneficis només per a una minoria”, ha dit.

“Des del nostre grup pensam que cal que totes les institucions de les Illes Balears es manifestin en defensa de la recuperació ambiental de la badia de Portmany i del manteniment de les actuals limitacions del Port de Sant Antoni, que consideram han estat molt positives”.

El PSOE ha reclamat “mantenir la protecció d’un element paisatgístic fonamental a l’illa d’Eivissa”, com és la badia de Portmany. “Un espai natural únic que necessita una especial protecció. És necessari continuar protegint i recuperant mediambientalment aquest espai que, tot sol, és un destí turístic emblemàtic de les Illes Balears”.

Pitaluga ha recordat que fa set anys, el dia 30 de març de 2017, es va aprovar una declaració institucional unànime al Ple de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany per “instar al Consell Insular d’Eivissa i al Govern de les Illes Balears a consolidar el port de Sant Antoni de Portmany com un port essencialment esportiu, pesquer, lúdic i turístic, i lliure del transport de mercaderies.

El 28 de febrer de 2019, el Consell de Govern de les Illes Balears va ratificar l’acord del Consell d’Administració de Ports de les Illes Balears de suspensió del trànsit de mercaderies i cotxes fins al 2020 o fins que s’aprovàs el Pla General de Ports que n’havia de regular els usos, en cas de produir-se abans. L’objectiu era aprofundir en el procés de diàleg amb les institucions i els agents afectats sobre el futur de la badia i de les instal·lacions portuàries, donant compliment així al pronunciament unànime de l’Ajuntament.

Finalment, el 28 de maig de 2021, el Consell d’Administració de Ports de les Illes Balears va aprovar la reobertura del port, amb limitacions i condicions al trànsit comercial regular de passatgers. Els acords varen ser fruit d’un procés de diàleg i debat amb institucions i entitats socials del municipi, i en què es varen tenir en compte motius de seguretat, socioeconòmics i de protecció mediambiental per conjugar les distintes necessitats i sensibilitats.

Es va acordar reobrir el trànsit per a vaixells “ro-pax” de línia regular per al transport de passatgers i els seus vehicles amb una limitació d’eslora màxima de 65 metres. El port, per motius de seguretat, emergència o força major, donaria cabuda també a vaixells d’altres dimensions. La reobertura del trànsit comercial implicava també condicionants en velocitats i emissions sonores per reduir l’onatge de les embarcacions i les molèsties de les remors.

Semblava que el port quedava ben protegit i fins ara ha estat així, però després de quasi tres anys l’ús actual del port de Sant Antoni torna a estar en qüestió. Hi ha hagut, primer de tot,  declaracions preocupants d’alguns polítics del municipi, entre ells, l’actual alcalde Marcos Serra del PP, manifestant-se a favor d’estudiar una possible reobertura.

Després, una naviliera va sol·licitar oficialment la reobertura del port al trànsit de ferris superiors als 65 metres d’eslora i el govern es va comprometre a analitzar aquesta possibilitat. De fet, la naviliera va comercialitzar durant un temps bitllets d’un vaixell superior als 65 metres que enllaçaria Sant Antoni amb Dénia i Palma.

“Només davant la reacció als mitjans de comunicació de bona part de la societat eivissenca la venda de bitllets es va suspendre i la mesura ha quedat aturada ara per ara, però és evident que el perill existeix, el tema sembla obert, i per això cal deixar molt clara la protecció de la badia de Portmany una vegada més”, ha dit Àlex Pitaluga.
No obstant això, el PP i Vox han votat en contra de la petició del PSOE, tornant a deixar oberta la porta a la reobertura del port de Sant Antoni a ferris de grans eslores.

Comments are closed