PP i Vox voten en contra de la petició del PSOE d’incrementar les dietes per pacient i acompanyant que s’han de desplaçar a una altra illa per motius mèdics

Els grups del PP i Vox han votat en el Parlament de les Illes Balears en contra de la petició del PSOE d’incrementar les dietes per pacient i acompanyant que s’han de desplaçar a una altra illa per motius mèdics. La proposició no de llei del grup Socialista va ser rebutjada en la Comissió de Salut del Parlament celebrada ahir a la tarda.

Irantzu Fernández, diputada eivissenca del PSIB-PSOE, va defensar la proposta, que preveia augmentar de 20 a 23 euros la dieta per pacient i per acompanyant i una pujada de 60 a 70 euros per pernoctació per persona. “Els anim que busquin a Palma ara mateix un hotel per menys d’aquesta quantitat”, va dir la diputada socialista als membres de la Comissió de Salut del Parlament.

“Durant la legislatura passada es van pujar dues vegades les dietes, es va augmentar a dos els acompanyants dels menors, fet que vàrem considerar imprescindible perquè tots coneixem la dificultat de viatjar amb un infant, amb un nadó malalt, i per primera vegada es va tenir en compte que en les hospitalitzacions prolongades l’acompanyant pugui ser substituït per una altra persona”, va recordar Irantzu Fernández.

A més a més, “per primera vegada es va pagar el transport terrestre d’aquelles persones que per prescripció mèdica no podien volar i es va tenir en compte que moltes vegades els pacients de Formentera han de sortir un dia abans”.

Després dels avanços de la passada legislatura, en trobam amb un clar retrocés, amb la negativa del PP i Vox de tornar a actualitzar les dietes, a pesar de l’actual context d’increment de preus, sobretot en àmbits com l’allotjament.

Irantzu Fernández va recordar que “la insularitat fa que cada any molts pacients de les illes d’Eivissa, Menorca i Formentera s’hagin de desplaçar a una altra illa per assistir a una consulta d’especialista, rebre tractament o realitzar-se una intervenció. Així, molts pacients de totes les illes han d’anar a l’Hospital Universitari de Son Espases com a centre de referència autonòmic, però també són molts els formenterers que han de viatjar cada dia a Eivissa per seguir els seus tractaments a l’Hospital de Can Misses”.

“La política d’ampliació de serveis a totes les illes de les dues darreres legislatures va minvar el nombre de persones que s’han de desplaçar per raons de salut, per exemple amb la dotació de serveis com el de radioteràpia a Eivissa, el que va millorar l’equitat entre balears, la seva experiència com a pacients i la dels seus familiars i acompanyants”. No obstant això, i “tot i que consideram indispensable continuar treballant per apropar la salut als pacients i no a l’inrevés, és obvi que aquesta universalitat, a causa de les necessitats dels serveis i als principis d’eficàcia i eficiència, només pot ser aconseguida completament garantint que els pacients d’Eivissa, Menorca i Formentera no hagin d’afrontar cap despesa econòmica durant els seus tractaments, ja que mai es podran oferir a totes les illes els mateixos serveis”.

“Tot i les mesures del Govern d’Espanya, la pujada de l’IPC s’ha vist reflectida especialment al sector serveis” i “a més a més, s’ha de considerar que la temporada turística a l’illa de Mallorca s’ha anat ampliant i que això complica la situació dels pacients desplaçats a l’hora de trobar allotjament a un preu adient”, va explicar la diputada del PSIB-PSOE per justificar la proposta.

A pesar d’insistir a demanar l’increment de les dietes dels pacients que, per obligació, s’han de desplaçar des de la seva illa de residència per raons de salut “fins a cobrir el cost real del trasllat, assegurant així que viure a Menorca, Eivissa o Formentera no comporti un cost econòmic afegit”, els grups que donen suport al Govern de Marga Prohens, PP i Vox, varen acabar votant en contra de la petició socialista.

Comments are closed