PSOE-Reinicia denuncia l’ús de sous públics per a propaganda de Marcos Serra a través de la TEF i Periódico de Ibiza: 73.000 euros, més de la meitat de tota la publicitat institucional de l’Ajuntament de Sant Antoni

El grup PSOE-Reinicia denuncia l’ús de sous públics per a propaganda de l’alcalde de Sant Antoni de Portmany, Marcos Serra, a través de la TEF i Periódico de Ibiza: 73.000 euros, més de la meitat de tota la publicitat institucional de l’ajuntament. El grup progressista considera que els sous públics en publicitat institucional s’han de repartir segons l’audiència i mai segons la conveniència de l’alcalde, com és el cas del nou contracte realitzat per Marcos Serra.

La publicitat institucional s’ha de regir per la llei 13/2010, de 9 de desembre, de publicitat institucional de les Illes Balears, en la qual s’estableix clarament que el total de recursos destinats a publicitat institucional han de respectar la proporcionalitat i l’equitat en correspondència sempre, amb les audiències, l’abast territorial i el cost econòmic.

Segons consta a l’expedient, del total de l’import destinat a publicitat institucional serà de 135.000 euros anuals, però el repartiment es fa en funció del criteri de l’alcalde, que ha elegit una empresa privada, uns mitjans de comunicació concrets i un mes concret per a repartir els diners públics. Fer l’informe de repartiment de despesa en publicitat institucional que han fet i repartir-ho a dit és el mateix. La transparència i el repartiment, segons la llei, en cap cas no s’ajusta als criteris legalment establerts. No entenem com Ciutadans i el Pi recolzen aquest repartiment quan, clarament, beneficia un grup de comunicació concret.

Segons la llei, aquest import s’hauria de distribuir segons l’audiència total. Així, PSOE-Reinicia apunta que la primera manipulació que fa l’alcalde està relacionada amb el tipus de mitjà. Clarament, utilitzen la distribució del tipus de mitjà com a variable de repartiment del pressupost per beneficiar la TEF. S’hauria d’atendre a l’abast global dels mitjans, en comptes de decidir de manera prèvia la plataforma de difusió per beneficiar clarament el grup Prensa Pitiusa.

A continuació es presenta un gràfic amb la distribució de diners públics destinats a publicitat institucional de l’Ajuntament de Sant Antoni per part de l’alcalde Marcos Serra:

Clarament, amb el criteri de l’alcalde Marcos Serra, el Grup Prensa Pitiusa s’emporta més del 50% del pastís de sous públics, quan, en cap cas no es tracta dels mitjans amb més abast ni audiència.

Per contra, les dades d’audiència web segons OJD són les següents:


La distribució segons audiència, sense aplicar els biaixos de l’alcalde per distribuir-lo a la TEF i Periodico de Ibiza, agafant les dades de l’organisme de referència OJD i realitzant una mitjana dels darrers cinc mesos de la mitjana d’audiència diària les pàgines visitades de cada mitjà, presenten uns resultats completament diferents dels aplicats per l’alcalde.

Aquesta distribució es manté sigui quina sigui la variable que s’utilitzi d’audiència, independentment de si utilitzam les pàgines visitades, l’audiència mitjana o les sessions de cada IP. La distribució de l’audiència no té res a veure amb la de l’alcalde Marcos Serra, que ha utilitzat un estudi d’audiències realitzat a la seua conveniència, amb un repartiment en funció de l’audiència observada d’un mitjà privat en un mes puntual. Això, vist des d’un punt de vista estadístic, és una barbaritat metodològica que donarà les dades que l’alcalde vulgui.

Un altre element a destacar de la distribució totalment esbiaixada dels diners de la ciutadania de Sant Antoni és el fet de marginar les productores televisives eivissenques. Clarament, el contracte que l’ajuntament signa amb la TEF figuren diversos conceptes. D’una banda, l’emissió, però de l’altra, la producció. Per què no es fa un concurs públic per produir els programes que Sant Antoni vol?

La introducció d’un procés de concurrència competitiva a través de la llei de contractes del sector públic permetria rebaixar els costos i alhora aplicar el principi d’equitat perquè totes les empreses de producció audiovisual eivissenques puguin, en igualtat de condicions, accedir-hi contractes que es paguen amb diners públics.

És totalment injustificable, es miri on es miri, cosa que ha fet l’alcalde de Sant Antoni amb els diners de l’ajuntament. A més, ni el mateix Marcos Serra sap si és un contracte de publicitat, un contracte de serveis o publicitat institucional. L’estrambotisme de la maniobra fa que el mateix alcalde es confongui com està gastant els sous, com bé demostren les seues declaracions als diferents mitjans.

Per tot això, des de PSOE-Reinicia ens seguirem oposant i denunciant públicament uns contractes realitzats per afavorir determinats mitjans de comunicació de l’illa perquè li facin la propaganda a Marcos Serra l’any abans de les eleccions, a més d’utilitzar-se en una campanya barribaixera d’atac i desprestigi contra tots els partits i governs progressistes, cosa que seria legítima sempre que es compleixin els límits de la llibertat d’expressió, però que resulta repugnant quan per això s’utilitzen els sous públics.

Comments are closed