Rafa Ruiz anuncia el repartiment de 175 menús diaris a famílies amb necessitats dins del projecte “Cuina Central Eivissa”

Cuina Central Eivissa s’ha iniciat amb el lliurament de 175 menús diaris a les famílies que necessiten cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació de forma saludable, fomentant l’ús de productes autòctons.

A la presentació hi han assistit l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, el delegat territorial de Red Eléctrica de España a les Balears, Eduardo Maynau, la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament d’Eivissa, Carmen Boned, el xef David Reartes, la representant de Ibiza Preservation Found, Serena Cook, i la gerent del Càterig s’Olivera, Pilar Escandell.

Cuina Central Eivissa preveu atendre a 69 famílies de la ciutat d’Eivissa, el que equival a 11.070 menjars realitzats amb pautes nutricionals completes, 175 persones al dia durant els set dies de la setmana per un període de tres mesos.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat que ‘durant aquests darrers mesos hem patit molt degut a la pandèmia. Han estat molts de mesos en què l’Ajuntament d’Eivissa ha estat a prop de la ciutadania en moments molt crítics i aquesta és una mostra de què continuam estant al seu costat, especialment de les persones i famílies que ho necessiten. Aquesta és una demostració que la col·laboració des de tots els àmbits fan una societat millor, més justa i més igualitària’.

L’alcalde ha afegit que ‘aquest projecte va molt més enllà. Cuina Central Eivissa també és un instrument que serveix per posar en contacte empreses locals i petits productors. És per tot això, que considerem que és un projecte global que té en compte a les persones, la sostenibilitat de la nostra terra i de les petites empreses’.

El projecte Cuina Central Eivissa es realitza gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament d’Eivissa i el Grupo Red Eléctrica mitjançant el qual destina 50.000 euros per al finançament dels menús.

Un acord que s’inscriu dins del Compromís de sostenibilitat 2030 i la política de responsabilitat corporativa de l’entitat.

El delegat territorial de Red Eléctrica a les Balears, Eduardo Maynau, ha dit que “el nostre compromís amb Eivissa va més enllà del desenvolupament d’unes infraestructures que són claus per a la garantia de subministrament elèctric i per impulsar la transició energètica; volem, a més generar un valor afegit compartit, a l’illa i amb l’illa, una voluntat que expressem a través d’aquest projecte”.

La presentació ha tingut lloc a les instal·lacions del càtering s’Olivera, des d’on surten cada dia els 175 menús que es lliuren a les famílies destinatàries, prèviament definides pels Serveis Socials de l’Ajuntament d’Eivissa.

L’empresa Càtering s’Olivera es responsabilitza de la gestió diària de les compres, l’elaboració, cuina i transport dels menús als domicilis de les persones beneficiàries. La gerent i propietària del Càtering s’Olivera, Pilar Escandell, ha explicat que la seva empresa va néixer amb l’objectiu d’implementar un model d’alimentació sostenible. Durant el recorregut per les instal·lacions, ha afirmat que ‘ les compres són locals, de temporada, ecològiques, respectant el calendari pagès. Els plats que elaborem són plats tradicionals, plats ecològics i els postres, són fruita de quilòmetre 0 i productes eivissencs’.

Els menús estan elaborats, coordinats i supervisats pel xef, David Reartes, qui destaca que s’elaboren seguint una pauta nutricional completa, que inclogui carbohidrats, proteïnes i verdures i fruites fresques, sempre mitjançant productes locals, de temporada, i sempre que sigui possible, ecològics.

La representant de la Fundació IbizaPreservation, Serena Cook, ha afirmat que Cuina Central Eivissa es realitza a través del seu projecte Eivissa Produce, qui s’encarrega de subministrar els proveïdors de producte local i de la gestió comptable del projecte. Cook ha destacat l’aposta d’aquest projecte pels productes i els productors locals donant suport.

Els menús es preserven en cambra frigorífica per a garantir els protocols sanitaris i, en la jornada de distribució, s’efectua l’embalatge i etiquetatge en recipients individuals biodegradables.

L’elaboració de menús té en compte les necessitats específiques relatives a la sensibilitat a al·lergògens o de caràcter religiós.

El projecte, que està inspirat i compta amb el suport de World Central Kitchen, la iniciativa liderada pel restaurador espanyol José Andrés en diverses ciutats dels Estats Units i també espanyoles, uneix els esforços de l’Ajuntament d’Eivissa, el sector de la restauració, de la producció local sostenible i de l’aportació empresarial per a dur a terme un projecte d’interès general dirigit a les persones més vulnerables i mitigar així la difícil situació social actual.

La casa pagesa de Can Casals acollirà una programació d’activitats relacionades amb la naturalesa i el patrimoni

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, i el president de l’Associació Grup Balear d’Ornitologia i defensa de la Naturalesa (GEN-GOB), Joan Carles Palerm, han signat aquest matí el conveni de col·laboració per a la cessió d’ús de la casa de Can Casals durant un període de dos anys prorrogable a dos anys més.

La casa pagesa de Can Casals, de titularitat municipal, està situada al carrer del Músic Fermí Marí, al barri de Cas Serres, i és un exemple d’arquitectura rural, dels pocs que encara es conserven al municipi, i consta de 112 m2 i d’un terreny agrícola de 880 m².

Amb aquesta cessió el GEN-GOB es compromet a realitzar una programació anual d’activitats i la gestió de l’espai cedit.

Els valors de la casa pagesa de Can Casals, inclosa al Catàleg Municipal del Patrimoni Històric, la fan apte per dur a terme activitats dirigides al coneixement i foment de la naturalesa i del món tradicional d’Eivissa, mitjançant tallers, conferències i cursos que contribueixin a la conscienciació social sobre el medi ambient i recuperació i protecció de tradicions locals pròpies.

El GEN-GOB, entitat sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública, posarà en marxa aquestes accions i activitats de difusió, comunicació i formació dirigides a la conservació de la naturalesa i el patrimoni i foment del coneixement, l’estima i la defensa del medi ambient i el paisatge.

D’altra banda, amb aquest conveni, l’Ajuntament d’Eivissa posa a disposició del veïnat del barri de Cas Serres una nova infraestructura municipal fomentant així la participació en activitats culturals i mediambientals destinades a una població cada vegada més ampla.

La casa pagesa de Can Casals, ha estat recentment recuperada després d’una reforma i rehabilitació que ha estat cofinançada per la Unió Europea a través dels Fons FEDER i que ha comptat amb un pressupost d’execució de 273.579 ’67 euros.

El conveni preveu un programa per a generar activitat cultural i mediambiental al barri, tant per als residents com per a la resta de ciutadans del municipi, facilitant activitats que traslladin a la població coneixements i experiències que permetin arribar als usos més racionals i sostenibles així com promoure els valors patrimonials i paisatgístics.

Comments are closed