Sant Josep aprova bonificacions a l’IBI per a la implantació d’energies renovables i a l’Impost d’Activitats Econòmiques

El plenari de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha aprovat per unanimitat en la seva sessió ordinària corresponent al mes d’octubre la possibilitat de bonificar fins a la meitat de l’impost de bens immobles (IBI) per a la implantació d’energies renovables i de fins al 95% per l’impost d’activitats econòmiques (IAE) en determinats casos, que es considerin d’interés municipal. Aquestes dues mesures formen part de les accions incloses al Pla Municipal de Reactivació Econòmica arrel de la crisi provocada per la COVID-19, com ha recordat el regidor d’Economia i Hisenda, Vicent Roselló, que ha recordat que aquests dos tributs no s’han pogut rebaixar enguany atès que els padrons es tanquen en l’exercici previ. «Tant la bonificació de l’IBI, que s’aplica per tres anys i incentiva la instal·lació d’energies netes a les llars del municipi com la de l’IAE, que pot arribar fins el 95% per aquelles activitats declarades d’especial interès o utilitat municipal», ha dit Roselló.

El regidor ha agraït el suport i les idees que han aportat la resta de formacions municipals a les accions posades en marxa per l’equip de govern per ajudar a minvar els efectes de la crisi econòmica causada per la pandèmia. «Cada un des de la nostra posició hem de fer tot el que puguem per ajudar a que aquesta situació passi quan abans», ha dit, i ha recordat que la proposta de bonificar l’IBI per aquelles famílies que apostin per les renovables va sorgir de Ciutadans. També ha recordat que aquest impost ja està «al tipus mínim que ens permeten: el 0,4».

La possibilitat de reduir l’IAE es va plantejar per aquelles activitats declarades «d’especial interès o utilitat municipal per concòrres circumstàncies socials, culturals, històric artístiques o de foment de l’ocupació», arrel d’una suggerencia de Proposta per Eivissa que s’ha estat analitzant fins a trobar-li encaix jurídic.

Un estudi promogut per l’Ajuntament de Sant Josep detecta més de 150 morts il·legals a la part de la badia de Portmany situada dins aquest terme municipal

Un estudi promogut per les regidories de Platges i Litoral i Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Josep detecta 156 estructures de fondeig (morts) al tram de fons marí de la Badia de Portmany que pertany al seu terme municipal. Aquest estudi detecta també que un 41% d’aquests morts il·legals s’han col·locat sobre pradera de Posidonia oceanica i la majoria tenen cadenes i ancoratges que multipliquen el seu efecte perjudicial a l’entorn marí. Aquesta anàlisi es va encarregar al GEN-GOB, com a continuació del que ja es va realitzar el 2019 a Cala Vedella, dins l’objectiu de conéixer l’abast de l’impacte que tenen els fondejos irregulars sobre la Badia. Les zones de s’Estanyol, Caló d’en Serral, Punta Pinet, Punta Xinxó i Port des Torrent concentren gran nombre d’estructures de fondeig i pateixen una presència permanent d’embarcacions.

«Aquest estudi ens aporta llum sobre l’abast d’un problema molt complexe al què des de l’Ajuntament volem posar remei amb accions que ens permetin arribar a eradicar els fondejos irregulars», ha dit el regidor de Litoral i Platges, Josep Guasch. El regidor ha recordat que la competència municipal és fins a la vora de la mar i ha reiterat la petició d’una actuació decidida de les administracions competents per a perseguir «aquesta i altres activitats vinculades com el lloguer nàutic irregular».

Durant aquest estiu, s’han dut a terme immersions per tal d’identificar i georeferenciar les estructures de fondeig a la badia. Fruit d’aquestes tasques s’ha detectat 156 morts, formats per elements com blocs de formigó, pneumàtics, estructures metàl·liques i altres. A la zona de s’Estanyol-Caló d’en Serral- Punta Pinet s’han detectat 85 morts, mentre que a Punta Xinxó i a Port des Torrent s’han identificat 29 i 42 estructures, respectivament.

Les estructures de fondeig identificades no disposen de cap tipus d’autorització i per tant són il·legals, utilitzant un espai públic per a un benefici particular. Per altra banda, la majoria dels morts disposen de cadenes i ancoratges que impacten sobre els voltants de l’estructura, arrasant amb els valors naturals que hi pugui haver a la proximitat. A més, donat que no reuneixen les condicions necessàries de seguretat, és habitual que durant els temporals, algunes embarcacions que els empren acabin al nostre litoral, generant altres problemes al nostre litoral.

Comments are closed