Sant Josep executarà les 20 propostes escollides pels ciutadans a través dels seus primers pressupostos participatius

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha completat l’escrutini del procés de votació dels seus primers pressupostos participatius, en el que la ciutadania ha escollit finalment 20 dels 25 projectes proposats pels josepins i josepines en les fases prèvies. Aquestes 20 propostes sumen un cost estimat total de 448.000 euros. El sistema de votació, presencial i telemàtic a través del web participatius.santjosep.org, ha registrat la participació de 367 persones, que podien donar el seu suport a dos projectes: dos punts pel que més els agradava i un punt pel segon. Tot això un cop comprovat que la persona estava empadronada al municipi i que tenia més de 16 anys, únics requisits per poder escollir.

«No podem estar més contents per la resposta de la nostra ciutadania a aquesta primera votació popular per escollir part de les inversions que executarà l’Ajuntament. Ara hem de ser diligents amb aquest encàrrec i complir el compromís d’acabar-ho tot durant l’any que ve», ha dit l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, que està convençut que «l’èxit d’aquesta iniciativa dependrà del fet que ara l’Administració faci la seva part. Això animarà a molta més gent a sumar-se i ajudar a escollir les inversions que necessita el municipi també per l’any 2023», ha afegit.

Segons el nombre de punts, els tres projectes que han rebut més suport de la ciutadania són la construcció d’un skate park a Sant Jordi o, alternativament, al barri de Can Burgos (88 punts); la creació de parcs infantils inclusius a Sant Josep (69 punts) i la millora de la seguretat viària per a vianants i ciclistes a la carretera de l’aeroport fins a la cruïlla de Sant Josep (65 punts). Mentre que el primer i el tercer corresponen a la zona de Sant Jordi – Sant Francesc de ses Salines, el segon pertany a l’àrea de Sant Josep – es Cubells i només el primer s’inclou entre les propostes de major pressupost.

Així, la ciutadania ha escollit destinar 160.000 euros a projectes d’abast municipal: la senyalització de carrers i camins (60.000), ampliació de les platges sense fums del municipi (36.000), la instal·lació de plaques d’emergències als habitatges disseminats (40.000), i a elaborar un pla de millora dels parcs infantils municipals (10.000).

Val a dir que el municipi es va dividir en tres àrees geogràfiques per garantir un repartiment just a tot el territori de Sant Josep d’aquestes inversions, amb un màxim de 150.000 euros per cada una d’aquestes àrees. En aquesta primera ocasió només la zona de Sant Jordi – Sant Francesc de ses Salines ha quedat prop d’aquest límit, amb inversions per un total de 123.000 euros que es destinaran a la creació d’un parc de patinatge a Sant Jordi o Can Burgos, per uns 50.000€; la promoció de l’exercici físic per a la prevenció de malalties (40.000); la construcció d’un nou parc infantil (15.000); la millora de la seguretat per a vianants i ciclistes a la carretera de l’aeroport fins a la cruïlla de Sant Josep (10.000) i l’embelliment del monument de Ca na Palleva en record a la lluita de la Plataforma Antiautopistes (8.000).

Pel que fa a l’àrea de Sant Agustí – Cala de Bou i es Port des Torrent, el total de propostes pugen a 105.000 euros amb els que es vol millorar el parc infantil de Sant Agustí (18.000); ampliar el jardí del tancó de Can Curt (10.000); adequar un espai per als animals de companyia a Cala de Bou (40.000); posar rentapeus a les platges de Cala Bassa i es Port des Torrent (4.500); una pèrgola solar a la zona dels locals de les entitats cíviques de Cala de Bou i es Port des Torrent (12.500); millorar els cartells informatius d’aquests nuclis i la creació d’una àrea recreativa (15.000).

Per últim, a la zona de Sant Josep – es Cubells s’han escollit tres projectes d’inversió que pugen 60.000 euros: Posar un umbracle i fonts al parc infantil de Sant Josep (20.000); construir un nou parc infantil a Cala Vedella (20.000) i fer parcs infantils inclusius a Sant Josep (20.000).

En aquesta primera edició dels pressupostos participatius es varen poder presentar propostes fins a mitjans de juny, amb un total de 88 rebudes. Aquestes, després d’examinar les que tenien punts en comú i consultar-ho amb les persones que les proposaven, s’agruparen en 73 que se sotmeteren a l’examen dels tècnics municipals per avaluar si eren viables i complien els requisits de la convocatòria. En aquesta fase se’n descartaren 48 per deixar en 25 propostes finals, de les que han sortit les 20 escollides.

Les cinc idees que no han rebut el suport necessari per entrar entre les que s’executaran sumen un cost estimat d’uns 107.000 euros i la intenció manifestada per Guerrero és tenir-les en compte per incorporar-les als pressupostos extraordinaris del mes de març o bé en propers exercicis, «perquè encara que no han rebut prou vots, totes elles han sorgit de la iniciativa ciutadana i les volem assumir en el seu nom».

Comments are closed