Sant Josep ha atès 22 persones a l’alberg d’emergència durant la Covid-19

L’alberg d’emergència habilitat per l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia al Poliesportiu Municipal de Can Guerxo ha tancat les seves portes després de més d’un mes i mig d’activitat, havent atès un total de 22 persones, fet que ha obligat a doblar la capacitat d’allotjament inicialment prevista de 10 places. Això ha estat així degut també a la necessitat de proporcionar llits a persones d’altres municipis de l’illa, no només de Sant Josep. «Tancar l’alberg no vol dir que les persones que hi han passat ara quedin desateses. De fet és tot el contrari perquè tenim diversos casos on l’experiència del confinament els ha animat a normalitzar la seva situació amb el suport dels serveis socials, que seguirà treballant amb ells i elles», ha dit la tinent d’alcalde de Benestar Social, Ana Ribas.

Tot i que la possibilitat d’obrir-lo s’havia previst des del decret de l’estat d’alerta, el refugi provisional es va obrir el passat 24 d’abril, quan es va detectar que hi havia demanda, com a resultat de la feina de prospecció de les necessitats de la població que ha fet el departament de Serveis Socials durant aquest període excepcional. Aquella primera nit hi varen pernoctar tres persones.

Amb aquest equipament es volia posar a disposició de les persones sense llar un lloc on passar el confinament, que s’havien de comprometre ha respectar mentre duressin les restriccions a la mobilitat decretades pel Govern central. En la seva estància voluntària al refugi, s’ha facilitat a tots els usuaris tres menjars al dia i han pogut disposar de dutxes, un espai propi per a les seves pertinences, el necessari per a les seves mascotes, a més de recursos per entretenir les estones amb vigilància les 24 hores dins l’espai de pernocta .

Aquesta recurs d’emergència també ha servit per posar en contacte aquestes persones amb els recursos assistencials normalitzats, que els poden permetre sortir de la seva situació. Així, i també s’ha comptat amb un treballador social i dos educadors socials que han fet una feina individualitzada amb cada cas.

Fruit d’aquesta tasca, s’ha reorientat els usuaris que fins ara s’acollien a Can Guerxo cap al recurs més adient a la seva situació. Així, s’han tramitat ajuts d’allotjament per a set persones i dos rendes socials. La resta o bé cobraven ja alguna mena d’ajut (com la prestació d’atur) o no complien els requisits per optar a aquesta renda bàsica. També s’ha abonat a un dels usuaris un bitllet per viatjar a Palma, on li han fet una oferta de treball. L’atenció a la resta de persones allotjades s’ha coordinat amb els serveis socials del seu municipi (Eivissa, Sant Antoni i Sant Joan).

«El fet d’haver de seguir una rutina, compartir temps amb altres persones i haver de complir el confinament sense sortir del recinte esportiu ha tengut un efecte molt positiu per algunes de les persones en situació de risc d’exclusió que han passat per Can Guerxo, que s’han redescobert a elles mateixes i ara estan convençudes que poden afrontar la seva reinserció. Això fa que des de l’Ajuntament puguem presentar un balanç molt positiu d’aquest servei en molts de sentits», ha afegit Ribas.

La tinent d’alcalde ha agraït la col·laboració del Grupo de Empresas Alonso Marí, que ha aportat tant el mobiliari com la roba de llit per les 20 places del refugi.

Comments are closed