Sant Josep posa en marxa la redacció del nou PGOU del municipi

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia té via lliure per poder iniciar la redacció del nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) del municipi un cop resolt el recurs interposat per un dels equips que optaren a la licitació, una de les més importants realitzades per Sant Josep. La resolució del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals desestima els arguments aportats per la recurrent i valida el concurs públic i la proposta d’adjudicació a la UTE Sant Josep de sa Talaia. Així, amb aquest entrebanc superat, l’Ajuntament pot completar aquesta contractació i el nou equip, que serà convocat en breu per formalitzar l’encàrrec, podrà iniciar la feina ben aviat, un cop cumpleixi el requeriment de completar la documentació aportada.

L’alcalde, Ángel Luis Guerrero, ha posat en valor la feina feta pels serveis tècnics municipals en aquesta ocasió: «Un concurs tan important -la licitació va sortir per una valoració inicial d’1,1 milió d’euros- l’han portat d’una manera impecable, com destaca el veredicte del TAC, i fruit d’aquest rigor podem reprendre el procediment per formalitzar l’adjudicació sense més inconvenients».

En concret, la resolució considera que no es pot fer «cap retret formal» i, com a conclusió, «no s’ha produït cap arbitrarietat» pel fet d’haver convocat un tràmit no previst legalment per detectar eventuals errades. A més, estableix que en tot moment els equips que optaven a l’encàrrec disposaven de tota la informació de la marxa del procediment de licitació en tot moment, com es reconeix de fet per l’empresa recurrent quan cita paràgrafs sencers d’una acta que denunciava no haver rebut, així que descarta la indefensió denunciada per aquesta part.

Entre altres fites, la UTE formada per Territorio y Ciudad i el Centro de Observación y Teledetección Espacial ha d’aportar un diagnòstic de la situació urbanística de Sant Josep en un termini de sis mesos. «El recurs ens ha suposat un retard d’alguns mesos sobre la previsió que teniem, però confiam en poder recuperar el temps perdut amb la bona feina que esperam de la UTE guanyadora, perquè posar ordre en l’urbanisme de Sant Josep és un compromís d’aquest equip de govern i una necessitat pel nostre municipi», ha dit Guerrero.

L’alcalde ha destacat que ja el diagnòstic que espera rebre en un termini de mig any aportarà «molta informació útil per desenredar el desgavell urbanístic que tenim a moltes zones de Sant Josep i establir el seu grau de consolidació, el que és especialment necessari a determinades àrees conflictives del municipi».

Un altre termini clau és el d’un any que té l’equip redactor per presentar una primera proposta d’ordenació per a sotmetre-la a seva aprovació inicial. «Tenim l’objectiu de completar tot aquest procès, que normalment s’arriba a allargar una dècada, només en un termini de quatre anys. Sabem que és una meta molt ambiciosa, però tenim un bon punt de partida com són els tres intents previs que hi ha hagut d’aprovar un nou ordenament per Sant Josep. Aquests tres intents han estat promoguts pels governs progressistes que ha tengut el municipi, perquè a la dreta no li ha interessat mai sortir del caos urbanístic», ha argumentat Guerrero.

L’alcalde ha recordat que de les 83 unitats d’actuació previstes al PGOU del 86 «només hi ha 8 urbans ben desenvolupats. «Hi ha hagut governs municipals que han nedat molt de gust dins les aigües revoltes de la falta de planificació i que han practicat un urbanisme a la carta dels seus amics. Naltros tenim la responsabilitat de posar ordre i donar a tota la ciutadania unes regles clares, les mateixes per a tothom», ha dit Guerrero, que ha assenyalat com un dels reptes de tot aquest procès el aconseguir una alta participació de la ciutadania en les propostes per dissenyar «com volem que sigui el Sant Josep del futur».

L’alcalde, al front del departament d’Urbanisme, ha recordat que l’actual situació d’emergència climàtica obliga també a imposar-se «la sostenibilitat i la justícia social com un dels requisits que ha de tenir el nou PGOU, amb límits que contemplin la falta d’aigua i la fragilitat del territori, perquè el creixement no és infinit. A més, ha de ser un document amb les llums llargues, que ens pugui servir per les properes dècades, si tenim en compte els 35 anys que ens està costant canviar el que tenim ara».

La proposta guanyadora per fer-se amb la redacció del nou PGOU proposa un preu de 846.900 euros per fer l’encàrrec (1.023.000 euros amb l’IVA). Aquesta oferta representa una rebaixa del 23% sobre el valor estimat inicialment per aquest contracte (1,1 milions d’euros sense l’IVA).

Comments are closed